loader
Foto

Salată super sănătoasă cu hrişcă şi papaya

LIFESTYLE

O salată colorată şi aromată, plină de minerale şi fibre şi care, oricât ar părea de bizar, vine din Finlanda. Care sunt principalele ingrediente şi ce proprietăţi nutritive au:

 

Hrişca nu este, aşa cum ne-am aştepta, o cereală, ci este sămânţa fructului unei plante înrudite cu rubarba şi cu măcrişul. De altfel, şi florile de hrişcă sunt extrem de interesante –albine produc din ele o miere specială, închisă la culoare. Hrişca şi făina de hrişcă sunt recomandate celor cu intoleranţă la gluten. În plus, conţin o multitudine de minerale (mangan, cupru, fosfor, magneziu) şi fibre.

Papaia a fost descrisă de către însuşi Cristofor Columb drept „frunctul îngerilor”. E frumos colorată, parfumată, cremoasă. Conţine o enzimă, papaina, care ajută la digestia proteinelor, precum şi fibre, cupru, magneziu, potasiu, multă vitamina C, vitamina A şi folati. Consumul de papaya protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi cancerului de colon şi are efecte antiinflamatorii.

Baby spanacul se remarcă prin conţinutul de vitamina C, mai ridicat în frunzele proaspete, închise la culoare. Apoi, glicoclicerolipidele, care protejează sistemul digestiv de inflamaţie şi un tip de carotenoizi, epoxixanthofilii, care au efect în reducerea incidenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care consumă frecvent legume verzi.

Ceapa roşie are un conţinut remarcabil de polifenoli, dar şi de biotină,vitamina B6, cupru şi mangan.

Mărarul verde conţine uleiuri volatile cu rol chemoprotector, în special împotriva anumitor substanţe cancerigene, pe care le găsim în fumul de ţigară şi fumul de grătar, dar şi antibacterian. Mai conţine fibre, fier şi magneziu.

INGREDIENTE

1 ceaşcă de hrişcă

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă roşie mică, curăţată şi feliată fin

1 papaya de dimensiune potrivită, curăţată şi tăiată în cubuleţe

2 ceşti de frunze de baby spanac proaspete, tăiate în fâşii

suc de lămâie sau de lămâie verde, după gust

mărar verde tocat, după gust

un praf de sare de mare

MOD DE PREPARARE

1. Se încălzeşte apă într-o crăticioară, se adaugă hrişca şi se fierbe la foc mic timp de 5 – 7 minute, după care se scurge şi se limpezeşte bine sub apă rece. Se încinge uleiul într-o tigaie mică şi se adaugă ceapa să se înmoaie, câteva minute.

2. Într-un castron încăpător, se combină toate ingredientele, inclusiv hrişca şi ceapa din tigaie, cu tot cu ulei.

3. Se asezonează şi se serveşte, ca fel principal sau ca garnitură.

Sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 
Stresul și anxietatea în practica sportivă

În sportul de performanță, stresul și anxietatea nu sunt doar termeni abstracți, ci realități cu care sportivii se confruntă zi de zi.

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Mihăiţă poate umbla. Să-i oferim fiecare câte un pas! Povestea lui, la „Simplu şi rural”, pe TVR 2

De Moş Nicolae, Ana Maria Andrei şi Gabriela Voinea ne propun să fim parte din visul unui copil aflat la mâna destinului. Îl cunoaştem vineri, pe ...

Ediție „Ora Regelui” dedicată educației. Sâmbătă, 6 decembrie, la TVR 1

A rămas România deschizătoare de drumuri? Responsabilitatea socială este atributul semenilor noștri?  Sunt modelele internaționale valabile ...

Opoziția reclamă măsuri dezastruoase la nivel național

Opoziția se mobilizează în Parlament, pregătind depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Inițiativa aparține Grupului parlamentar ...

Originile controversatului plan de pace ruso-ucrainean, la „Breaking Fake News”

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:45, moderatorul Marian Voicu ne invită la o nouă ediție a emisiunii „Breaking Fake Newa”, la TVR 1. Tema ...

Premieră la „Istorii ascunse”, TVR 1: Povestea fascinantă a lui „Ion de la Anina”, cel mai bătrân european

Nu a mai văzut nimeni vreodată imagini și nici nu s-a mai povestit la televiziune despre Ion de la Anina, unul dintre cei mai vechi oameni ...

Capcana volumului: Acumularea de informații nu înseamnă înțelegere reală

În multe situații de viață funcționăm după legi pe care nu le cunoaștem și în spatele multor comportamente ale noastre stau efecte psihologice pe ...

Costin Deşliu: „Îmi place energia live-ului, adrenalina unei transmisiuni și întâlnirea cu oamenii din sport”

Într-o lume în care sportul înseamnă nu doar competiție, ci și emoție, dăruire și poveste, Costin Deşliu reușește să fie mai mult decât un simplu ...

Cupluri aparte, provocări, emoții și amintiri la “Drag de România mea!”

Multe surprize şi momente speciale la TVR2, sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00, într-o nouă gală a emisiunii “Drag de România mea!”.

TVR CULTURAL la Gaudeamus 2025: Ediții speciale și transmisiuni live de la cel mai important Târg de Carte al sfârșitului de an

Televiziunea Română, prin intermediul TVR Cultural, continuă tradiția participării active la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România 2025, ...

În direct la TVR SPORT: Campionatele Europene de Inot în bazin scurt din Polonia

Peste 500 de sportivi din 46 de țări participă la ediţia cu numărul 23 a competiţiei care se desfăşoară la Lublin, Polonia. Denis Popescu, ...

După 6 victorii consecutive, Cristinel Anton vânează Marele Premiu „Câștigă România!”, la TVR 1

Competiția ajunge la un nou nivel! Cristinel Anton, concurentul care a făcut istorie în cel de-al 15-lea sezon al emisiunii „Câștigă România!”, ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

Ecosisteme în reconstrucţie: „Arhitecții naturii” - un film despre revenirea speciilor-cheie în habitatul natual, în premieră la TVR 1

Povestea spectaculoasă a reîntoarcerii zimbrilor și castorilor în Munții Făgăraș – un habitat din care aceste specii dispăruseră acum două secole ...