loader
Foto

Oedip şi enigma Sfinxului

RECOMANDARI

Seria documentară "Legendele Olimpului" îmbină naraţiunea antică şi arta dramatică modernă, realizând o punte între istorie şi contemporaneitate. Este o ocazie pentru a redescoperi o vastă moştenire culturală.

 

Poveşti de dragoste, lupte pentru putere, trădări, despărţiri insuportabile, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a miturilor a traversat veacurile.

Les grands mythes (Franţa, 2015) readuce la viaţă aceste legende cu ajutorul unei animaţii special create pentru a folosi iconografia din istoria artei. Această asociere dinamică, un liant între modernitate şi istorie, reprezintă o nouă metodă de a descoperi sau redescoperi această zonă din patrimoniul universal.

Episodul dedicat lui Oedip şi enigmei Sfinxului ne prezintă tragedia legendarului rege al Thebei. Prin ducerea la îndeplinire, în mod accidental, a profeţiei potrivit căreia urma să îşi ucidă tatăl (regele Laios) şi să o ia de soţie pe mama sa (regina Iocasta), Oedip a atras mânia zeilor. Întrebând Oracolul care este motivul molimei răspândite în Theba, află despre moartea nerăzbunată a regelui Laios şi apoi despre rolul său în această tragedie.

Oedip a rămas cunoscut şi pentru rezolvarea enigmei Sfinxului ("Cine merge dimineața în patru picioare, la amiază în două și seara în trei?). Rezolvarea ghicitorii l-a dus însă mai aproape de profeţie, pentru că i-au fost făgăduite ca premiu coroana regală a Thebei şi mâna reginei Iocastei, mama sa.

Sâmbătă, 1 februarie, de la ora 22:00, acest episod se difuzează pe TVR Cultural.

Oedip a avut patru copii, două fete: Antigona şi Ismene şi doi băieţi: Eteocles şi Polynices. Cei doi fraţi hotărâseră să domnească alternativ în Theba, dar Eteocles a refuzat să-i dea coroana fratelui său. Antigona a încercat să-i împace, dar au murit în luptă, ucigându-se reciproc. Încălcând porunca lui Creon, fratele lui Oedip şi regent, care decisese ca trupul lui Polynices să fie abandonat pe câmp, Antigona a presărat ţărână peste trupul neînsufleţit al fratelui ei, îndeplinind astfel ritualul înmormântării. Episodul "Antigona – neascultătoarea" se va transmite la TVR Cultural duminică, 2 februarie, de la ora 22:00.

***

Regia: Sylvain Bergere

Info şi foto: ARTE

 
Importanța unei abordări strategice a inovației și educației în România | VIDEO

În dialogul purtat cu domnul conferențiar universitar dr. inginer Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timișoara, tema centrală ...

„Ora Regelui” aduce în prim-plan legăturile Casei Regale cu Sfântul Scaun

10 mai este o dată cu multiple semnificaţii în istoria Românie. Despre încărcătura acestei zile aflăm la „Ora regelui”, sâmbătă, 10 mai, la TVR 1 ...

Observatorii internaționali notează reflectarea echilibrată a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de către TVR

Raportul preliminar al misiunii internaționale de observare a alegerilor, derulată sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în ...