loader
Foto

Galerie foto

Despre viaţa Elenei Ceauşescu, în noul film marca „Adevăruri despre trecut”

Seria „Adevăruri despre trecut” continuă cu un documentar despre viaţa Elenei Ceaușescu, de la copilăria petrecută în satul Petreşti, până la ultimele zile din 1989.  Prima parte s-a difuzat pe 22 martie, de la ora 14.30, la TVR 1 şi este disponibilă  pe TVR+.

 

Ediție disponibilă online pe TVR+.

Într-un demers în premieră, filmul reconstituie viața „savantului de renume mondial” încă din copilăria petrecută în satul natal Petrești, din județul Dâmbovița, continuă cu tinerețea ilegalistă: lucrătoare în mici făbricuțe din București, în timp ce se iubea cu tânărul Ceaușescu și activa în mișcarea comunistă încă interzisă, și explică ascensiunea ei în partid, în carieră și ulterior la conducerea țării.

Documentarul realizat de Sorana Stănescu, după un scenariu al prof. univ. Lavinia Betea, conține interviuri în exclusivitate cu una dintre nepoatele Elenei Ceaușescu, cu cei doi profesori din Petrești care au dus foaia matricolă spre publicare în România Liberă la 31 decembrie 1989, dar și cu aghiotanții care i-au fost aproape Elenei Ceaușescu vreme de 20 de ani.

„Filmul încearcă să răspundă unor întrebări vehiculate dupa anii '90: a fost Elena Ceaușescu repetentă? În ce relații era cu copiii săi? Cine îi scria lucrările de specialitate și cum a ajuns să conducă Institutul de Cercetări Chimice? Ce s-a întâmplat cu banii Ceaușeștilor?”, spune jurnalista Sorana Stănescu, realizatoarea acestui documentar.

În prima parte a filmului, difuzată pe 22 martie, o însoțim pe Elena Ceaușescu până în anul 1965, iar pe 29 martie o vom vedea în exercițiul puterii, până în 1989.

***
Despre „Adevăruri despre trecut”

Noua serie lansată de Televiziunea Română – „Adevăruri despre trecut” - dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei pornesc la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi continuă cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar vor arăta telespectatorilor şi culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze. Seria va mai pune pe tapet viaţa „prinţişorului Nicu” şi va căuta să demonstreze, cu argumente valide, cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă vor îmbina imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.