Raspunsul PDG Claudiu Săftoiu la scrisoarea deschisă a echipei de campanie a domnului Traian Băsescu

TVR.RO | actualizat: Vineri, 27 Iulie 2012
Ca urmare a adresei dumneavoastră din data de 27 iulie 2012 prin care solicitaţi o emisiune suplimentară de campanie electorală pe TVR 1, astăzi, 27 iulie 2012, precizăm următoarele:

1. Emisiunile electorale difuzate de TVR, pe canalele TVR 1 şi TVR INFO, au fost stabilite de comisia parlamentară specială de alocare şi monitorizare a timpilor de antenă, la care au participat reprezentanţii PDL şi purtătorul de cuvânt al campaniei preşedintelui Traian Băsescu. Din acest motiv, TVR nu poate să ofere emisiuni suplimentare şi nici să suspende emisiunile stabilite de această comisie.

2. Comisia specială parlamentară a agreat patru emisiuni electorale pentru TVR 1 şi 10 emisiuni pentru TVR INFO. În urma solicitării unui membru PDL al acestei comisii, TVR a acordat o emisiune suplimentară domnului preşedinte Traian Băsescu în data de joi 12 iulie şi o emisiune echivalentă celeilalte părţi, pentru păstrarea echilibrului. Această emisiune suplimentară a fost recunoscută ca atare de domnul preşedinte Traian Băsescu în data de 19 iulie, într-un interviu acordat RRA. Cu această ocazie, TVR îi mulţumeşte preşedintelui Traian Băsescu pentru această recunoaştere, ceea ce probează întreaga disponibilitate demonstrată de TVR pe parcursul acestei campanii. În concluzie, cele două părţi şi-au împărţit în mod egal emisiunile de campanie electorală.

3. În urma discuţiilor de la sediul TVR dintre cele două părţi implicate în referendum, în data de 16 iulie 2012, la care au participat reprezentanţii PDL, ai USL şi dumneavoastră, emisiunile electorale au fost distribuite astfel: două emisiuni difuzate de TVR 1 au fost preluate de echipa de campanie a preşedintelui Traian Băsescu, urmând ca în aceste emisiuni să apară doar preşedintele Traian Băsescu şi celelelate două au fost preluate de echipa USL, care a desemnat participanţii pe parcursul campaniei. Emisiunile difuzate de TVR INFO au fost împărţite în mod egal. În aceste emisiuni, PDL şi USL au trimis în fiecare seară câte un reprezentant, ceea ce a asigurat echilibrul pe toată durata campaniei. Detaliile acestor negocieri se găsesc în înregistrarea făcută de TVR, necesară pentru încheierea unui proces verbal care ar fi trebuit semnat de părţile implicate, la sfârşitul discuţiilor. Pentru că reprezentantul PDL şi cel al preşedintelui Traian Băsescu s-au ridicat şi au părăsit brusc întâlnirea, acest proces verbal nu s-a mai încheiat. Înregistrarea a consemnat şi acest aspect. Vă reamintim faptul că în cadrul discuţiilor, echipa USL v-a oferit posibilitatea partajării ultimei emisiuni şi dumneavoastră, personal, aţi refuzat. Faptul că aţi plecat brusc de la negociere, afirmând că doriţi emisiunea din data de 26 iulie, fără discuţii, a blocat orice altă soluţie. Dacă doriţi să vă amintiţi acele momente, vă putem pune la dispoziţie înregistrarea discuţiilor. În aceste condiţii, TVR a aplicat un criteriu de strictă alternanţă pentru cele două părţi, fiind obligaţi să respectăm programul impus de comisia parlamentară specială.

4. Programarea domnului preşedinte Traian Băsescu pentru emisiunea din data de marţi, 17 iulie, o cunoşteaţi deja din data de luni, 16 iulie. Marţi, 17 iulie, aţi fost informat din nou prin mail, fax, telefonic de această programare. Dumneavoastră, personal, în cadrul negocierilor, aţi ales ora 15.00 ca oră limită pentru infirmarea participării la emisiune. Şi în acest caz înregistrarea vă poate reaminti decizia pe care aţi luat-o atunci. Aţi infirmat participarea la emisiune abia la orele 18.38. Vă putem pune la dispoziţie dosarul cu corespondenţa care v-a fost adresată pe toată durata zilei de 17 iulie. Faptul că aţi pierdut acest spaţiu de emisie este exclusiv greşeala dumneavoastră.

Cu speranţa că aceste detalii au clarificat statutul emisiunilor electorale difuzate de TVR, vă rog să primiţi asigurarea înaltei mele consideraţii.

 

Preşedinte Director General SRTv

Claudiu Săftoiu