Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la TVR 2 printr-o comedie spumoasă

TVR.RO | actualizat: Luni, 24 Martie 2014
Horaţiu Mălăele, regizor şi actor în „Cafeneaua” – luni, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

În preajma Zilei Mondiale a Teatrului (27 martie), Televiziunea Română difuzează piesa „Cafeneaua”, adaptare a piesei Wally’s Cafe” de Sam Bobrik & Ron Clark, preluată de Casa de Producţie TVR în 2013. Spectacolul poate fi urmărit luni, 24 martie, de la ora 20.10, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

Regia artistică a acestei comedii spumoase este semnată de Horaţiu Mălăele, care şi interpretează unul dintre rolurile principale, alături de Dana Dogaru şi de Emilia Popescu. „Cafeneaua” surprinde povestea unei familii americane – Wally (interpretat de Horaţiu Mălăele) şi Louise Murdock (Dana Dogaru) – în trei tablouri succesive ale vieţii ei: la 30, la 50 şi la 70 de ani. În viaţa celor doi îşi face apariţia Janet (Emilia Popescu), o tânără din Ohio, aflată în căutarea celebrităţii hollywoodiene.

 

„Wally nu uită, Wally se transformă...”

M-am apropiat temător de textul acesta. Ca într-o imensă oglindă, fereastra morţii, cum o numeşte Borges, mai limpede ca orice, mi-am descoperit ambiţiile şi slăbiciunile, norocirile şi nenorocirile, viaţa mea, a voastră, a noastră şi toate la un loc, răsturnate în viaţa acestei familii imaginate – oglindă vie şi spăimântătoare a trecerii noastre pământene. Rezistenţa spectacolului pe piaţa teatrală reprezintă pentru mine  adevărul celor sus amintite şi al unei emoţii comune”, spune Horaţiu Mălăele, care a primit pentru rolul din această comedie Premiul UNITER în 1998 pentru cel mai bun actor.

Spectacolul „Cafeneaua” a avut premiera în anul 1997 şi a devenit cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Bulandra (ultima reprezentaţie fiind în anul 2009), bucurându-se de aceeaşi distribuţie excepţională pe care o vor putea urmări luni telespectatorii TVR. Spectacolul „Cafeneaua” a fost preluat ulterior de Agenţia de Impresariat GEC Artistic, care îi organizează reprezentaţiile în formula care l-a consacrat.

Aflaţi ce a însemnat pentru actorii Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Emilia Popescu experienţa acestui spectacol, dar şi de unde izvorăşte comicul personajelor şi al situaţiilor, în articolul dedicat de Cecilia Melinescu acestui regal teatral – „Cafeneaua, spectacolul fiecăruia şi al tuturor” - http://www.tvr.ro/cafeneaua-spectacolul-fiecaruia-si-al-tuturor_7493.html.

 

„Cafeneaua”, adaptare dupăWally’s Cafe” de Sam Bobrik & Ron Clark

Adaptarea şi regia artistică: Horaţiu Mălăele

Distribuţie: Dana Dogaru, Emilia Popescu, Horaţiu Mălăele

Montaj: Andrei Selejan

Décor: Mihai Mădescu şi Gheorghe Rasovszky;

Costume: Nina Brumuşilă

Producător: Diana Dumitru

Redactor: Florin Mihăilescu

Casa de Producţie TVR – Preluare 2013

Spectacolul poate fi urmărit şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

IOS - http://goo.gl/lBu1a5

Android - http://goo.gl/GghG5j