BULETIN INFORMATIV

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg

BULETINUL INFORMATIV AL SRTV INTOCMIT ÎN BAZA LEGII 544/2001 PRIVIND LIBERUL ACCES LA INFORMATIILE DE INTERES PUBLIC

Buletinul cuprinde informaţiile de interes public care pot fi comunicate din oficiu de către Departamentul de Comunicare şi Reprezentare al SRTV, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public:

1. Actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea SRTV:

  • Legea nr. 41/1994, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 27 decembrie 1999.
  • Legea nr. 69/1998, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 89/1997, pentru abrogarea pct. 3 al literei A din Anexa nr. 1 la Legea 41/1994;
  • Legea nr. 124/1998, pentru modificarea şi completarea Legii 41/1994, în urma căreia Legea nr. 41/1994 a fost republicată, dându-se textelor o nouă numerotare;
  • Legea nr. 533/2003, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 71/2003, pentru modificarea art. 40 din Legea nr. 41/1994.

2. Structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare şi programul de audienţe al SRTV:

  • Structura organizatorică a SRTV
  • Atribuţiile departamentelor

Sarcinile ce revin structurilor organizatorice ale Societăţii Române de Televiziune sunt precizate în Caietele de sarcini, aprobate de Consiliul de Administraţie.

1. Direcţia Emisiuni Informative şi Sport

Direcţia Emisiuni Informative şi Sport este organizată ca un compartiment operaţional, subordonat direct Preşedintelui-Director General, care are relaţii de colaborare cu toate compartimentele din structura organizatorică a SRTV.

Principalele atribuţii ale Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport:

a) realizează toate buletinele de ştiri difuzate pe canalele SRTV, cu excepţia celor dedicate fenomenului cultural;
b) asigura realizarea emisiunilor informative săptămânale cu caracter politico-social si sportiv;
c) realizează transmisii directe pentru mediatizarea unor evenimente deosebite;
d) participa prin producţii proprii la schimbul internaţional de ştiri organizat prin Euroviziune;
e) întreţine si dezvolta reţele de corespondenţi teritoriali interni si internaţionali;
f) gestionează toate resursele de producţie necesare realizării obiectivelor Direcţiei.

2. Direcţia Economică

Direcţia economică reprezintă o structură funcţională subordonată direct Preşedintelui-Director General, care are relaţii de colaborare profesională cu toate structurile S.R.Tv.

Principalele atribuţii ale Direcţiei Economice:

a) Aplicarea corectă a legislaţiei economice în vigoare, a Legii contabilităţii nr.82/91 republicată, a Ordinului nr.94/2001 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate.
b) Organizarea şi conducerea contabilităţii proprii, aşa încât să poată să asigure informaţiile corecte necesare cu privire la patrimoniul aflat în administrare, gestiunii şi controlul activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii precum şi a rezultatelor obţinute.
c) Organizarea în compartimente distincte şi exercitarea controlului financiar preventiv conform Ordonanţei Guvernului nr.119/1999 - care face obiectul unei decizii interne separate.
d) Organizează, asigură şi răspunde de întreaga activitate financiară a S.R.Tv.
e) Asigură, verifică şi răspunde de efectuarea corectă a calculelor privind drepturile salariale, precum şi a drepturilor privind colaborările interne sau externe, în conformitate cu prevederile legale.
f) Organizează, conduce şi răspunde de buna desfăşurare a activităţii de contabilizare în cadrul S.R.Tv.. Răspunde de aplicarea legislaţiei specifice privind contabilitatea, ca activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoaşterea, gestiunea şi controlul activelor, datoriilor, capitalurilor proprii precum şi a rezultatelor obţinute.
g) Întocmirea " Programului anual de achiziţii" care este esenţială pentru aplicarea corectă a procedurilor legale ale achiziţiilor publice, în funcţie de plafoanele valorice legale ale necesarului anual de produse/servicii/lucrări.

3. Direcţia Artistică şi Producţie

Direcţia Producţie este organizată ca un compartiment de producţie subordonat direct Preşedintelui-Director General, fără a avea relaţii de subordonare faţă de celelalte compartimente din organigramă, ci numai relaţii de colaborare cu acestea.

Principalele atribuţii ale Direcţiei Producţie:

a) furnizează servicii pentru activităţi ce au caracter artistic în producerea
programelor de televiziune din studiouri şi locaţiile exterioare, desfăşoară activităţi de programare şi urmărire a producţiei, inclusiv activităţile de editare, producţie şi montare decoruri.
b) Asigură planificarea şi execuţia activităţilor de producţie într-un plan
bine stabilit în vederea realizării emisiunilor prevăzute în grilele de program, atât în studiourile de producţie, actualităţi şi locaţii exterioare
c) Colaborează cu Direcţia Programe şi Direcţia Tehnică în scopul realizării unui echilibru între cererea şi oferta internă de resurse
d) Monitorizează permanent modul de realizare a emisiunilor.

4. Direcţia Marketing şi Comunicare de Produs

Direcţia Marketing şi Comunicare de Produs este organizată ca o structură funcţională subordonată direct Preşedintelui-Director General, fără a avea alte relaţii de subordonare, ci numai relaţii de colaborare şi cooperare cu alte direcţii şi departamente.

Pricipalele atribuţii ale Direcţiei Marketing şi Comunicare de Produs:

a) elaborează strategia de Marketing a SRTv;
b) elaborează cercetări de marketing;
c) asigură relaţionarea cu structurile din interiorul instituţiei, precum şi cu exteriorul instituţiei;
d) identifică şi cunoaşte segmentele pieţei si nişele;
e) asigură planificarea activităţilor de marketing pe termen mediu şi lung;
f) implementează şi derulează acţiunile de marketing ale SRTv;
g) implementează şi derulează strategia de comunicare marketing pe produs/eveniment.

5. Direcţia Tehnică

Direcţia Tehnică este organizată ca un compartiment de producţie subordonat direct Preşedintelui-Director General, fără a avea relaţii de subordonare faţă de celelalte compartimente din organigramă, ci numai relaţii de colaborare cu acestea.

Principalele atribuţii ale Direcţiei Tehnice:

a) cooperarea cu structurile redacţionale, de producţie şi difuzare ale SRTv la realizarea producţiilor de televiziune în studiouri şi în exterior şi difuzarea programelor de televiziune pe cele patru canale de televiziune ale SRTv, prin operarea echipamentelor video, audio şi de iluminat tehnologic, atât la transmisiile directe, cât şi la înregistrări;
b) instalarea, întreţinerea, repararea, măsurarea şi reglajul echipamentelor video, audio, de înregistrare şi editare, de radioreleu, a echipamentelor fixe şi mobile pentru televiziune prin satelit, energetice, de climatizare, de telecomunicaţii, de radiocomunicaţii şi de iluminat tehnologic;
c) proiectarea şi montajul sistemelor video, audio, de înregistrare şi editare, de radioreleu, de staţii de sol fixe şi mobile de emisie-recepţie prin satelit, energetice, de climatizare, de telecomunicaţii, de radiocomunicaţii şi de iluminat tehnologic;
d) realizarea unor subansambluri şi repere electronice, energetice şi mecanice;
e) acordarea asistenţei tehnice pentru proiectarea, instalarea şi întreţinerea echipamentelor video, audio, de înregistrare şi editare video şi de iluminat tehnologic din studiourile teritoriale;
f) colaborarea cu Consiliul Naţional al Audiovizualului în vederea rezolvării problemelor tehnice prezentate de licenţele de emisie şi de monitorizarea celor patru canale de difuzare ale SRTv.

g) dezvoltă şi administrează sistemului informatic al SRTv;
h) dezvoltă şi administrează fluxul de producţie bazat pe tehnologia informaţiei;
i) asigură managementul aplicaţiilor şi documentelor informatice, implementarea soluţiilor informatice necesare conducerii şi producţiei;
j) dezvoltă şi administrează activităţile multimedia on-line şi off-line, ca servicii publice (TVR ON-LINE, Teletext) şi ca suport pentru emisiuni;
k) asigură producţia de grafică video pentru nevoile SRTv şi pentru terţi;
l) negociază şi încheie contracte care fac obiectul activităţilor de tehnologie a informaţiei şi comunicaţii, conforme cu prezentul caiet de sarcini.

6. Direcţia Programe

Direcţia Programe este organizată ca un compartiment de producţie subordonat direct Preşedintelui-Director General, fără a avea relaţii de subordonare faţă de celelalte compartimente din organigramă, ci numai relaţii de colaborare şi cooperare cu acestea.
Principalele atribuţii ale Direcţiei Programe:

a) elaborează strategia editorială a SRTv şi, implicit, a Canalelor;
b) elaborează grilele de programe, prin structurile responsabile, în
conformitate cu strategia de programe aprobată de către Consiliul de Administraţie;
c) asigură complementaritatea grilelor celor patru departamente de Canal;
d) respectă reţeta editorială pentru fiecare post de televiziune al Direcţiei;
e) asigură, prin selecţie jurizată de oferte, achiziţia de programe de la realizatorii interni şi de la ofertanţi din ţară;

7. Direcţia Editorială

Direcţia Tehnică este organizată ca un compartiment de producţie subordonat direct Preşedintelui-Director General, fără a avea relaţii de subordonare faţă de celelalte compartimente din organigramă, ci numai relaţii de colaborare cu acestea.

Principalele atribuţii ale Direcţiei Tehnice:

a) planifică şi urmăreşte realitarea programelor la parametrii conveniţi cu structura care le-a comandat;
b)
gestionează procesele de producere de emisiuni ce urmează a fi difuzate;
c)
are în vedere optimizarea fluxurilor de producţie şi îmbunătăţirea permanentă a calităţii programelor SRTv din punct de vedere al conţinutului editorial

3. Numele şi prenumele persoanelor din conducerea instituţiei şi denumirea departamentului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice:

Membrii Consiliului de Administratieal SRTV:

Dida Drăgan
Radu Toma
Stanik Istvan
Răzvan Barbato
Raico Cornea
Sorin Burtea
Marian Voicu
Vlad Velcu
Alexandru Sassu
Anne Jugănaru

Membrii Comitetului Director al SRTV:

Alexandru Sassu - Preşedinte Director - General
Horia Romanescu - Director - Directia Programe
Rodica Culcer- Director - Direcţia Ştiri
Titi Dincă - Director - Direcţia Artistică şi de Producţie
Horia Cazan - Director - Direcţia Tehnico-Administrativă
Cipriana Claudia Voicu - Director - Direcţia Economică
Simona Dobrescu - Director - Direcţia Marketing şi Vânzări

Cancelaria Preşedintelui-Director General este responsabilă de aplicarea Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

4. Coordonatele de contact ale SRTV: denumirea, adresa, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de Internet:

Adresa: Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti.
Telefon: 021-319.91.54, 319.91.12.
Pagină web: www.tvr.ro.

5. Sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil:

Pentru a afla informaţii legate de situaţia financiară a SRTV, vezi Raportul anual de activitate al SRTV, publicat pe www.tvr.ro.

6. Programele difuzate şi strategiile proprii ale SRTV:

Unităţile producătoare de programe ale Societăţii Române de Televiziune sunt:

  • Studiourile centrale Bucureşti;
  • Studioul teritorial de televiziune Cluj;
  • Studioul teritorial de televiziune Craiova;
  • Studioul teritorial de televiziune Iaşi;
  • Studioul teritorial de televiziune Timişoara;
  • Studioul teritorial de televiziune Târgu Mureş.

Programele proprii ale SRTV sunt următoarele:

  • programele postului de televiziune TVR 1;
  • programele postului de televiziune TVR 2;
  • programele postului de televiziune TVR 3;
  • programele postului de televiziune TVR Cultural;
  • programele postului de televiziune TVR INFO;
  • programele postului de televiziune TVR Internaţional;
  • programele postului de televiziune TVR Cluj;
  • programele postului de televiziune TVR Craiova;
  • programele postului de televiziune TVR Iaşi;
  • programele postului de televiziune TVR Timişoara;
  • programele postului de televiziune TVR Târgu Mureş;
  • Serviciul Teletext, TXT-TVR;
  • Site-ul web, TVR ON-LINE.

1. TVR 1 este un receptor şi un promotor al ideilor şi tendinţelor lumii contemporane. TVR 1 reflectă spiritul actual al României, oglindeşte fidel aspiraţiile şi interesele naţiunii.

2. TVR 2 oferă publicului o atmosferă calmă, relaxantă, de suflet, profund umană. TVR 2 vorbeşte despre prietenie, despre dragoste şi familie, sentimente şi emoţii, cu multă căldură şi optimism.

3. TVR 3 este primul şi singurul post naţional dedicat vieţii comunităţilor locale. Studiourilor teritoriale TVR Iaşi, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Timişoara, TVR Târgu Mureş şi studioul central sunt cele care asigură producţiile TVR 3.

4. Intenţia declarată a canalului TVR Cultural este să transmită valorile culturii româneşti şi universale. TVR Cultural îşi provoacă audienţa prin creativitate şi inovaţie, să genereze idei şi să inspire actul de creaţie, să reprezinte o emblemă a spiritualităţii contemporane.

5. TVR Info este a doua televiziune de nişă a SRTv, după TVR Cultural, centrată pe difuzarea de informaţii utilitare şi pe transmisii live din trafic. Postul emite 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Informaţia este transmisă telespectatorilor printr-un sistem performant de grafică, fără prezentatori.

6. TVR Internaţional este puntea informativă şi emoţională ce-i uneşte pe românii de pretutindeni.

Durata programelor difuzate este stabilită prin Hotărâre a Consiliului de administraţie şi avizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Strategia de programe a posturilor Societăţii Române de Televiziune este aprobată de Consiliul de Administraţie la propunerea Comitetului Director.

7. Lista categoriilor de documente produse şi gestionate de SRTv:

  • Raportul anual de activitate al SRTV (vezi site www.tvr.ro);
  • Buletinul informativ cu informaţiile din oficiu, în baza Legii nr. 544/2001;
  • Raportul privind accesul la informaţiile de interes public;
  • Comunicate de presă.

8. Raportul anual de activitate al SRTv, este publicat pe site-ul SRTv, www.tvr.ro, şi în Monitorul Oficial, Partea a III-a.

9. Modalităţile de contestare a deciziei instituţiei publice, în situaţia în care o persoană se consideră vătămată în privinţa dreptului de acces la informaţiile de interes public:

1. Împotriva refuzului explicit sau tacit al angajatului desemnat al autorităţii publice se poate depune reclamaţie la conducătorul instituţiei publice, în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă de către persoana lezată (vezi modelul de reclamaţie administrativă în Anexa 2 la Regulamentul de aplicare a Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public). Dacă, după cercetarea administrativă, reclamaţia se dovedeşte întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamaţiei şi va conţine atât informaţiile de interes public solicitate iniţial, cât şi menţionarea sancţiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.

2. În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale prevăzute de prezenta lege, poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii sau instituţiei publice. Plângerea se face în termen de 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut. Reprezentarea în instanţă se va asigura de către Oficiul Juridic sau consultantul juridic extern al SRTV.

3. Instanţa poate obliga instituţia publică să furnizeze informaţiile de interes public solicitate şi să plătească daune morale şi/sau patrimoniale. Hotărârea tribunalului este supusă recursului. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă. Atât plângerea, cât şi apelul se judecă în instanţă în procedură de urgenţă şi sunt scutite de taxă de timbru.