loader
Foto

Saramură de crap și de șalău

LIFESTYLE

Saramura este un fel de mâncare cu specific românesc, bazat pe diferite feluri de pește şi cu o savoare de neuitat, ce poate fi servit atât la masa de prânz, cât şi la cină.

 

INGREDIENTE

500g bucăți de burtă de crap, cu piele, fără solzi

500g bucăți de fileu de șalău, cu piele, fără solzi

1 – 2 ardei iuți (verzi și/sau roșii), curățați, tocați fâșii subțiri

4 – 6 căței de usturoi (în funcție de cât de usturoiată vă place saramura), curățați și tăiați feliuțe fine

pătrunjel verde, mărar proaspăt, frunze de țelină, leuștean verde – toate tocate și amestecate

1 linguriță boia dulce de ardei

sare, de preferință grunjoasă, cam jumătate de kilogram

puțin ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru unsul bucăților de pește

1.5 – 2 litri apă clocotită

MOD DE PREPARARE

Luaţi o tigaie încăpătoare, solidă și aşezaţi pe fundul ei un strat uniform de sare, gros cam de 1 centimetru. Puneţi tigaia la încins, astfel încât sarea să se încălzească zdravăn. (Un sfat: folosiți o tigaie mai veche, de sacrificiu, căci sarea va distruge sau va păta orice vas, ar fi păcat să fie unul nou, de calitate!)

Cât se încălzește sarea, spălaţi bine bucățile de pește sub jet de apă rece, tamponaţi-le cu prosop de hârtie, apoi ungeţi-le bine cu ulei, ca să nu se lipească de sare.

Așezaţi bucățile de pește pe sarea încinsă, pe partea cu pielea. Coaceţi-le timp de 3 – 5 minute (în funcție de grosime), până când carnea devine opacă și pielea este coaptă, aurie și pătrunsă fix cu atâta sare cât trebuie. Întoarceţi bucățile de pește cu grijă și lăsaţi-le la copt pe sare încă 3 – 5 minute.

Luaţi bucățile de pește din tigaia cu sare și puneţi-le într-un vas termorezistent. Presăraţi deasupra și printre ele ardeiul iute tocat, usturoiul feliat, verdețurile tocate, boiaua dulce şi stropiţi cu puțin oțet de mere, după gust. Turnaţi apă clocotită cât să acoperiţi bucățile de pește. Gustaţi zeama, să vă asiguraţi de echilibru fin între sărat, picant și acru.

Acoperiţi vasul cu folie de plastic și lăsaţi ingredientele să se împrietenească unele cu altele. Între timp, pregătiţi o mămăligă vârtoasă și fierbinte.

Poftă bună!

Sursă: smarandavornicu.ro

 
Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

Ministrul Finanțelor: Nu luăm în calcul ipoteza creşterii TVA-ului

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a transmis un mesaj clar referitor la bugetul pentru anul 2026, infirmând zvonurile privind majorarea ...

Yuri Kordonsky revine în România și montează „Metamorfoza”, de Franz Kafka, la Teatrul EXCELSIOR

Teatrul EXCELSIOR anunță o nouă producție-eveniment: „Metamorfoza”, de Franz Kafka, în regia celebrului Yuri Kordonsky, unul dintre cei mai ...

 „Hai-Hui... cu Marina” la Berlin – între wurşti, urşi şi poveşti

Periplul „Hai-Hui... cu Marina” continuă într-un oraş care a făcut parte din două ţări! Celebru pentru zidul care a împărţit cele două Germanii ...

În direct și exclusivitate la TVR Sport: Campionatul Național de Înot în bazin scurt

Sunt frumoși, dezvoltați armonios și înoată mai rapid decât un pește de pradă. Cei mai valoroși înotători români ai momentului fac spectacol în ...

Cu nostalgie şi emoţie, despre distracţiile de altădată. „A șaptea obsesie” şi documentarul „Playback”, la TVR CULTURAL

Luni, 10 noiembrie, de la ora 19.00, regizorul Iulia Rugină şi DJ Sorin Lupaşcu ne introduc în atmosfera discotecilor optzeciste, la „A șaptea ...