loader
Foto

Totul se plăteşte – cu Mărgelatu, la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 21:10, Mărgelatu porneşte în ultima parte a aventurilor sale în filmul regizat de Mircea Moldovan, cel de-al treilea regizor al seriei.

 

Filmul pune punct aventurilor lui „Mărgelatu”, fiind ultimul din seria: Drumul oaselor, Trandafirul galben, Misterele Bucureștilor, Masca de Argint și Colierul de turcoaze.

Acțiunea se petrece în Muntenia, în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848. Mărgelatu este, din nou, membru de încredere al Frăţiei, împreună cu bunul său prieten Buză-de-Iepure.

De această dată, justiţiarul priveşte cu suspiciune pe un preot catolic frencez, La Peyrolle (Emil Hossu). ce pretinde că este trimis de revoluționarii francezi să ajute revoluția română. Instinctul lui Mărgelatu este corect pentru că francezul a ucis pe adevăratul emisar şi i-a furat identitatea, pentru a-i compromite pe membrii societății „Frăția”.

El aduce un mesaj secret plin de făgăduieli, deşi conspiratorii români se aşteptau la un ajutor efectiv în arme şi bani. Emisarul francez i se pare suspect lui Mărgelatu, care împreună cu Buză de Iepure, încep să-l urmărească şi să afle adevărul.

(w882) Totul se p

Seria Mărgelatu a fost realizată de trei regizori: Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis şi Mircea Moldovan. Doru Năstase s-a stins din viaţă cu o zi înainte de parada de 1 Mai din 1982, festivitate pe care el o organizase. În noaptea aceea a primit un telefon de la Partid să modifice toată derularea manifestării. Vestea a venit ca un şoc ce i-a provocat regizorului un atac de cord fatal. "Dacă nu mureau Eugen Barbu şi Doru Năstase, se facea şi "Întoarcerea lui Mărgelatu"", a declarant presei Florin Piersic.

Filmul Totul se plăteşte este singurul din seria Mărgelatu ce are regia semnată de Mircea Moldovan, regizorul punând amprenta sa inconfundabilă asupra filmului.

Aşa cum analiza criticul Nicolae Ulieru, „regi­zorul Mircea Moldovan aduce calmul elegant şi bogata expe­rienţă a propriei personalităţi, exercitată în domenii atât de diferite cum ar fi co­media de limbaj şi de situaţii, drama de actualitate ori fresca istorică. Ceva din toate acestea: acuitatea privirii, forţa de a reînvia trecutul, o anume autoironie a personajelor, se reîntâlneşte în filmul de-acum — ce fructifică dezinvolt datele unei activităţi asupra căreia ar trebui să ne aplecăm cu mai multă atenţie”.

TOTUL SE PLĂTEŞTE - România, 1987

Regia: Mircea Moldovan
Scenariu: Eugen Barbu
Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh, Emil Hossu, George Motoi, George Constantin, Ion Besoiu, Mircea Albulescu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...