loader
Foto

România ratează șansa digitalizării spitalelor, în ciuda fondurilor PNRR

RECOMANDARI

Deși România are la dispoziție miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spitalele publice par să amâne transformarea digitală.

 

Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Horváth, publicată de economedia.ro, doar o treime dintre unitățile medicale publice au depus proiecte pentru digitalizare cu bani europeni.

Mai grav, peste 40% dintre spitalele de stat nu dispun nici măcar de infrastructura minimă – calculatoare performante, servere sau conexiuni securizate – necesară pentru a începe procesul de digitalizare. Contrastul cu sectorul privat devine tot mai evident. Dacă spitalele private implementează rapid soluții moderne de management al datelor, programări online și monitorizare la distanță a pacienților, spitalele de stat rămân în urmă. Doar o treime dintre ele utilizează constant Dosarul Electronic de Sănătate, activ oficial pentru peste 17 milioane de pacienți români.

Specialiștii spun că problemele nu se rezumă la lipsa fondurilor. Birocrația, deficitul de personal calificat, competențele digitale scăzute și lipsa de viziune managerială reprezintă obstacole majore. România ocupă în continuare ultimele locuri în indicele european al economiei și societății digitale (DESI), departe de media Uniunii Europene.

Datele arată clar că digitalizarea aduce beneficii semnificative: automatizarea proceselor poate reduce cu 50% timpul consumat de personalul medical pe sarcini administrative, iar inteligența artificială ar putea crește acuratețea diagnosticelor cu până la 30%. Totodată, dezvoltarea telemedicinei ar putea elimina un sfert dintre vizitele medicale inutile, reducând presiunea asupra ambulatoriilor și camerelor de gardă.

Experții atrag atenția că adevărata digitalizare nu înseamnă doar achiziții punctuale de echipamente. Un sistem digital modern presupune interconectarea bazelor de date, protocoale clare de securitate, instruirea personalului și o strategie coerentă de transformare.

Fără o fundație solidă și un plan bine aplicat, avertizează consultanții Horváth, niciun software performant nu va putea rezolva haosul birocratic și lipsa de eficiență din spitalele publice românești.

 

Mai multe detalii puteți urmări pe TVR INFO.

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

România ratează șansa digitalizării spitalelor, în ciuda fondurilor PNRR

Deși România are la dispoziție miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spitalele publice par să amâne ...

TVR SPORT transmite în direct și în exclusivitate Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore

În perioada 11–24 iulie, TVR SPORT aduce telespectatorilor din România un regal acvatic – Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore, cu ...