Cod de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR

| Joi, 15 Februarie 2007
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Activitatea angajaţilor şi a colaboratorilor TVR nu trebuie să lase loc interpretărilor în ceea ce priveşte imparţialitatea, integritatea şi obiectivitatea televiziunii publice, conform Codului de conduită adoptat de Televiziunea Română miercuri, 14 februarie 2007. Documentul a fost elaborat având la bază dispoziţiile similare din Codul de conduită al personalului editorial care lucrează pentru BBC.

Codul de conduită se aplică personalului de conducere şi personalului de specialitate al televiziunii publice, iar colaboratorii externi ai TVR vor semna un act adiţional la contract care conţine aceste prevederi adaptate statutului lor. „Nici o activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele probleme controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis”, se precizează în Codul de conduită.

„TVR este un serviciu public de televiziune. De aceea, activităţile extra-TVR ale personalului de specialitate şi de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor”, a explicat Tudor Giurgiu, preşedinte-director general al televiziunii publice. „Este inadmisibil că angajaţi sau manageri şi-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice şi nu numai. Acelaşi lucru este valabil şi pentru colaboratorii externi ai TVR. Nu vom mai tolera acest lucru şi e de datoria lor să aleagă: fie să continue să îşi exprime opiniile în presă sau prin alte medii de comunicare, fie să rămână în TVR, dar având o conduită şi o atitudine potrivită unei televiziuni publice”, a adăugat Tudor Giurgiu.

Nerespectarea prevederilor Codului de conduită va atrage sancţiuni conform legislaţiei în vigoare, în cazul angajaţilor, sau rezilierea de către TVR a contractului, în cazul colaboratorilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE