Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ani de ocupație sovietică în România”. Din 25 mai, la ora 19:00, TVR Cultural va difuza episoade care explorează una dintre cele mai tulburătoare perioade din istoria recentă a țării.
Noua producție scoate la lumină modul în care România a fost transformată, economic, politic și social, sub influența directă a Uniunii Sovietice. Sub pretextul „eliberării” și al „ajutorului frățesc”, Armata Roșie a rămas pe teritoriul țării timp de 14 ani, controlând decizii-cheie și extrăgând resurse vitale: petrol, cărbune, uraniu, cereale, produse industriale.
După ce linia frontului a traversat România, Armata Roșie a păstrat aici trupe de ocupație. Finalul războiului nu a însemnat și retragerea acestora. Dimpotrivă, odată cu impunerea sistemului comunist, sub pretextul despăgubirilor de război, aproape tot ceea ce producea România a fost direcționat către Uniunea Sovietică. Cele mai importante resurse – petrolul, cărbunele și recent descoperitul uraniu – au fost transferate practic în patrimoniul industrial al URSS. Alături de acestea, uriașe cantități de cereale și produse industriale plecau cu nesfârșite garnituri de tren către răsărit.
Prin aceste practici, Moscova urmărea trei obiective majore: susținerea propriei economii prin exploatarea resurselor naturale, agricole și industriale ale României; pedepsirea țării pentru curajul de a se fi ridicat împotriva imperialismului sovietic; și, poate cel mai important prin efectele sale de durată, blocarea dezvoltării României, pusă în imposibilitatea de a avea relații economice cu alte state.
Politic, economic, social și militar, România a fost destructurată în cei 14 ani de ocupație sovietică. La toate acestea s-au adăugat zecile de mii de condamnări politice dictate de ocupant. Însăși retragerea Armatei Roșii din 1958 a fost însoțită de cel mai mare val de arestări, menit să garanteze că „liniștea” Blocului răsăritean nu va fi tulburată, așa cum se întâmplase cu doi ani înainte în Ungaria.
Primul episod, intitulat „Colțul de rai a devenit un infern”, va fi difuzat sâmbătă, 25 mai, de la ora 19:00, pe TVR Cultural. Seria se anunță a fi un nou reper în istoria televiziunii publice și un important act de recuperare a memoriei colective.
„Memorialul durerii”, un film de Lucia Hossu Longin
Producător: Alexandru Munteanu