Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, TVR 2 difuzează spectacolul „Marat-Sade”

TVR.RO | actualizat: Marţi, 15 Iulie 2014
Casa de Producţie TVR a programat luni, 14 iulie, de la ora 19.10, la TVR 2, spectacolul cu piesa „Marat-Sade” de Peter Weiss (traducerea în limba română de Gellu Naum).

Spectacolul, sub direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, a fost realizat în colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj Napoca.

În distribuţie: Marius Bodochi (Marat), Gheorghe Nuţescu (Sade), Dorin Andone, Ligia Moga, Vasilica Stamatin, Ion Marian, Bíró Eszter, Miriam Cuibus, Viorica Mischilea, Mariana Cocora, Anda Chirpelean, Petre Băcioiu, Dan Leonard ş.a. Muzica originală îi aparţine lui Marius Marchiş, iar decorul şi costumele sunt realizate de Adriana Grand.

„Marat-Sade” este un spectacol despre nemaipomenita Revoluţie Franceză, privită prin ochii unor „nebuni”. Însă Frunză adaugă şi tema Manipulării şi a teatralităţii unei lumi în schimbare: spectacolul Revoluţiei şi al cetăţenilor ei. Un teatru nou despre o lume veche. Un spectacol despre Revoluţie şi despre oameni „nebuni” care scriu Istoria.

Atras – încă de la debut (Dragonul de Evgheni Şvarţ) – de tema injustiţiei sociale şi a puterii duse până la paranoia, Victor Ioan Frunză a imaginat un program teatral intitulat TEATRUL REVOLUŢIILOR, pe care l-a inaugurat la Teatrul Naţional din Cluj cu Marat Sade şi l-a continuat apoi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş (trupa maghiară) cu Tom Paine de Paul Foster şi apoi, din nou la Cluj cu Beckett de Jean Anouilh.

Marat-Sade face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1993), a fost realizată în colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi a fost transpusă pentru televiziune de regizoarea Olimpia Arghir.

Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de spectacole pe scenele teatrelor din România, Ungaria, Franţa, Germania, Slovenia şi Cehia. Creaţiile sale au primit 58 de premii naţionale şi internaţionale, inclusiv premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Ordinul Maltez în Grad de Cavaler.

Adriana Grand a creat scenografii pentru spectacole puse în scenă de Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban, Sanda Manu, Alexa Visarion, Mihai Măniuţiu, Cristian Hadgi Culea, Mircea Cornişteanu, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunză, Paraszka Miklos ş.a. A lucrat pentru teatre din România, Regatul Unit, Ungaria, Cehia, Israel, Franţa. A fost distinsă cu peste 50 de premii locale şi internaţionale, inclusiv două premii ale Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Piesa a fost reprezentată pentru prima oară la 29 aprilie 1964 la Schillertheater din Berlin, în direcţia de scenă a lui Konrad Swinarski şi muzica lui Hans de Martin Majewski.

Anul acesta se împlineşte o jumătate de secol de la premiera în limba engleză, pusă în scenă de Peter Brook în stagiunea „Teatrului Cruzimii” la Royal Shakespeare Company.