Programe in memoriam Doina Cornea, la TVR

TVR.RO | actualizat: Luni, 07 Mai 2018
TVR difuzează o serie de programe speciale în semn de omagiu adus Doinei Cornea, una dintre cele mai importante voci ale opoziţiei anticomuniste din România.
Doina Cornea

Pe TVR 1, vineri noaptea, de la 00.30, este programat documentarul „Întâlnire cu Doina Cornea” – un interviu realizat de Ioan Muslea şi Dan Curean. Producţia a fost laureată cu „Premiul APTR 2008 pentru interviu”. „Mi-am dat seama ca nu pot trai în minciună. Că numai adevărul mă poate salva, mântui. Văzând ce fac polonezii, cehii, mi-am dat seama că eu nu pot să mai accept regimul Ceauşescu. Mi-am spus că, daca ei pot să protesteze, de ce nu putem şi noi", spune Doina Cornea în film.

Sâmbătă, 5 mai, de la ora 14.00, TVR 2 va difuza o ediţie eveniment a emisiunii „Memorialul Durerii” dedicată Doinei Cornea. Urmărim un interviu al cunoscutei disidente, dar şi prima scrisoare trimisă de Doina Cornea postului de radio Europa Libera.

Tot sâmbătă, de la ora 15.00, interviul realizat de Ioan Muslea şi Dan Curean este programat la TVRi. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, interviul poate fi urmărit pe TVR 3.

Duminică, 6 mai, de la ora 17.00, TVR 3 difuzează programul „Acasă la Doina Cornea” – un portret realizat de jurnalista Liana Goţa.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. A fost publicist, traducător, profesor. În România comunistă, a transmis texte şi proteste prin intermediul postului de radio „Europa Liberă”. În 1980, Doina Cornea a realizat primul „samizdat”, un volum fabricat manual şi distribuit prin reţele de prieteni, denumit „Încercarea labirintului”. A fost urmat de alte patru traduceri-samizdat. A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie de Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, de unde a fost destituită în 1983 şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi si ameninţări. Între 1982 și 1989, a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă". Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov, care s-au revoltat pe 15 noiembrie 1987. Ambii au fost arestaţi pentru 5 săptămâni. A fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestaţia stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanţe.