loader
Foto

Teodora Popa: Primul Jurnal a fost într-o dimineaţă la 10. Am crezut că nu voi ieşi vie din studio

Amănunte din spatele camerei despre prezentatoarele Telejurnalului de la TVR 1

 

Pe Teodora o ştiţi de la Telejurnalul de ora 14:00, de la TVR 1, pe care îl prezintă împreună cu Adrian Bucur. Teodora este discretă, profesionistă, atentă. Şi mama a două fetiţe. Ce gânduri are Teo şi pe câte dintre ele vrea să ni le împărtăşească aflaţi în interviul acordat colegilor de la TVRNews.ro.

Reproter: Teo, începem cu viaţa ta de dincolo de ştiri. Ce-ţi place să faci când nu eşti în direct şi în redacţie?

Teodora Popa: Mi-ar plăcea să reîncep să fac sport. De altfel, mi-am şi propus acest lucru. Până atunci, profit de timpul de liber şi ies în parc cu fetiţele mele şi facem mişcare împreună. Şi mergem la teatru sau filme pentru copii. Îmi place vara pentru că într-o vară m-am născut. Îmi place marea pentru că acolo este ACASĂ.

R. Vii de la malul mării…

T.P. Am fost unul dintre copiii care au avut norocul să copilărească într-un spaţiu cuprins între pădure, care se afla în faţa blocului, şi plajă, până la care trebuia să mergem aproximativ 10 minute. Deci vacanţele de vară erau asigurate. Aşteptam cu nerăbdare să treacă iarna şi să se anime localitatea cu turişti, pentru că în afara sezonului estival era cam pustiu acolo.

Când am crescut, au început să mă apese acele perioade lungi de anotimp rece, când totul părea încremenit şi după care tânjesc acum. Şi a apărut evident dorinţa de aglomeraţie, care s-a îndeplinit odată cu intrarea la facultate în Bucureşti.

Primul an de Sociologie, primul în capitală, a fost îngrozitor. Adaptarea departe a durat mult, dar s-a facut temeinic. În toată perioada facultăţii, existau mereu întrebări despre ce voi face după. Iar răspunsurile mele erau invariabile: poate un institut de cercetare, poate în învăţământ, poate.... Nici prin gând nu-i trecea ca aş fi putut ajunge vreodată în Televiziunea Română.

Primul pas, fără să-l conştientizez, a fost alegerea temei pentru lucrarea de diplomă, exact despre impactul ştirilor asupra doamnelor. Musai documentare la faţa locului. Aşa că, la sfârşitul lui 2007, am bătut timid la poarta TVR-ului, pentru a discuta cu cineva din redacţia de ştiri. Se pare că întâlnirea a fost cu noroc, pentru că din 1998 şi până astăzi nu am mai plecat.

Am rămas iniţial cu multă teamă, iar după ce am văzut primele ştiri făcute de mine am început să prind curaj. Mă uitam cu mare admiraţie la cei care prezentau ştiri, dar mă gândeam că e cale lungă până acolo. Am lucrat cu mare, mare drag în redacţie şi cu mult suflet la filmările pe care le făceam în şcoli, teatre, spitale. Tot atunci, am făcut mai multe cursuri de dicţie cu nişte oameni minunaţi, de la care am învăţat foarte multe lucruri şi care m-au format.

Şi, la un anumit moment, s-a întâmplat minunea. Primul Jurnal a fost într-o dimineaţă la ora 10 şi am crezut că nu voi ieşi vie din studio, atât de tare îmi bătea inima. Au trecut de atunci 14 ani de prezentare (întrerupţi de două ori de doi bebeluşi, care sunt acum două fetiţe superbe).

Mă simt în largul meu în studio, e parte din sufletul meu ceea ce fac. După 14 ani, recunosc că mai am ceva emoţii (pozitive), mai ales la prima ştire, care trebuie să te prindă şi să te facă să rămâi mai departe cu noi.

Acum am o concurenţă acerbă în casă, mai ales din partea fetiţei celei mici, care are şase ani şi care nu înţelege ea de ce nu intră o dată la ştiri sau măcar la Meteo. Iar când se joacă amândouă de-a "Jurnalul", rolurile sunt foarte bine împărţite, chiar dacă mai apar uneori scântei. Atunci, intervin eu şi le dau o pauză de publicitate.

R. Ce calităţi ai câştigat în faţa camerei, ce ai învăţat din această profesie?

T.P. Stăpânirea de sine. Responsabilitatea celor scrise şi spuse. Simţul autocritic s-a dezvoltat mult, mult... Şi învăţ permanent. După fiecare Telejurnal, rămân cu ceva folositor pentru următorul.

R. O fată care vrea să prezinte ştiri vine la tine şi îţi cere sfatul. Ce-i spui?

T.P. Cred că este esenţial, pentru cineva care doreşte să devină prezentator de ştiri, să parcurgă nişte etape, să fie mai întâi de toate jurnalist, să înţeleagă ce se întâmplă pe teren şi să ştie să comunice ceea ce înţelege. Toate lucrurile astea te ajută să fii sigur pe tine la întâlnirea cu telespectatorii şi să le transmiţi şi lor, curat, evenimentele.

R. Care este cel mai plăcut moment ca prezentator?

T.P. La finalul unui Telejurnal greu, care a ieşit perfect, fără ca telespectatorii să-şi fi dat seama de tot ce s-a întâmplat în spatele nostru.

R. Cel mai greu moment al zilei....

T.P. Cred e că atunci când, chiar înainte de Telejurnal, se întâmplă ceva şi nu mai iese prima ştire şi într-un timp foarte scurt trebuie să ne reorganizăm. Dar, până la urmă, acesta este tot farmecul muncii noastre.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...