loader
Foto

Saramură de crap și de șalău

LIFESTYLE

Saramura este un fel de mâncare cu specific românesc, bazat pe diferite feluri de pește şi cu o savoare de neuitat, ce poate fi servit atât la masa de prânz, cât şi la cină.

 

INGREDIENTE

500g bucăți de burtă de crap, cu piele, fără solzi

500g bucăți de fileu de șalău, cu piele, fără solzi

1 – 2 ardei iuți (verzi și/sau roșii), curățați, tocați fâșii subțiri

4 – 6 căței de usturoi (în funcție de cât de usturoiată vă place saramura), curățați și tăiați feliuțe fine

pătrunjel verde, mărar proaspăt, frunze de țelină, leuștean verde – toate tocate și amestecate

1 linguriță boia dulce de ardei

sare, de preferință grunjoasă, cam jumătate de kilogram

puțin ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru unsul bucăților de pește

1.5 – 2 litri apă clocotită

MOD DE PREPARARE

Luaţi o tigaie încăpătoare, solidă și aşezaţi pe fundul ei un strat uniform de sare, gros cam de 1 centimetru. Puneţi tigaia la încins, astfel încât sarea să se încălzească zdravăn. (Un sfat: folosiți o tigaie mai veche, de sacrificiu, căci sarea va distruge sau va păta orice vas, ar fi păcat să fie unul nou, de calitate!)

Cât se încălzește sarea, spălaţi bine bucățile de pește sub jet de apă rece, tamponaţi-le cu prosop de hârtie, apoi ungeţi-le bine cu ulei, ca să nu se lipească de sare.

Așezaţi bucățile de pește pe sarea încinsă, pe partea cu pielea. Coaceţi-le timp de 3 – 5 minute (în funcție de grosime), până când carnea devine opacă și pielea este coaptă, aurie și pătrunsă fix cu atâta sare cât trebuie. Întoarceţi bucățile de pește cu grijă și lăsaţi-le la copt pe sare încă 3 – 5 minute.

Luaţi bucățile de pește din tigaia cu sare și puneţi-le într-un vas termorezistent. Presăraţi deasupra și printre ele ardeiul iute tocat, usturoiul feliat, verdețurile tocate, boiaua dulce şi stropiţi cu puțin oțet de mere, după gust. Turnaţi apă clocotită cât să acoperiţi bucățile de pește. Gustaţi zeama, să vă asiguraţi de echilibru fin între sărat, picant și acru.

Acoperiţi vasul cu folie de plastic și lăsaţi ingredientele să se împrietenească unele cu altele. Între timp, pregătiţi o mămăligă vârtoasă și fierbinte.

Poftă bună!

Sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 
România – Ucraina, trei dueluri de foc în Cupa Europeană a Națiunilor, în direct la TVR Sport

TVR Sport aduce în casele telespectatorilor unul dintre cele mai așteptate momente ale finalului de an pentru iubitorii hocheiului: România – ...

„Tu votezi România!”: Programe speciale la Televiziunea Română în ziua alegerilor parțiale

Telespectatorii TVR vor afla rezultatul exit poll-ului realizat de CURS-Avangarde, prezentat la ora 21:00, pe TVR 1 și TVR INFO, imediat după ...

De Sfântul Nicolae, „Care pe care” aduce o ediție de poveste, cu premii, magie și surprize la TVR 1

Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 16:40, TVR 1 difuzează o ediție specială a concursului „Care pe care”, pregătită chiar în zi de sărbătoare. Așa ...

Exodul tinerilor, violenţa şi singurătatea în secolul comunicării – în dezbatere la „Punctul critic”

Emisiunea de dezbateri „Punctul critic” propune pentru zilele 9, 10 și 11 decembrie trei ediții dedicate unor teme sociale relevante în pragul ...

„Călăuza”, capodopera lui Andrei Tarkovski, la TVR Cultural

Este considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai întregii istorii a cinematografiei. TVR Cultural difuzează filmul „Călăuza”, în ...

„Tezaur folcloric”, duminică la TVR 1: o ediție dedicată Festivalului Național „Strugurele de Aur”

Duminică, 7 decembrie, de la ora 13:00, Gheorghița Nicolae ne invită la o ediție specială „Tezaur folcloric”, închinată unuia dintre cele mai ...

Portret de excelență: Irina Cajal-Marin, între memorie, cultură și responsabilitate publică

Duminică, 7 decembrie, de la ora 15:30, TVR Cultural prezintă un nou episod al seriei „Portret de excelență”, dedicat unei personalități ...

Economistul și statisticianul TUDOREL ANDREI, invitatul vicepreședintelui Academiei Române, MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural şi Academia Română vă invită duminică, 07 decembrie 2025, ora 13:00, la "Dialoguri Academice" cu TUDOREL ANDREI, preşedintele ...

Curajul de a spune poveștile comunităților multietnice. Cu Teodora Drăgoi

În copilărie, era timidă și emotivă, iar televiziunea părea o lume imposibilă. Astăzi, Teodora Drăgoi este jurnalist TVR, producător și ...

Sărbătorile de iarnă în Bihor

Todinca Vasile, cercetător științific I la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, doctor în sociologie, aduce în fața dumneavoastră câteva din ...

Stresul și anxietatea în practica sportivă

În sportul de performanță, stresul și anxietatea nu sunt doar termeni abstracți, ci realități cu care sportivii se confruntă zi de zi.

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Mihăiţă poate umbla. Să-i oferim fiecare câte un pas! Povestea lui, la „Simplu şi rural”, pe TVR 2

De Moş Nicolae, Ana Maria Andrei şi Gabriela Voinea ne propun să fim parte din visul unui copil aflat la mâna destinului. Îl cunoaştem vineri, pe ...

Ediție „Ora Regelui” dedicată educației. Sâmbătă, 6 decembrie, la TVR 1

A rămas România deschizătoare de drumuri? Responsabilitatea socială este atributul semenilor noștri?  Sunt modelele internaționale valabile ...

Opoziția reclamă măsuri dezastruoase la nivel național

Opoziția se mobilizează în Parlament, pregătind depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Inițiativa aparține Grupului parlamentar ...