loader
Foto

Supă de năut cu lapte de cocos și curry

LIFESTYLE

Simplă, rapidă și foarte aromată, o supă care ne poartă cu gândul la vacanţe şi locuri exotice! Iar ghimbirul este un ingredient care merge mână în mână cu vremea rece.

 

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi zdrobiți cu lama cuțitului și tocați mărunt
  • 1 lingură ghimbir proaspăt, ras sau tocat mărunt
  • 1 cutie de 400g năut – boabele scurse, spălate sub jet de apă rece
  • 1 lingură de praf curry
  • 1 vârf de linguriță de fulgi de chilli (sau mai puțin, în funcție de cât de iute vrei să iasă supa)
  • 1 cutie de 400 ml lapte de cocos
  • 1 cană de supă limpede de legume (sau de pui, dar atunci supa nu mai este – în mod evident – de post)
  • 1 lingură sirop de arțar
  • 1 lingură suc de lămâie verde (lime)
  • pătrunjel, coriandru sau mentă proaspătă, tocată

(w882) supa naut

Mod de preparare

  1. Încingeţi la foc potrivit o oală cu fundul gros. Adaugaţi uleiul de cocos, apoi ceapa tocată și lăsaţi să se înmoaie preț de 2 – 3 minute, fără a se rumeni. Puneţi și usturoiul, amestecaţi și lăsaţi încă 2 minute, până când ceapa este translucidă.
  2. Adaugaţi boabele de năut și praful curry, asezonaţi cu sare, amestecaţi totul bine și sotaţi 5 minute la foc potrivit, amestecând frecvent, până când năutul s-a rumenit ușor și tot amestecul a fost pătruns de aroma de curry.
  3. Adaugaţi laptele de cocos și supa de legume, amestecaţi, măriţi flacăra mașinii de gătit până când supa începe să fremete. Lăsaţi apoi să fiarbă, la foc mic, cam 10 – 15 minute.
  4. Spre final, adăugaţi fulgii de chilli, siropul de arțar și sucul de lime. Gustaţi și potriviţi cu sare, chilli, sirop de arțar și/sau suc de lime, până când obțineţi un echilibru plăcut de picant-dulce-acru-sărat.
  5. Serviţi supa fierbinte, garnisită cu pătrunjel, coriandru sau mentă proaspătă tocată, cu puțin lapte de cocos și felii de lime alături, pentru cei care mai doresc.
  6. Supa asta ține în frigider cam 4 – 5 zile și se poate congela, așa că puteţi dubla cantitățile de ingrediente pentru a pune la congelator jumătate din cantitatea rezultată.

Sursă: smarandavornicu.ro

credit foto: pexels.com

Logo

 
Originile controversatului plan de pace ruso-ucrainean, la „Breaking Fake News”

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:45, moderatorul Marian Voicu ne invită la o nouă ediție a emisiunii „Breaking Fake Newa”, la TVR 1. Tema ...

Premieră la „Istorii ascunse”, TVR 1: Povestea fascinantă a lui „Ion de la Anina”, cel mai bătrân european

Nu a mai văzut nimeni vreodată imagini și nici nu s-a mai povestit la televiziune despre Ion de la Anina, unul dintre cei mai vechi oameni ...

Capcana volumului: Acumularea de informații nu înseamnă înțelegere reală

În multe situații de viață funcționăm după legi pe care nu le cunoaștem și în spatele multor comportamente ale noastre stau efecte psihologice pe ...

Costin Deşliu: „Îmi place energia live-ului, adrenalina unei transmisiuni și întâlnirea cu oamenii din sport”

Într-o lume în care sportul înseamnă nu doar competiție, ci și emoție, dăruire și poveste, Costin Deşliu reușește să fie mai mult decât un simplu ...

Cupluri aparte, provocări, emoții și amintiri la “Drag de România mea!”

Multe surprize şi momente speciale la TVR2, sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00, într-o nouă gală a emisiunii “Drag de România mea!”.

TVR CULTURAL la Gaudeamus 2025: Ediții speciale și transmisiuni live de la cel mai important Târg de Carte al sfârșitului de an

Televiziunea Română, prin intermediul TVR Cultural, continuă tradiția participării active la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România 2025, ...

În direct la TVR SPORT: Campionatele Europene de Inot în bazin scurt din Polonia

Peste 500 de sportivi din 46 de țări participă la ediţia cu numărul 23 a competiţiei care se desfăşoară la Lublin, Polonia. Denis Popescu, ...

După 6 victorii consecutive, Cristinel Anton vânează Marele Premiu „Câștigă România!”, la TVR 1

Competiția ajunge la un nou nivel! Cristinel Anton, concurentul care a făcut istorie în cel de-al 15-lea sezon al emisiunii „Câștigă România!”, ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

Ecosisteme în reconstrucţie: „Arhitecții naturii” - un film despre revenirea speciilor-cheie în habitatul natual, în premieră la TVR 1

Povestea spectaculoasă a reîntoarcerii zimbrilor și castorilor în Munții Făgăraș – un habitat din care aceste specii dispăruseră acum două secole ...

„Orașul celor 1000 de izvoare”, cu remedii pentru trup şi suflet. Nou episod „Exclusiv în România”, la TVR 1

Informații și povești tămăduitoare pentru trup și pentru suflet vom descoperi alături de Cristian Tabără în judeţul Covasna. Duminică, 7 ...

Descoperă Bulgaria dincolo de ghiduri și trasee grăbite — acolo unde istoria, credința și gustul se întâlnesc. De la Cetatea lui Asan, măreață ...

OMUL ANULUI 2025 - Retrospectiva

Pe 1 decembrie de la ora 22.00, pe TVR1, îi veți afla pe cei 10 finaliști!

Un vin franţuzesc şi un parfum fin, perfecte pentru o seară de miercuri. Marsilia – istorie şi avangardism, la „Hai-Hui... cu Marina”

Cu siguranţă, este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din Franţa. Mulţi îl consideră cel mai frumos. Îi descoperim atracţiile alături de ...

Epuizarea antrenorilor nu vine de la scorul final

Statutul de antrenor de performanță, deși adesea glorificat, este, de fapt, unul dintre cele mai dificile și mai puțin confortabile din sport.