loader
Foto

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal

RECOMANDARI

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a angajat luni răspunderea în Parlament pentru primul pachet fiscal destinat reducerii deficitului bugetar. Întrucât Legislativul intrase în vacanță la sfârșitul lunii iunie, senatorii și deputații au fost convocați în sesiune extraordinară pentru a dezbate proiectul de lege care prevede o serie de măsuri fiscal-bugetare.

 

Premierul Ilie Bolojan a declarat că vine în fața Parlamentului și a tuturor românilor pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra primului pachet de măsuri fiscale și bugetare, un set de decizii pe care executivul este nevoit să le adopte într-un interval extrem de scurt. El a subliniat că nu este un gest ușor, nici pentru el personal, nici pentru colegii săi, conștient fiind de dificultățile pe care aceste măsuri le vor aduce cetățenilor. Totuși, premierul a precizat că situația reprezintă o urgență națională și un act de responsabilitate, necesar pentru corectarea dezechilibrelor acumulate în economie.

„România are nevoie de colectarea acumulărilor negative, iar acest pachet este doar începutul. Nu suntem încă în ceasul al doisprezecelea, dar suntem la limită și suntem aici pentru a evita un scenariu în care țara noastră să alunece în instabilitate. Ne dorim ca România să renască economic și să prospere în următorii ani”, a afirmat Bolojan.

El a arătat că principalele direcții de acțiune rămân neschimbate: ordine în finanțe publice, buna guvernare și respectul față de cetățeni, respect care începe prin a le spune adevărul și a-și asuma responsabilitatea deciziilor luate.

Premierul a avertizat că, în lipsa acestor măsuri, România riscă să ajungă la așa-numitul statut „junk”, adică o țară nerecomandată investitorilor. O asemenea etichetă ar atrage consecințe grave: taxe mai mari, prețuri mai ridicate, dobânzi mai mari la credite pentru stat și populație, presiuni suplimentare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul public și blocarea fondurilor europene. „Țara noastră s-ar afla, practic, cu 15 ani în urmă, într-o criză economică și politică profundă. Fiecare român ar fi afectat de aceste consecințe. Suntem la limită și luăm aceste măsuri tocmai pentru a evita un asemenea scenariu”, a spus prim-ministrul.

El a recunoscut că măsurile nu sunt populare și a mulțumit românilor pentru înțelegere, subliniind că perioada de aplicare a acestor politici va fi limitată, iar la finalul anului viitor situația economică va fi una mai bună.

Potrivit premierului, primul pachet de măsuri include reorganizarea sistemului de TVA, majorarea unor accize, introducerea contribuției la sănătate pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei, taxarea capitalurilor mari și înghețarea unor cheltuieli bugetare, ceea ce înseamnă că în 2026 salariile și pensiile nu vor putea fi majorate.

Ilie Bolojan a precizat că titularii de posturi din Educație nu își vor pierde locurile de muncă, iar bursele elevilor vor fi menținute, însă vor fi acordate doar pentru merite reale.

Asumarea răspunderii are loc după ce executivul a avizat la 4 iulie primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Între măsurile incluse în acest prim pachet se află:
* creşterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%;
* creşterea cotei reduse de TVA, de la 5% şi 9%, la 11%;
* majorarea cu 10% a accizelor pentru alcool, carburanţi şi ţigări;
* introducerea contribuţiei la sănătate pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei etc.

Al doilea pachet de măsuri fiscale va viza pensiile speciale, companiile de stat, instituţiile autofinanţate şi reforma administraţiei locale. Se aşteaptă ca acest al doilea pachet să fie adoptat tot prin asumarea răspunderii, cel mai târziu în toamnă.

Mai multe informaţii găsiţi pe TVR INFO.

 
Ștefan Iordache: între artă și destin, în documentarul „Hobby-ul meu este viaţa”

Un portret realizat cu măiestrie din interviuri şi secvenţe de film, documentarul „Hobby-ul meu este viaţa” aduce în prim-plan figura unică a lui ...

O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...