loader
Foto

Supă de năut cu lapte de cocos și curry

LIFESTYLE

Simplă, rapidă și foarte aromată, o supă care ne poartă cu gândul la vacanţe şi locuri exotice! Iar ghimbirul este un ingredient care merge mână în mână cu vremea rece.

 

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi zdrobiți cu lama cuțitului și tocați mărunt
  • 1 lingură ghimbir proaspăt, ras sau tocat mărunt
  • 1 cutie de 400g năut – boabele scurse, spălate sub jet de apă rece
  • 1 lingură de praf curry
  • 1 vârf de linguriță de fulgi de chilli (sau mai puțin, în funcție de cât de iute vrei să iasă supa)
  • 1 cutie de 400 ml lapte de cocos
  • 1 cană de supă limpede de legume (sau de pui, dar atunci supa nu mai este – în mod evident – de post)
  • 1 lingură sirop de arțar
  • 1 lingură suc de lămâie verde (lime)
  • pătrunjel, coriandru sau mentă proaspătă, tocată

(w882) supa naut

Mod de preparare

  1. Încingeţi la foc potrivit o oală cu fundul gros. Adaugaţi uleiul de cocos, apoi ceapa tocată și lăsaţi să se înmoaie preț de 2 – 3 minute, fără a se rumeni. Puneţi și usturoiul, amestecaţi și lăsaţi încă 2 minute, până când ceapa este translucidă.
  2. Adaugaţi boabele de năut și praful curry, asezonaţi cu sare, amestecaţi totul bine și sotaţi 5 minute la foc potrivit, amestecând frecvent, până când năutul s-a rumenit ușor și tot amestecul a fost pătruns de aroma de curry.
  3. Adaugaţi laptele de cocos și supa de legume, amestecaţi, măriţi flacăra mașinii de gătit până când supa începe să fremete. Lăsaţi apoi să fiarbă, la foc mic, cam 10 – 15 minute.
  4. Spre final, adăugaţi fulgii de chilli, siropul de arțar și sucul de lime. Gustaţi și potriviţi cu sare, chilli, sirop de arțar și/sau suc de lime, până când obțineţi un echilibru plăcut de picant-dulce-acru-sărat.
  5. Serviţi supa fierbinte, garnisită cu pătrunjel, coriandru sau mentă proaspătă tocată, cu puțin lapte de cocos și felii de lime alături, pentru cei care mai doresc.
  6. Supa asta ține în frigider cam 4 – 5 zile și se poate congela, așa că puteţi dubla cantitățile de ingrediente pentru a pune la congelator jumătate din cantitatea rezultată.

Sursă: smarandavornicu.ro

credit foto: pexels.com

Logo

 

Urmărim o nouă ediție "Remix", duminică 23 noiembrie , de la ora 23.00, la TVR Cultural. Invitat special: Cristian Hrubaru - Bikers for Humanity.

Singurul quiz show dedicat limbii române, „Care pe Care”, revine la TVR 1 cu noi temerari ai cuvintelor

„Bine ați venit la concursul în care virgula e vedetă, iar greșelile nu se iartă, ci se vânează! În arena cuvintelor corecte intră sâmbătă, 22 ...

Miracolul fertilizării in vitro, tema discuţiei la „Puternici, împreună”

Infertilitatea nu mai este o catastrofă! Românii care doresc să devină părinţi au şansa să fie incluşi în Programul Național de Fertilizare In ...

Sărbătorind Ziua Mondială a Televiziunii 2025: „Televiziunea se schimbă. Puterea ei rămâne.”

Pe 21 noiembrie, companii de televiziune din întreaga lume se reunesc pentru a sărbători Ziua Mondială a Televiziunii , un prilej global de a ...

„Tu votezi România!”: Campania electorală pentru alegerile locale parțiale, la TVR

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate alegerilor din 7 decembrie, sub genericul „Tu votezi România!”

Costul ridicat al vieţii, îngrijorarea majoră a tinerilor generaţiei Z

Tinerii din Generația Z trăiesc sub un nivel ridicat de stres și anxietate, majoritatea acestor îngrijorări fiind generate, paradoxal, de factori ...

TVR, în prim-plan la Gala Radar de Media 2025. Știrile din sport premiate pentru excelență

Cea de-a 15-a ediție a Galei Radar de Media a avut loc joi seara, într-un cadru elegant, celebrând performanța, inovația și creativitatea din ...

Cum gestionează românii cheltuielile, străinii care aleg ţara noastră şi frecventele accidente de muncă – subiectele săptămânii la „Punctul critic”

De luni până joi, urmărim la TVR 1 o analiză lucidă și curajoasă a realităților care definesc România de astăzi. Ramona Avramescu ne aşteaptă de ...

Istoria, între rigoarea unui detectiv şi arta unui povestitor – la „Garantat 100%”

Cătălin Ştefănescu discută cu Ovidiu Ţentea - director interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României - despre felul în care istoria se ...

Carmen Târnoveanu: „Profesia nu este doar ceea ce fac, este ceea ce sunt”

Jurnalismul este o chemare pentru Carmen Târnoveanu, nu e o meserie, ci un mod de a trăi. Încă din copilărie, a fost convinsă că şi ea poate face ...

Medicul urolog Viorel Jinga, în

TVR Cultural şi Academia Română sunt gazdele "Dialogurilor Academice" de duminică, 23 noiembrie 2025, ora 13:00, când medicul urolog VIOREL ...

Sărbătoare la „Petrecere... cu cântec!”: Margareta Clipa - 50 de ani de carieră artistică

La TVR 1, Iuliana Tudor ne invită duminică, 23 noiembrie, de la ora 21:00, la o ediție aniversară cu muzică bucovineană, hit-uri de muzică ...

Stresul în sport, o realitate ce nu trebuie ignorată

Așa cum a definit pionierul Hans Selye, stresul înseamnă, la bază, o încordare nervoasă sau o solicitare intensă la care organismul trebuie să ...

„OMUL ANULUI 2025”. Eroii care schimbă România prin cultură, educație și speranță

„Când noi vom fi mai frumoși și mai buni, atunci și România va fi mai frumoasă”, spune Adelin Petrișor în ultima ediție din acest sezon a ...

Forța muzicii și rolul său în educație

Ediția din 20 noiembrie a emisiunii "Forța Ideilor", difuzată de la ora 21:05, pe TVR 2,  este despre rolul deosebit al educației și, în ...