„Victimele inimii”, o nouă premieră teatrală, luni, la TVR 2 și, online, pe TVR+

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 13 Ianuarie 2016
TVR 2 și TVR+ difuzează în premieră piesa “Victimele inimii” , în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski , luni, 23 decembrie, de la ora 20.10.

Producția TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, care poartă semnătura marelui dramaturg I. L. Caragiale și care a avut premiera în anul 1883. Ca de obicei, premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de către marele actor Radu Beligan.

Scrisă în 1883, piesa  O soacră – rebotezată de noi Victimele inimii, este una dintre primele, încă timidele opuri teatrale caragialești ce poartă totuși amprenta satirică de neegalat a maestrului, chiar dacă nu cu suflul comic și dramatic al pieselor mari. Tipărită o singură dată, un copil literar vitreg al maestrului, nu a beneficiat decât de câteva reprezentații la Teatrul Național din București, după care nu a mai fost jucată niciodată. Nu a fost jucată nici  în ultima sută de ani aproape deloc, astfel că premiera noastră este una absolută, întregind acum spectacologia caragialescă abordată de Televiziunea Română atât în ceea ce privește montările proprii, dar și preluările, sub forma unei restituiri ce a omagiat Anul Caragiale”, spune Dominic Dembinski.

Cele șase personaje care compun tabloul comic al piesei sunt interpretate de tinerii actori ai Teatrului Masca: Valentin Mihalache (în rolul lui Alexandru Peruzeanu), Iulia Dumitru (Iulia), Ana Sivu Daponte (Fifina Fințescu), Cosmin Crețu (Ulise Furtunescu), Cristian Neacșu (Victor) și Emilia Manea (Liza).

Teleplay-ul realizat de Casa de Producție TVR are loc într-un decor real – holul unui hotel de lux – și ilustrează o serie de întâmplări amuzante, în care personajele “își definesc statutul de păpuși, măști îndrăgostite, fiecare iubind la nemurire pe celălalt dar acoperit de masca ipocriziei, nu reușesc să comunice și să își găsească până la urmă happy end–ul previzibil”, adaugă regizorul Dominic Dembinski.

Cei care iubesc teatrul lui Caragiale au ocazia de a urmări la TVR 2 (luni, 23 decembrie, de la ora 21.20) și un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române – “Conu’ Leonida față cu reacțiunea” (în regia lui Sergiu Ionescu, 1985), cu o distribuție de excepție: Dem Rădulescu, Leopoldina Bălănuță, Adriana Șchiopu.