loader
Foto

„Mi-am tratat meseria cu maximă seriozitate. E vorba de chemare, de ardere..."

„Un mit al muzicii uşoare”, actriţa şi interpreta Margareta Pâslaru a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne din 5 decembrie , ora 24.00, la TVR 1 şi TVR+ .

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitata Marinei Constantinescu la ediţia Nocturne de vineri, 5 decembrie, a fost cântăreaţa şi actriţa Margareta Pâslaru. „Faptul că am fost aleasa atâtor mari regizori şi compozitori m-a îmbogăţit enorm. Am fost obişnuită cu schimbul de iubire şi tandreţe", îşi începe firul poveştii Margareta Pâslaru în emisiunea ce poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1 şi TVR+.

Actriţa, născută în 1943, a debutat pe scenă la doar 4 ani, în rolul copilului din „Madame Butterfly" de Puccini. Compozitorul George Grigoriu a numit-o „un mit al muzicii uşoare".

Era studentă la Drept când a fost sunată şi invitată la o audiţie cu Liviu Ciulei, pe care l-a fermecat cu vocea versatilă, tonul grav şi infinitele posibilităţi pe care i le oferea regizorului de a lucra şi şlefui personajul. Astfel, la doar 19 ani, Margareta Pâslaru o interpreta pe Polly Peachum în „Opera de trei parale", de Bertold Brecht. Piesa s-a jucat în patru stagiuni şi a înregistrat o cifră record: aproximativ 400 de reprezentaţii.

„Mi-am tratat mereu meseria cu maximă seriozitate. E vorba de chemare, de ardere, de destin", mărturiseşte Margareta Pâslaru.

Au urmat teatru radiofonic, emisiuni de televiziune, filme şi o viaţă care, la un moment dat, a purtat-o către New Jersey, Statele Unite. A fost o călătorie despre care îşi aminteşte, în primul rând, că i-a oferit posibilitatea de a-i asigura Măriucăi, fiicei ei, tot ce este mai bun. „Libertatea nu se-nvaţă, ci reflectă un fel de-a fi", este credinţa actriţei şi interpretei.

A revenit în România şi a continuat să-şi poarte numele cu mândrie, pentru că numele ei adună oameni şi foţe, în sprijinul celor care au nevoie de ajutor: copiii şi artiştii pensionaţi. La ediţia din 2014 a Festivalului Naţional de Teatru, Margareta Pâslaru a vândut, la propriu, în pasajul de la Universitate, CD-uri cu melodii interpretate de artişti. A îndurat frigul cu zâmbetul său inconfundabil, cu o lumină nesfârşită în ochii ei albaştri, pentru ca fondurile strânse să aducă alte zâmbete pe chipurile celor în nevoie. Puterea şi determinarea cântăreţei au fermecat întreaga echipa a FNT. „Pasiunea e acel ceva ce-ţi dă putere / Ca, sorbind venin, să crezi că-i miere”, spune cu căldură Margareta Pâslaru.

Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...