ANUNŢ - PRIVIND INTENŢIA ÎNCEPERII NEGOCIERII UNUI NOU CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVELUL SRTv

TVR.RO | actualizat: Joi, 07 Aprilie 2022
la data de 27.04.2022, ora 09.30, sala de protocol, corp Pangrati, parter de la sediul Societăţii Române de Televizine, din Bucureşti, Str.
Televiziunea Romana
Documente disponibile pentru descarcare:

 

CĂTRE,

ORGANIZAŢIILE SINDICALE Şl REPREZENTANŢII SALARIAŢILOR/SALARIAŢII DIN CADRUL SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE

 

Subscrisa, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE, cu sediul în Bucureşti, Str. Calea Dorobanţilor, nr. 191, prin reprezentant legal Preşedinte - Director General,

 

  • ţinând cont că actualul Contract Colectiv de Muncă înregistrat sub nr.204/23.05.2018 la ITM Bucureşti cu valabilitatea prelungită prin Actul Adiţional nr.3 înregistrat la ITM Bucureşti sub numărul 04 din 30.12.2019 îşi încetează valabilitatea începând cu data de 06.06.2022, în condiţiile din art 20 alin. (1) din Legea nr.55/2020, cu modificările şi completările ulterioare,
  • în baza Legii nr. 62/2011 a dialogului social republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în special în temeiul art. 129, art. 134, art. 135 alin. 1 şi art. 140 din lege,
  • luând în considerare că la data de 30.03.2022 Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a emis Hotărârea nr. 32, privind aprobarea componenţei reprezentanţilor Patronatului pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv cu organizaţia sindicală reprezentativă sau reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului şi reprezentanţii salariaţilor în vederea încheierii, semnării şi înregistrării noului CCM la ITM, conform prevederilor legale în vigoare.

 

în temeiul dispoziţiilor art. 20 alin. (2) din Legea nr.55/2020, coroborate cu prevederile art. 129 al in. (3) şi art. 140 a lin. (3) din Legea nr. 62/2011, cu modificările şi completările ulterioare, formulează prezentul:

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA ÎNCEPERII NEGOCIERII UNUI NOU CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVELUL S.R.Tv.

la data de 27.04.2022, ora 09.30, sala de protocol, corp Pangrati, parter de la sediul Societăţii Române de Televizine, din Bucureşti, Str. Calea Dorobanţilor, Sector 1.

În conformitate cu art. 134 pct. 1 a) şi pct. 2 a) şi art. 135 alin. (l) din Legea nr. 62/2011 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „părţile contractului colectiv de muncă sunt angajatorul sau organizaţia patronală şi angajaţii, prin organizaţiile sindicale, reprezentaţi după cum urmează:

  1. Angajatorul sau organizaţiile patronale:

a)     la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz;

2.   Angajaţii:

a) la nivel de unitate, de către sindicatele legal constituite şi reprezentative. În cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federaţia la care este afiliat sindicatul, dacă federaţia este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea; acolo unde nu sunt constituite sindicate, de către reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;

în unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:

a)                    dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;

b)                     dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor."

Având în vedere prevederile Legii nr 53/2003 republicată - Codul Muncii şi ale Legii dialogului social nr. 62/2011 republicată, privind condiţiile de reprezentare a părţilor, întrucât până la acest moment Societatea Română de Televiziune nu a fost informată cu privire la existenţa unui sindicat reprezentativ la nivel de unitate, precizăm următoarele: art 221 din Legea nr. 53/2003 - (1) La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi la care nu sunt constituite organizaţii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariaţilor pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop. (2) Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul ADUNĂRII GENERALE A SALARIAŢILOR, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor.

Părţile îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă sunt invitate în data de 27.04.2022 la sediul din Bucureşti, Calea Dorobanţilor, nr. 191, sala de protocol, corp Pangrati, parter, în vederea demarării procesului de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul SRTv.

