TVR Iași: Ziua Armatei, omagiată cu piese din dramaturgia românească

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 27 Octombrie 2021
Pe 25 și 26 octombrie, de la ora 18:30, la TVR Iași sunt programate două spectacole pe baza textelor lui Mihail Sadoveanu și Mihai Ispirescu, inspirate din istoria modernă a României.

25 octombrie este Ziua Armatei Române. Vă invităm  să urmăriți, luni și marți pe TVR Iași, la ora 18:30* două producții tematice :

  • Luni, 25 octombrie – ENIGMA DIN TESTAMENT, scenariu de Ștefan Radof după nuvela „Morminte”, de Mihail Sadoveanu. Regia: Olimpia Arghir

(w640)

În distribuție: George Constantin, Ion Caramitru, Mariana Buruiană, Alexandru Repan, Mircea Diaconu, Cristina Deleanu, Ștefan Radof, Mircea Anghelescu, Valentin Teodosiu, Doru Ana,  George Alexandru, Răzvan Vasilescu, Mihai Mălaimare, George Păunescu, Sibylla Oarcea, Nicu Simion, Ion Gh Arcudeanu, Violeta Berbiuc

În centrul scenariului de televiziune, ca și al nuvelei, se află testamentul spiritual al generalului Horațiu Demetrian, evocând episoade și momente cheie din  experiența anilor Primului Război Mondial, chipuri de soldați eroi ca Pavel Tudose, Gheorghe Priceputu, ori sublocotenentul Alexandru Stegărescu.

(w640)

Marți, 26 octombrie – APRILIE, DIMINEAȚA, de Mihai Ispirescu. Regia artistică: Diana Lupescu. Regia TV: Gini Ignat

Preluare de la Teatrul Nottara, Bucureşti

Scenografia: Victor Diaconu, Cătălin Manea

Distribuţia:

George Berzea – Mihai Marinescu

Constantin „Tică” Stroescu – Lucian Ghimiși

William Georgescu / Nenăscutul – Dan Clucinschi

Aspasia – Ada Navrot

Cristina – Raluca Tiţa

(w640) Aprilie di

După o odisee a cenzurii, pe care a parcurs-o cu temeritate, textul se reîntoarce sub titlul original, Aprilie, dimineaţa, în teatrul în care a cunoscut succesul înainte de Decembrie 1989. Regizoarea Diana Lupescu, împreună cu dramaturgul Mihai Ispirescu, actualizează piesa scrisă în 1988, în cadrul programului Piese vechi în haine noi.

Cine ar fi crezut că o cifră fictivă la Serviciul de statistică va declanşa un fenomen cel puţin bizar? Un suflet, încă nenăscut, dar raportat la recensământ, se instalează într-un oarecare Georgescu. Vrea să afle dacă viaţa merită trăită, iar această responsabilite pică pe umerii şefului George Berzea şi a statisticianului Tică Stroescu. Ei răspund în faţa instituţiei, a colectivului şi a întregii ţări de buna şedere în prezent a Viitorului.

Mai multe informații despre spectacol puteți găsi aici.

Echipa TVR

producţie: Cezarina Hărăbor

scenografie: Paul Isac

director de imagine: Vlad Tănase

producător: Sînziana Miloşoiu

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.