loader
Foto

Saramură de crap și de șalău

LIFESTYLE

Saramura este un fel de mâncare cu specific românesc, bazat pe diferite feluri de pește şi cu o savoare de neuitat, ce poate fi servit atât la masa de prânz, cât şi la cină.

 

INGREDIENTE

500g bucăți de burtă de crap, cu piele, fără solzi

500g bucăți de fileu de șalău, cu piele, fără solzi

1 – 2 ardei iuți (verzi și/sau roșii), curățați, tocați fâșii subțiri

4 – 6 căței de usturoi (în funcție de cât de usturoiată vă place saramura), curățați și tăiați feliuțe fine

pătrunjel verde, mărar proaspăt, frunze de țelină, leuștean verde – toate tocate și amestecate

1 linguriță boia dulce de ardei

sare, de preferință grunjoasă, cam jumătate de kilogram

puțin ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru unsul bucăților de pește

1.5 – 2 litri apă clocotită

MOD DE PREPARARE

Luaţi o tigaie încăpătoare, solidă și aşezaţi pe fundul ei un strat uniform de sare, gros cam de 1 centimetru. Puneţi tigaia la încins, astfel încât sarea să se încălzească zdravăn. (Un sfat: folosiți o tigaie mai veche, de sacrificiu, căci sarea va distruge sau va păta orice vas, ar fi păcat să fie unul nou, de calitate!)

Cât se încălzește sarea, spălaţi bine bucățile de pește sub jet de apă rece, tamponaţi-le cu prosop de hârtie, apoi ungeţi-le bine cu ulei, ca să nu se lipească de sare.

Așezaţi bucățile de pește pe sarea încinsă, pe partea cu pielea. Coaceţi-le timp de 3 – 5 minute (în funcție de grosime), până când carnea devine opacă și pielea este coaptă, aurie și pătrunsă fix cu atâta sare cât trebuie. Întoarceţi bucățile de pește cu grijă și lăsaţi-le la copt pe sare încă 3 – 5 minute.

Luaţi bucățile de pește din tigaia cu sare și puneţi-le într-un vas termorezistent. Presăraţi deasupra și printre ele ardeiul iute tocat, usturoiul feliat, verdețurile tocate, boiaua dulce şi stropiţi cu puțin oțet de mere, după gust. Turnaţi apă clocotită cât să acoperiţi bucățile de pește. Gustaţi zeama, să vă asiguraţi de echilibru fin între sărat, picant și acru.

Acoperiţi vasul cu folie de plastic și lăsaţi ingredientele să se împrietenească unele cu altele. Între timp, pregătiţi o mămăligă vârtoasă și fierbinte.

Poftă bună!

Sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 
Când aplicațiile de inteligență artificială inventează știri (studiu EBU în 18 țări)

Când vine vorba despre știri, aplicațiile de inteligență artificială nu reușesc să redea corect informațiile, nu oferă contextul potrivit, nu fac ...

Emisiunea "E Vremea Ta"  a debutat la TVR2 în octombrie 2016, iar în prezent este programul cu cea mai bună audienţă dintre toate ...

Nicuşor Dan, la Summitul pentru Guvernanţă Digitală 2025

Președintele Nicușor Dan a subliniat, în cadrul Summitului pentru Guvernanță Digitală 2025, că digitalizarea este un instrument strategic vital ...

Aniversarea a 100 de ani de canotaj românesc, într-o gală de excelenţă transmisă în direct la TVR SPORT

Un secol muncă, pasiune și rezultate care au dus sportul românesc pe cele mai înalte culmi ale performanței. Cei mai buni canotori din ultimele ...

Călătorie... pe bogăţie! Miercuri seară, ne plimbăm „Hai-Hui... cu Marina”, prin Monaco

Echipa Marina Almăşan – Cătălin Soci ne invită la plimbare prin lumea prinţilor şi prinţeselor, unul dintre locurile favorite ale bogaţilor ...

Voința de a sări peste „zidul” mental: barierele psihice din calea performanței

În drumul spre excelența sportivă, fiecare atlet ajunge la un punct în care performanța sa pare să oscileze în jurul unei anumite limite, un fel ...

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni, la ora 14.00, în şedinţă, la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se Strategia Naţională de ...

CM de Juniori, în premieră în România – un spectacol al tenisului de masă, în direct la TVR SPORT

Pentru prima dată în istorie, România găzduiește Campionatul Mondial de Juniori la tenis de masă, competiție care va putea fi urmărită la TVR ...

„Omul și Timpul” – Rezistența națională anticomunistă din Oltenia

Duminică, 23 noiembrie, ora 17:00, TVR Cultural prezintă o ediție specială a emisiunii „Omul și timpul”, dedicată unuia dintre cele mai dramatice ...

Urmărim o nouă ediție "Remix", duminică 23 noiembrie , de la ora 23.00, la TVR Cultural.

Singurul quiz show dedicat limbii române, „Care pe Care”, revine la TVR 1 cu noi temerari ai cuvintelor

„Bine ați venit la concursul în care virgula e vedetă, iar greșelile nu se iartă, ci se vânează! În arena cuvintelor corecte intră sâmbătă, 22 ...

Miracolul fertilizării in vitro, tema discuţiei la „Puternici, împreună”

Infertilitatea nu mai este o catastrofă! Românii care doresc să devină părinţi au şansa să fie incluşi în Programul Național de Fertilizare In ...

Sărbătorind Ziua Mondială a Televiziunii 2025: „Televiziunea se schimbă. Puterea ei rămâne.”

Pe 21 noiembrie, companii de televiziune din întreaga lume se reunesc pentru a sărbători Ziua Mondială a Televiziunii , un prilej global de a ...

„Tu votezi România!”: Campania electorală pentru alegerile locale parțiale, la TVR

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate alegerilor din 7 decembrie, sub genericul „Tu votezi România!”

Costul ridicat al vieţii, îngrijorarea majoră a tinerilor generaţiei Z

Tinerii din Generația Z trăiesc sub un nivel ridicat de stres și anxietate, majoritatea acestor îngrijorări fiind generate, paradoxal, de factori ...