loader
Foto

Galerie foto

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

RECOMANDARI

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei.

 

Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercăm sã creionãm o hartă a competenţelor româneşti din Statele Unite. Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco.

Ion Stoica este profesor de Știința calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platforma software care combină datele cu inteligența artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat roman din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

(w882) Prezențe

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate. Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrari peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015). Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin așa-numita arhitectură lakehouse, fiind singura platforma software care combină datele cu Inteligența artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Revedeți această ediție a emisiunii „Prezenţe româneşti” sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19:30.

***

Realizator şi producător: Marian Voicu

Foto credit: Arhiva emisiunii „Prezenţe româneşti”/ Marian Voicu

 

 
Fascinantul Orient, luat la pas de Marina Almăşan în ultima ediţie „Hai-Hui... cu Marina”

De la ruinele Efesului până la bazarul cu de toate, ne plimbăm pe 2 iulie, de la ora 20.05, alături de Marina Almăşan. Vedem „Hai-Hui... cu ...

Pe urmele lui David Popovici. 24 de tineri înotători români luptă pentru medalii la Campionatul European. În direct la TVR Sport!

De marţi, 1 iulie, în exclusivitate la TVR Sport, telespectatorii pot urmări, începând cu ora 10.30, calificările, iar de la 19.30, finalele ...

84 de ani de la Pogromul de la Iași: Nu pot să nu văd aievea cum tatăl meu, însângerat și scrâșnind de durere, m-a îmbrâncit și mi-a răcnit: «Fugi! Nu uita!»

„84 de ani au trecut de la acea duminică neagră. Timpul poate estompa amintirile, poate îmblânzi percepția asupra trecutului, dar păstrarea vie a ...