Data la care se desfăşoară prima şedinţă de negociere reprezintă data la care se consideră că negocierile au fost declanşate. În cadrul primei şedinţe de negociere a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate părţile trebuie să consemneze în procesul-verbal, în condiţiile art. 130 alin. 5 din Legea 62/2011 a dialogului social, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele:

a)        componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;

b)        nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;

c)         durata maximă a negocierilor convenită de părţi;

d)        locul şi calendarul reuniunilor;

e)        dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri, conform prevederilor art. 134 și 135 din Legea nr 62/2011

f)         dovada convocării tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere;

g)        alte detalii privind negocierea.

În calitate de Angajator, Societatea Română de Televiziune INVITĂ organizaţiile sindicale constituite în baza Legii nr. 62/2011, cu modificările şi completările ulterioare și reprezentanţii salariaţilor aleşi în condiţiile art. 221-226 Codul Muncii, republicat cu modificările şi completările ulterioare, care sunt îndreptăţite/îndreptățiți conform legii să participe la negocierea contractului colectiv de muncă, să confirme în scris primirea acestui anunţ şi să depună/transmită, în copie, până la data de 27.04.2022, ora 09.30 documentele necesare ce stau la baza consemnărilor din procesul verbal prevăzut la art. 130 alin. 5 din Legea dialogului social (componenţa nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise; nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă; dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri, conform prevederilor art 134 si 135 din Legea nr 62/2011).

Documentele se vor depune la Serviciul Registratură (Str. Emil Pangrati, Nr. 28, sector 1, Bucureşti), sau, prin poşta electronică, la adresa de email: cabinetpdg@tvr.ro. Toate documentele vor fi transmise cu menţiunea: „CONFORM CU ORIGINALUL", împreună cu semnătura reprezentanţilor legali ai organizaţiei/organizaţiilor sindicale sau reprezentanţilor salariaţilor, după caz.

Pentru conformitate, părţile îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă sunt obligate ca în data de 27.04.2022, ora 09.30, să prezinte, în cadrul primei şedinţe de negociere, documentele în original, prevăzute la art. 130 alin. 5 din Legea dialogului social.

Vă precizăm că dispoziţiile art. 140 din Legea nr. 62/2011, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează că:

"(1) în scopul asigurării participării la negocierea contractelor colective de muncă la nivel de sector de activitate, grup de unităţi şi unităţi, angajatorii sau organizaţiile patronale vor transmite tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă anunţul privind intenţia de începere a negocierilor colective. În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu a iniţiat negocierile în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (3), organizaţia sindicală sau reprezentanţii angajaţilor, după caz, care iniţiază negocierile conform art. 129 alin. (5) vor transmite tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere anunţul privind intenţia de începere a negocierilor colective.

(2)       Neinvitarea la negocieri a tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă constituie motiv de neînregistrare a contractului colectiv de muncă, negociat.

(3)       Anunţul prevăzut la alin. (1) va fi transmis în formă scrisă tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă, cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii negocierilor. Acestea vor confirma în scris primirea respectivului anunţ şi acceptarea sau refuzul participării la negociere. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretată ca refuz de participare la negocieri."

Având în vedere dispoziţiile legale în vigoare, prezentate mai sus, este necesar ca părţile îndreptăţite prevăzute de lege să confirme în scris primirea prezentului anunţ precum şi acceptarea sau refuzul participării la negociere, la adresa de e-mail: cabinetpdg@tvr.ro.

Pentru asigurarea cadrului legal al procesului de negociere al C.C.M., publicăm totodată anunţul către salariaţii SRTv privind alegerea reprezentanţilor salariaţilor în vederea negocierii şi semnării C.C.M., în conformitate cu prevederile art. 221-226 din Codul Muncii.

În vederea respectării prevederilor legale sus-menţionate, vă informăm că prezentul anunţ va fi afişat la toate sediile Societăţii Române de Televiziune, inclusiv studiourile teritoriale ale SRTv. În plus, prezentul anunţ va fi comunicat electronic prin grija Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol şi postat pe site-ul www.tvr.ro și pe intranet.

 

Cu consideraţie,

 

PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL

Dan Cristian TURTURICĂ