loader
Foto

Săcel: castelul Nopcsa, dinozauri pitici și întâmplări cu haiduci și spioni | VIDEO

RECOMANDARI

Sacelul, un sat pitoresc din inima Țării Hațegului, este integrat în istoria unei familii nobiliare cu rădăcini adânci, Nopcsa, al cărei castel, construit în secolul al XVIII-lea, este astăzi un simbol al unei epoci demult apuse, dar încă impregnată de misterele trecutului.

 

Cu origini documentate începând din 1367, familia Nopcsa s-a distins prin curajul și setea de aventură a membrilor săi, având un rol important în istoria națională românească și în domeniul cercetărilor paleontologice.
.

.
Numele familiei a suferit o transformare de-a lungul timpului, inițial cunoscută ca Nopchia, iar ulterior maghiarizată în Nopcsa. Schimbarea a evidențiat aspirațiile nobililor de a se integra în cadrul social al Imperiului Austro-Ungar.

Unul dintre cei mai notabili descendenți, László Nopcsa, baron al curții imperiale de la Viena, a devenit cunoscut nu doar pentru contribuțiile sale la viața politică a momentului, participând la Adunarea națională de la Blaj în 1848, dar și pentru reputația sa controversată, asociată cu figura unui bandit romantic, „Fața Neagră”, din romanul „Sărmanii bogați”.

Aventura acestei familii nobile nu se oprește la activitățile politice sau scandalurile personale. Descoperirile paleontologice realizate de Franz Nopcsa, alt membru proeminent al clanului, au reflectat o preocupare pentru natura înconjurătoare care a depășit îngrijorările legate de statutul social. Nopcsa a fost un deschizător de drumuri în paleontologie, fiind cu adevărat remarcabil faptul că fosilele de dinozauri descoperite în Țara Hațegului sunt de dimensiuni mici, adaptându-se unui mediu insular din era mezozoică.

Periplul tragic al familiei Nopcsa se încheie brusc în anii 1930, când László, aflat într-o cădere psihică profundă, își încheie tragic viața, lăsând un mesaj sfâșietor de regret și melancolie. Moartea sa, ca și cea a numelui Nopcsa, simbolizează nu doar o istorie de aventuri și descoperiri, ci și o eră de zbucium și durere.

Astăzi, moștenirea familiei Nopcsa rămâne vie, nu doar prin castelul de la Sacel și contribuțiile la paleontologie, ci și prin amintirea unui timp în care nobilimea română îmbina tradiția cu noi descoperiri, lăsând o amprentă semnificativă asupra culturii și științei. Țara Hațegului, cu comorile sale naturale și istorice, continuă să spună poveștile acestor oameni remarcabili, păstrând vie memoria aventurilor și dramelor familiei Nopcsa.

 
„Schimbarea nu se face o dată la patru ani, ci constant. Zilnic”. Moldoveanca decorată de Regina Elisabeta a II-a, duminică, la „Brilliant”

Victoria Dunford, distinsă cu medalia British Empire pentru sprijinul persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, este invitata Loredanei ...

Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea

Președinția României, Guvernul și Patriarhia Română au transmis mesaje de felicitare după anunțarea noului Suveran Pontif al Bisericii Catolice, ...