loader
Foto

Salată super sănătoasă cu hrişcă şi papaya

LIFESTYLE

O salată colorată şi aromată, plină de minerale şi fibre şi care, oricât ar părea de bizar, vine din Finlanda. Care sunt principalele ingrediente şi ce proprietăţi nutritive au:

 

Hrişca nu este, aşa cum ne-am aştepta, o cereală, ci este sămânţa fructului unei plante înrudite cu rubarba şi cu măcrişul. De altfel, şi florile de hrişcă sunt extrem de interesante –albine produc din ele o miere specială, închisă la culoare. Hrişca şi făina de hrişcă sunt recomandate celor cu intoleranţă la gluten. În plus, conţin o multitudine de minerale (mangan, cupru, fosfor, magneziu) şi fibre.

Papaia a fost descrisă de către însuşi Cristofor Columb drept „frunctul îngerilor”. E frumos colorată, parfumată, cremoasă. Conţine o enzimă, papaina, care ajută la digestia proteinelor, precum şi fibre, cupru, magneziu, potasiu, multă vitamina C, vitamina A şi folati. Consumul de papaya protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi cancerului de colon şi are efecte antiinflamatorii.

Baby spanacul se remarcă prin conţinutul de vitamina C, mai ridicat în frunzele proaspete, închise la culoare. Apoi, glicoclicerolipidele, care protejează sistemul digestiv de inflamaţie şi un tip de carotenoizi, epoxixanthofilii, care au efect în reducerea incidenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care consumă frecvent legume verzi.

Ceapa roşie are un conţinut remarcabil de polifenoli, dar şi de biotină,vitamina B6, cupru şi mangan.

Mărarul verde conţine uleiuri volatile cu rol chemoprotector, în special împotriva anumitor substanţe cancerigene, pe care le găsim în fumul de ţigară şi fumul de grătar, dar şi antibacterian. Mai conţine fibre, fier şi magneziu.

INGREDIENTE

1 ceaşcă de hrişcă

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă roşie mică, curăţată şi feliată fin

1 papaya de dimensiune potrivită, curăţată şi tăiată în cubuleţe

2 ceşti de frunze de baby spanac proaspete, tăiate în fâşii

suc de lămâie sau de lămâie verde, după gust

mărar verde tocat, după gust

un praf de sare de mare

MOD DE PREPARARE

1. Se încălzeşte apă într-o crăticioară, se adaugă hrişca şi se fierbe la foc mic timp de 5 – 7 minute, după care se scurge şi se limpezeşte bine sub apă rece. Se încinge uleiul într-o tigaie mică şi se adaugă ceapa să se înmoaie, câteva minute.

2. Într-un castron încăpător, se combină toate ingredientele, inclusiv hrişca şi ceapa din tigaie, cu tot cu ulei.

3. Se asezonează şi se serveşte, ca fel principal sau ca garnitură.

Sursă: smarandavornicu.ro

 
Via Transilvanica - ziua 47: Hobiţa Pui - Nucşoara

Via Transilvanica - ziua 47: Hobiţa Pui - Nucşoara

publicat: Marţi, 16 Septembrie 2025

Alexandru Ungureanu vrea să străbată în şase ore cei 21 kilometri dintre Hobiţa Pui şi Nucşoara, în cea de-a 47-a zi pe Via Transilvanica. ...

Secetă și inundații în Europa - cercetătorii avertizează că e doar începutul

Europa se confruntă cu un val tot mai grav de dezastre climatice, iar impactul financiar începe deja să devină alarmant. Potrivit unui nou studiu ...

Legends Charity Game, prima ediție

Legends Charity Game, prima ediție

publicat: Marţi, 16 Septembrie 2025

Legendele fotbalului mondial s-au reunit luni seara pe Estádio „José Alvalade” din Lisabona, într-un eveniment caritabil de excepție – Legends ...