„Poveşti în halate albe”, spuse de Irina Păcurariu

TVR.RO | actualizat: Luni, 10 Iunie 2013
Irina Păcurariu: „Specialitatea mea sunt poveştile cu şi despre oameni care nu trăiesc fără să lase o urmă!”

Irina Păcurariu găzduieşte, din 22 aprilie, seria „Poveşti în halate albe”, parte a campaniei „De profesie medic în România”, în care TVR este partener media.

Am stat de vorbă cu Irina despre ce presupune munca la această serie de programe, ce întâmplări au surprins-o de-a lungul filmărilor, despre cum vede ea sistemul sanitar în România, dar şi despre altele.

Cum ai ajuns să realizezi această campanie şi cum ai găsit medicii pe care i-ai adus în emisiune?

Nu ştiu exact răspunsul la prima întrebare. Sunt un reporter, probabil uşor de identificat în televiziunea din România, care încercă mereu să coaguleze personalităţi distincte şi să caute, cu încăpăţânare, accentele pozitive din realitatea românească. În ultimul timp am iniţiat sau am fost parte din proiecte de anvergură ca „România deşteaptă”, despre minţile româneşti din marile universităţi ale lumii, sau „Căutătorii de poveşti”, unde am fost la vânătoare de istorii prin bibliotecile de ţară. Cu alte cuvinte, putem spune că specialitatea mea sunt poveştile cu şi despre oameni care nu trăiesc fără să lase o urmă. Cum i-am găsit? Îi caut cu obstinaţie pe cei care apar la televizor rar sau deloc, anonimi care îşi fac meseria cu devotament şi responsabilitate fără să considere asta un act de eroism.

Cum susţine TVR campania „De profesie medic în România”, dincolo de filmările „Poveşti în halate albe?”

Telejurnalul TVR este partener al campaniei, fapt pentru care le mulţumesc colegilor de la Ştiri. Au înţeles că a încerca să descoperi medici care, deşi fac parte din normalitate, sunt excepţii pentru buletinele obişnuite de ştiri poate fi o adevarată misiune într-o ţară care nu ştie să îşi respecte, păstreze şi onoreze doctorii care fac bine cu adevărat.

Ce te-a impresionat cel mai tare de-a lungul filmărilor de până acum? Fie că vorbim despre o întâmplare, fie că vorbim despre un om întâlnit.

Pot spune că am descoperit oameni de o modestie aproape desuetă în epoca PR-ului, că am petrecut ore la telefon încercând să conving anumiţi medici să accepte un interviu şi că i-am „verificat” din cât de multe surse am avut la îndemână pe fiecare dintre ei. Mi-a plăcut ireversibil neurochirurgul Sorin Târnoveanu, care pentru 1.800 de lei operează cu succes şi le redă şansa la viaţă unor copii de câteva kilograme, fără să regrete postul de specialist din Strasbourg. La fel Anca Coliţă, unul dintre cei mai calzi oameni cu care am vorbit, parte din echipa de transplant medular de la Fundeni. Şi mai sunt destui, despre care vorbim puţin spre deloc şi care cu greu acceptă să fie „personaje” pentru o poveste în halate albe, dar acceptă până la urmă.

Ce urmează să vedem în episoadele viitoare?

Medici care îşi dedică viaţa, fără discriminare, celor anonimi, infectaţi cu HIV sau bolnavi de cancer, medici la fel de neştiuţi şi la fel de valoroşi ca toţi cei pe care mi-am propus să îi selectez pentru că fiecare merită cu prisosinţă să fie „de profesie medic în România”. Mai rămâne să îi merităm şi noi.

Ai interacţionat cu oamenii locurilor în care ai filmat? Cum văd ei aceşti „medici Dumnezeu”?

Să fii reporter nu înseamnă să ai loc la Business Class, ci să stai pe scară, poate o vorbă aruncată în vânt ajunge la tine. Vă dau un exemplu: când am mers în satul unde spuneau localnicii că „se atârnă geografia în cui”, în care se stabilise un medic de ţară pentru care veneau bolnavi din trei judeţe, am oprit maşina şi am „regizat” dialogul cu prima femeie întâlnită pe uliţă. Am întrebat-o de medicul cu pricina şi, după ce mi-a spus unde şi cum ajung la dispensar, a adăugat: «Să nu ni-l luaţi, fără el suntem ca şi „morţi”». Şi nu, nu ştia că sunt de la televiziune.

Ai făcut cercetări în amănunt înainte de a începe filmările. Sunt chiar o raritate aceşti doctori? Sau se strâng din ce în ce mai multe asemenea cazuri? Ce este de făcut pentru ca medicii să fie motivaţi şi performanţi, să rămână în România?

Sunt peste tot, lumea îi ştie şi îi caută, nu sunt perfecţi, dar sigur şi i-ar dori orice sistem medical. Problema lor este, în primul rând, una de imagine. Interesant este că dacă 87% dintre români consideră doctorii corupţi, cinici sau blazaţi tot atâţia spun că ei au avut noroc şi au dat peste un medic bun. Un început ar fi să nu îi mai considerăm zei, dar nici să nu ne mai gândim la medici ca la infractori. Majoritatea sunt oameni, aparent obişnuiţi, cu emoţii şi slăbiciuni, dar şi cu intuiţii şi abilităţi profesionale greu de contestat.

„Poveşti în halate albe” este o emisiune despre reuşitele incredibile din domeniul medical românesc, cele care, în general, se pierd printre dezbaterile despre incompetenţă, corupţie sau ineficienţă.

Puteţi urmări emisiunea în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, pe TVR 1, TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro

Maria Orzu

comunicare.corporate@tvr.ro