Documentar TVR premiat la un festival internaţional de televiziune

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Documentarul „Apusul Aurarilor” a adus Cristinei Oancea, de la TVR, premiul pentru cel mai bun scenariu la categoria Ecologie, în cadrul Festivalului Internaţional de Televiziune de la Bar (Muntenegru), desfăşurat între 16 şi 19 octombrie. Juriul, alcătuit din membri din Ucraina, Serbia, Germania, Canada şi Muntenegru, a motivat decizia sa prin „construcţia complexă a scenariului, care îmbină tehnici de investigaţie documentară profundă cu citate de ficţiune, realizând o puternică legătură dramatică între trecut şi prezent”.

Documentarul „Apusul Aurarilor” este parte a serialului documentar „Aurul Apusenilor”, de patru episoade, produs de Televiziunea Română. Filmul descrie istoria mineritului de aur din Apuseni. „Fără nici o intenţie polemică, mi-am propus să pun în valoare patrimoniul natural şi istorico-antropologic al regiunii, ca şi comunităţile rurale tradiţionale, o civilizaţie ameninţată cu dispariţia”, spune Cristina Oancea despre filmul care i-a adus premiul, pe care îl consideră fără ezitare cel mai important proiect la care a lucrat până acum. Cristina Oancea lucrează la acest proiect din primăvara anului 2004. Între martie 2005 şi ianuarie 2006 s-au făcut mai multe filmări, în regiunea Apusenilor Auriferi, dar şi în cele mai importante muzee de istorie şi arheologie din ţară. Echipa a fost completată de Ion Cristodulo (director de imagine), Octav Lungu (director de producţie), Mioara Maftei (editor imagine), Eugenia Grigore (coloana sonoră), Crina Bolboceanu (ilustraţia muzicală) şi prof. dr. Horia Ciugudean (consultant de specialitate). „Tuturor le-am făcut multe necazuri şi le-am pricinuit multe nopţi de nesomn. Să le mulţumesc ar fi prea puţin, nu pot decât să sper că rezultatul a meritat eforturile”, spune Cristina Oancea despre echipă.

La a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Televiziune de la Bar au concurat peste 90 de programe din 19 ţări (Austria, Bosnia-Herţegovina, Italia, Iran, Canada, România, Elveţia, Grecia, Israel, Serbia, Turcia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Cehia, Macedonia, Germania, Ucraina şi Muntenegru), grupate în trei categorii - Documentar, Ficţiune şi Ecologie.

Trofeul Măslina de Aur la categoria Ecologie a revenit unui filmul produs de TV Macedonia, iar Marele premiu a revenit producţiei canadiene „Hate Machine”.

De-a lungul ediţiilor precedente, Televiziunea Română a obţinut numeroase premii la acest festival, fiind considerată un partener important.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE