loader
Foto

Beneficiile curmalelor

RECOMANDARI

Curmalele sunt bogate în fibre și antioxidanți. Beneficiile lor nutriționale pot susține sănătatea creierului și pot preveni anumite boli.

 

Curmalele sunt fructul palmierului curmal, care este cultivat în multe regiuni tropicale ale lumii. Curmalele au devenit destul de populare în ultimii ani. Aproape toate curmalele vândute în țările occidentale sunt uscate. Îți poți da seama dacă curmalele sunt uscate sau nu în funcție de aspectul lor. Coaja ridată indică faptul că sunt uscate, în timp ce coaja netedă indică prospețime.

În funcție de soi, curmalele proaspete au dimensiuni destul de mici și variază în culoare de la roșu aprins la galben aprins. Curmalele consumate în mod obișnuit includ 2 tipuri: Medjool și Deglet Noor.

Curmalele sunt moi și au o aromă dulce, fiind bogate în nutrienți importanți, au o varietate de avantaje pentru menținerea sănătății.

Conținutul caloric al curmalelor este mai mare decât cel al majorității fructelor proaspete. Este similar cu cel al altor fructe uscate, cum ar fi stafidele și smochinele.

Curmalele sunt bogate în carbohidrați și au o cantitate foarte mică de proteine. Ele conțin câteva vitamine și minerale importante, pe lângă o cantitate semnificativă de fibre.

O porție de 100 de grame de curmale Medjool oferă următorii nutrienți : calorii – 277, carbohidrați - 75 grame, fibre - 7 grame, proteine - 2 grame, potasiu - 15%, magneziu: 13%, cupru: 40%, mangan: 13%, fier: 5% și vitamina B6: 15%. Procentele se referă la valoarea nutrițională.

Fibrele din curmale mențin o bună sănătate digestivă, prevenind constipația. Într-un studiu, 21 de persoane care au consumat 7 curmale pe zi timp de 21 de zile au experimentat îmbunătățire a tranzitului intestinal. Fibrele din curmale pot fi benefice pentru controlul glicemiei.

Curmalele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, importanți pentru sănătate. Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi, care sunt molecule instabile ce pot provoca reacții dăunătoare în organism și pot duce la boli. Comparativ cu tipuri similare de fructe, cum ar fi smochinele și prunele uscate, curmalele par să aibă cel mai mare conținut de antioxidanți.

Cei mai puternici trei antioxidanți din curmale sunt: flavonoide, carotenoide și acid fenolic.

Flavonoidele sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea inflamației și au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce riscul de diabet, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

Carotenoidele sunt dovedite a promova sănătatea inimii și pot reduce, de asemenea, riscul de afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară.

Cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii, acizii fenolici pot ajuta la reducerea riscului de cancer și boli de inimă.

Consumul de curmale poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului. Un studiu pe animale a descoperit că șoarecii hrăniți cu alimente amestecate cu curmale au avut o memorie și o capacitate de învățare semnificativ mai bune, precum și mai puține comportamente legate de anxietate, comparativ cu cei care nu le-au consumat.

Credit foto: Shutterstock - boommaval

Curmalele au fost studiate pentru potențialul lor de a ușura travaliul târziu la femeile însărcinate. Consumul acestor fructe în ultimele săptămâni de sarcină poate promova dilatarea colului uterin și poate reduce nevoia de travaliu indus.

O meta-analiză mai veche din 2011, care a analizat studii în care femeile însărcinate au consumat curmale înainte de data scadenței, a constatat că cele care au mâncat curmale au fost în travaliu mai puțin timp decât cele care nu le-au mâncat, dar încă mai sunt necesare studii pentru a vedea în ce măsură consumul de curmale poate duce la o naștere mai rapidă.

Un alt studiu a găsit rezultate similare la 91 de femei însărcinate care au consumat 70-76 de grame de curmale zilnic începând cu săptămâna a 37-a de sarcină. Acestea au fost în travaliu activ în medie cu 4 ore mai puțin decât cele care nu au mâncat curmale.

Rolul pe care curmalele îl pot avea în sarcină se datorează probabil compușilor care se leagă de receptorii de oxitocină și par să imite efectele oxitocinei în organism. Oxitocina este un hormon care provoacă contracții în timpul nașterii.

Totodată, curmalele conțin taninuri, compuși despre care s-a demonstrat că ajută la facilitarea contracțiilor. De asemenea, sunt o sursă bună de zahăr natural și calorii, necesare pentru menținerea nivelului de energie în timpul travaliului.

Curmalele sunt o sursă de fructoză, un tip natural de zahăr care se găsește în fructe. Ele sunt foarte dulci și au și un gust subtil asemănător caramelului. Sunt un excelent înlocuitor sănătos pentru zahărul alb în rețete datorită nutrienților, fibrelor și antioxidanților pe care îi oferă. Cel mai bun mod de a înlocui zahărul alb cu curmalele este pasta de curmale. De exemplu, dacă rețeta necesită 1 cană de zahăr, va fi înlocuită cu 1 cană de pastă de curmale.

Este important de reținut că, deși curmalele sunt bogate în fibre și nutrienți, acestea sunt totuși destul de bogate în calorii și este cel mai bine să fie consumate cu moderație.

Curmalele sunt incredibil de versatile și reprezintă o gustare delicioasă. Sunt adesea asociate cu alte alimente, cum ar fi migdale, unt de nuci sau brânză moale.

Curmalele sunt, de asemenea, foarte lipicioase, ceea ce le face utile ca liant în produse de patiserie, cum ar fi fursecurile și batoanele. Curmalele pot fi consumate în amestec cu nuci, sub formă de batoane sănătoase sau bile energizante.

Curmalele pot îndulci sosuri și dressinguri pentru salate sau pot fi folosite în smoothie-uri cu fulgi de ovăz.

Cel mai ușor sunt de găsit curmale în formă uscată, deși acestea au mai multe calorii decât fructele proaspete, așadar este important să fie consumate cu moderație.

***

Credit foto: Shutterstock - Photoongraphy și boommaval

Sursă: Healthline

 

 
Reforma fiscal-bugetară și impactul asupra cetățenilor și companiilor

Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 14:30 Narcis POPESCU îi are ca invitaţi pe doamna Ioana JENSSEN, consultant Resurse Umane și co-fondator al ...

„Decembrie Roşu: Podcast - Revoluţie din unghiuri subiective” – noi mărturii inedite

Sunt evenimentele din decembrie ’89 un ecou al problemelor României de azi? Răspunsul îl aflăm în cele două noi episoade ale filmului „Podcast – ...

„Pentru că nu am acceptat să fac rabat de la calitate, mi s-a reproșat că nu știu să fac afaceri.” Alina Donici, un „Brilliant” al brandurilor româneşti

Femeia care a recreat gustul copilăriei în lactatele la borcan, într-un dialog despre pasiune și viziune pentru viitor. Loredana Negrilă ne ...