Precizări TVR

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 17 Februarie 2021
Ca urmare a declaraţiilor critice ale Preşedintelui Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, dl. Iulian Bulai, referitoare la presupusa lipsă a producțiilor de investigație în programele televiziunii publice, precizăm următoarele:
Televiziunea Română

Asistăm la un nou episod din șirul atacurilor domnului deputat la independența editorială a TVR. Atragem atenția domnului deputat că SRTv nu este subordonată editorial vreunei instituții și, cu atât mai puțin, vreunei persoane indiferent de funcția deținută. De altfel, până acum, nu au mai existat asemenea derapaje, prin care tocmai președintele unei comisii care exercită controlul parlamentar asupra activității TVR să pună sub semnul întrebării independența editorială a televiziunii publice.

Recent, Noel Curran, Directorul General al European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor și radiourilor publice din lume -, a transmis o scrisoare de susţinere pentru Televiziunea Română, în urma reacţiilor anumitor politicieni cu privire la programele SRTv.

În document, Directorul General EBU arată că independenţa editorială a seviciilor media publice este una dintre valorile de bază ale EBU, pe care Uniunea le promovează şi le susţine cu fermitate: „Independența Serviciului Public Media, și în special independența editorială, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale EBU, așa cum fost adoptată în cadrul Adunării Generale EBU de la Strasbourg în anul 2012, iar EBU s-a angajat să o susțină cu fermitate.“

În acest sens, Directorul General EBU reiterează recomandările Consiliului Europei (CoE) Nr. R (96) 10 din cadrul Comitetului de Miniștri către Statele Membre pentru garantarea independenței serviciilor publice de radiodifuziune, care prevăd, în liniile directoare: „Cadrul legal care reglementează organizațiile de radiodifuziune pentru serviciile publice ar trebui să stipuleze în mod clar independența editorială și autonomia instituțională, în special în domenii precum: (...) realizarea și producția de programe”.

Atacurile domnului Bulai la adresa TVR dovedesc, constant, necunoașterea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi a SRR, act normativ care poate fi consultat chiar pe site-ul televiziunii publice: http://mediatvr.tvr.ro/media-tvr/other/201702/vlege-41-1-februarie-2017_06095600.pdf, și a principiilor care guvernează activitatea acestor instituții.

În ceea ce privește pretinsa absență a programelor SRTv de tip reportaj şi anchetă, invocată de domnul deputat Bulai, îi aducem la cunoștință programele canalelor Televiziunii Române, despre care în mod evident nu are știință și care pot fi consultate pe site-ul instituției http://www.tvr.ro/program.html. Acestea includ cunoscute emisiuni de anchetă din grilele TVR, producții premiate intern şi internaţional, precum „Dosar România”, „Dispăruţi fără urmă”, „Anchetele comisarului Antonescu”, „Adevăruri despre trecut”, „Decembrie Roșu”, „Moștenirea clandestină” sau reportajele difuzate în cadrul Telejurnalelor.

În speranţa că am reuşit să aducem clarificările necesare, vă aducem la cunoştinţă că, pentru a preîntâmpina diseminarea unor informaţii false în spaţiul public, vă stăm la dispoziţie cu orice informaţie sau explicaţie solicitată.

 

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol