Teatru în TVR: Spectacolul memorial ”Brâncovenii”

TVR.RO | actualizat: Luni, 17 August 2020
Televiziunea Română, prin Casa de Producție TVR, a adus în cea de-a patra ediție a programului Teatru în TVR, pe 16 august, ora 21.00, spectacolul memorial „Brâncovenii”, în regia Ivonei Boitan.

Începând din acest an, 16 august este declarată prin lege „Ziua Naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor”. În această zi vor fi iluminate în roşu, între orele 20.00-24.00, mai multe clădiri publice precum: Parlamentul României, Guvernul României, Arcul de Triumf din Bucureşti, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

Televiziunea Română, prin Casa de Producție TVR, aduce în cea de-a patra ediție a programului Teatru în TVR, exact în 16 august, spectacolul memorial „Brâncovenii”, în regia Ivonei Boitan. O producție a Asociației Culturale Zona.

Textul este scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot la Parohia Sfântul Pantelimon.

„De n-or ințelege copiii noștri, totu-i zadarnic, toată osteneala, la ce mi-e bună pilda, de n-o urmează nimeni.”

În 15 august 1714, de marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, la Istanbul era ucis domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul domnesc Ianache.

„Spectacolul ne spune povestea unui domnitor, dar prin încercări și greutăți seamănă cu viața noastră. Și Constantin Brâncoveanu a înfruntat greutăți în familie, trădarea celor apropiați, invidiile, dușmăniile, ura. Pentru că înainte de a fi sfânt, domnitor, înainte de a fi ctitor, înainte de a fi inițiatorul unui stil arhitectural, Constantin Brâncoveanu a fost un om, un soț, un tată. El și-a trăit viața trecând de la un palier al vieții la altul, o viață complexă, un arabesc asemănător cu dantelele din piatră ce-i definesc stilul, un joc al efemerității cu eternitatea. Spectacolul Brâncovenii lansează spectatorilor invitația de a descoperi omul din spatele domnitorului și domnitorul care ne-a dat sfântul. Totul cât se poate de bine documentat din punct de vedere istoric, dar cu un parcurs scenic viu și provocator” – Ivona Boitan

Distribuția:

Cu participarea extraordinara a actorului Constantin Codrescu

Maria Brâncoveanu - Ana Calciu

Constantin Brâncoveanu - Tomi Cristin

Păuna Cantacuzino - Magda Catone

Antim Ivireanul - Mihai Coada

Constantin Cantacuzino - Mircea Constantinescu

Vizirul - Tiberiu Păun

Ștefan Brâncoveanu - Bogdan Iacob

Stanca Brâncoveanu - Dana Rusu

Pictorul - Alex Mirea

Scenografie și costume: Ileana Zirra

 

***

Toate informaţiile referitoare la programarea spectacolelor, ora de începere a acestora, regulile de distanţare socială şi protecţie împotriva infectării cu COVID 19 pot fi găsite pe site-ul TVR şi pe Facebook.

Biletele de intrare se pot procura de la teatrele partenere, iar accesul publicului se face prin intrarea din strada Constantin Blaremberg, poarta destinată exclusiv spectatorilor. Pentru o imagine și mai clară, accesați ghidul de acces!

Vă așteptăm la Teatru în TVR!

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR  difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István


(w500)

 

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.