ANUNŢ - PRIVIND ALEGEREA REPREZENTANŢILOR PENTRU NEGOCIEREA UNUI CONTRACT DE MUNCĂ

TVR.RO | actualizat: Joi, 07 Aprilie 2022
În atenţia, SALARIAŢILOR SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE  
Televiziunea Romana
Documente disponibile pentru descarcare:

Salariaţii Societăţii Române de Televiziune sunt informaţi despre dreptul de a-şi alege reprezentanţii conform legii şi de a prezenta, în condiţiile legii, documentele de reprezentativitate, la data de 27.04.2022, ora 09.30, dată prevăzută în anunţul de intenţie pentru începerea negocierii unui nou contract colectiv de muncă la nicelul SRTv:

- având în vedere prevederile HCA nr. 32 / 30.03.2022,

- ţinând cont de faptul că actualul Contract Colectiv de Muncă îşi încetează aplicabilitatea la data de 06.06.2022,

- luând în considerare comunicarea SPUSTV înregistrată la Cabinet Preşedinte Director-General cu nr. C/6520/01.03.2022, prin care organizaţia sindicală informează că nu mai este reprezentativă la nivel de unitate de la data de 25.02.2022,

-  în baza art. 221-226 Codul Muncii.

Referitor la anunţul SRTv din data de 07.04.2022 privind intenţia începerii negocierii unui contract colectiv de muncă la nivelul SRTv, vă precizăm următoarele:

Conform art. 221-226 din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi la care nu sunt constituite organizaţii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariaţilor pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop. Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor. Reprezentanţii salariaţilor nu pot să desfăşoare activităţi ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor. Pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor salariaţii care au capacitate deplină de exerciţiu. Numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia. Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani.”

 

Reprezentanţii salariaţilor au următoarele atribuţii principale:

a) să urmărească respectarea drepturilor salariaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu contractul colectiv de muncă aplicabil, cu contractele individuale de muncă şi cu regulamentul intern;

b) să participe la elaborarea regulamentului intern;

c) să promoveze interesele salariaţilor referitoare la salariu, condiţii de muncă, timp de muncă şi timp de odihnă, stabilitate în muncă, precum şi orice alte interese profesionale, economice şi sociale legate de relaţiile de muncă;

d) să sesizeze inspectoratul de muncă cu privire la nerespectarea dispoziţiilor legale şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil;

e) să negocieze contractul colectiv de muncă, în condiţiile legii.

Atribuţiile reprezentanţilor salariaţilor, modul de îndeplinire a acestora, precum şi durata şi limitele mandatului lor se stabilesc în cadrul adunării generale a salariaţilor, în condiţiile legii.

Numărul de ore în cadrul programului normal de lucru pentru reprezentanţii salariaţilor destinat în vederea îndeplinirii mandatului pe care l-au primit se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin negociere directă cu conducerea unităţii.

Pe toată durata exercitării mandatului, reprezentanţii salariaţilor nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţi.

Pentru a constata alegerea reprezentanţilor salariaţilor în condiţiile legii, raportat la sintagma cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor, facem precizarea că, la data de 01.04.2022, sunt încadraţi în cadrul SRTv 2066 salariaţi.

Vă precizăm că la nivelul angajatorului sunt desemnaţi prin HCA nr. 32 / 30.03.2022,  pentru negocierea CCM, un număr de 5 reprezentanţi titulari. Potrivit art. 222 alin. 2 din Codul Muncii, numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia.

Precizăm că atributul organizării şi derulării alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor, revine exclusiv salariaţilor SRTv. În acest sens, SRTv, deşi nu se poate implica în organizarea şi derularea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor, va putea pune la dispoziţie, la cererea scrisă a salariaţilor, spațiile necesare desfășurării activității, urne, mobilier, printarea buletinelor de vot.

Conducerea SRTv vă adresează rugămintea de a respecta prevederile legale referitoare la prevenirea şi limitarea răspândirii COVID-19, cu ocazia tuturor procedurilor pe care le veţi desfăşura în vederea alegerii reprezentanţilor salariaţilor.

În vederea respectării prevederilor legale sus-menţionate, vă informăm că prezentul anunţ va fi afişat la toate sediile SRTv, inclusiv la studiourile teritoriale ale SRTv. În plus, prezentul anunţ va fi comunicat electronic prin grija Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol şi postat pe site-ul www.tvr.ro și pe intranet.

 

Cu consideraţie,

 

PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL

Dan Cristian TURTURICĂ