loader
Foto

„Capitala culturală”: Matematicianul Adrian Constantin, laureatul Premiului Wittgenstein, în dialog cu Cătălin Ștefănescu | VIDEO

Cunoscutul matematician Adrian Constantin, specialist în modelele matematice ale valurilor și curenților și laureat al Premiului Wittgenstein, cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria, a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu la „Capitala culturală”. Ediția a fost difuzată la TVR Cultural în 1 decembrie.

 

Adrian Constantin este un matematician de origine română, recunoscut internațional pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul matematicii aplicate și al ecuațiilor diferențiale.

Profesor al Universității din Viena, unde studiază modele matematice ale mișcării valurilor și curenților în oceane și atmosferă, matematicianul Adrian Constantin a primit, în anul 2020, prestigiosul Premiu Wittgenstein, pentru cercetările sale care ajută la prezicerea mai bună a fenomenelor meteo, precum El Niño sau tsunami.

Fondul Științific Austriac, FWF, i-a acordat cercetătorului cel mai mare premiu de finanțare științifică din Austria, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro.

Născut la Timișoara, în 1970, și-a desfășurat activitatea în diverse țări, inclusiv Austria și Suedia, iar acum este profesor și cercetător la Universitatea din Viena. Este membru al Academiei de Științe „Leopoldina” a Germaniei și membru corespondent al Academiei de Științe a Austriei.

A dezvoltat metode matematice avansate pentru a înțelege și a explora fenomenele non-liniare și instabile, cum ar fi mișcarea fluidelor și comportamentul undelor.

Două dintre articolele sale se numără printre cele mai citate 10 lucrări publicate vreodată de cele mai prestigioase reviste de profil: Acta Mathematica și Inventiones Mathematicae.

***

Emisiunea „Capitală culturală”, prezentată de Cătălin Ștefănescu, este un proiect al Politehnicii Timișoara, în colaborare cu Televiziunea Română.

CITIȚI ȘI: „CAPITALA CULTURALĂ”: CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU, ÎN DIALOG CU RALUCA POPA, PROFESOARĂ DE IT LA BERKELEY | VIDEO

BARITONUL GEORGE PETEAN, INVITATUL LUI CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU, LA „CAPITALA CULTURALĂ”, LA TVR CULTURAL | VIDEO

„CAPITALA CULTURALĂ”: CERCETĂTOAREA ANCA VASILIU, PROFESOARĂ LA SORBONA, ÎN DIALOG CU CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU | VIDEO

REPUTATUL CHIRURG ALEXANDRU MĂRMUREANU, ÎN DIALOG CU CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU, LA „CAPITALA CULTURALĂ” | VIDEO

„CAPITALA CULTURALĂ”: ARHITECTA OANA STĂNESCU, ÎN DIALOG CU CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU, ÎN 27 OCTOMBRIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

EMISIUNEA „CAPITALA CULTURALĂ CU CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU”, DIN 20 OCTOMBRIE, LA TVR CULTURAL. PRIMUL INVITAT: DIRIJORUL CRISTIAN MĂCELARU | VIDEO

FILM.TVR.RO

Logo

 
Rodica Mandache, în rolul Pălărierului... cel bun, la „Vis sau realitate”

Pe 17 mai, mult admirata actriţă îşi încearcă noi talente. Basti Ţopescu îi este alături, ajutând-o să-şi îndeplinească visul. Un nou episod „Vis ...

Veta Biriş, triplu aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, precum şi cu ...

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.