loader
Foto

Prăjiturele de Dragobete

LIFESTYLE

Dragobetele este, conform credinţei populare româneşti, un duh poznaş şi capricios, căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Ce ar fi să încercaţi cu o prăjiturică plină de unt şi gem!?

 

INGREDIENTE:

340 g unt 80% grăsime, la temperatura camerei

120 g zahăr pudră

un vârf de linguriţă de sare

1 ou mare

1 gălbenuş de la un ou mare

1 linguriţă esenţă de vanilie

300 g făină albă

1 – 2 ceşti de gem de zmeură sau alt gem de culoare roşie

(w882) prajitura

MOD DE PREPARARE:

1. Preîncalziţi cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Cerneţi zahărul pudră şi făina, ca să nu aibă cocoloaşe.

3. Bateţi împreună, cu mixerul, timp de 3 – 4 minute, untul, zahărul şi sarea, până când obţineţi un amestec omogen şi cremos. Folosiţi la început o viteză redusă, ca să nu se împrăştie zahărul pudră.

4. Adăugaţi apoi ouăle, pe rând, amestecând până când acestea sunt complet încorporate. Puneţi esenţa de vanilie şi mai amestecaţi puţin.

5. Opriţi mixerul şi adăugaţi făina, amestecând cu o lingură doar până când aceasta este înglobată în aluat. Veţi obţine un aluat destul de moale şi lipicios, pe care e bine să îl manevraţi cât mai rapid, cu palmele umede.

6. Împărţiţi aluatul în sfere cu diametrul de circa 2.5 – 3 cm pe care aşezaţi-le, la distanţă de 5 cm între ele, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Aplatizaţi uşor fiecare sferă de aluat. Cu buricul degetului, faceţi în aluat 2 adâncituri suprapuse la bază, de forma unei inimioare. Cu vârful unei linguriţe, accentuaţi „vârful” inimioarei.

7. Umpleţi fiecare astfel de adâncitură în formă de inimioară cu gemul de zmeură. Cum aluatul se aplatizează la copt, aveţi grijă ca adânciturile să fie bine umplute, fără a da pe dinafară.

8. Daţi prăjiturelele la copt pentru 10 – 12 minute, până când devin aurii pe margini. Rotiţi tava la jumătatea timpului de copt, pentru ca acestea să se coacă uniform. Lăsaţi tava să se răcorească pe un grătar, înainte de a aşeza prăjiturelele pe un platou.

Sursă: smarandavornicu.ro

 

„Istoria este un colecționar de falsuri cu certificare de autenticitate” , declară în exclusivitate la TVR Cultural, GENERALUL (r) AUREL I. ...

MEDICUL NEUROLOG JEAN-JACQUES ASKENASY, ÎN

Sezonul al şaselea al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 16 noiembrie 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită la ...

PORTRET DE EXCELENȚĂ – FELIX PĂTRĂȘCANU

  PROMO     TVRCULTURAL 

PORTRET DE EXCELENȚĂ – FELIX PĂTRĂȘCANU

publicat: Vineri, 14 Noiembrie 2025

„Nu există o rețetă clară pentru a deveni antreprenor. Ai nevoie de un strop de inconștiență și de mult curaj”

„Petrecere... cu cântec” pentru una dintre marile artiste ale Dobrogei! La TVR 1, sărbătorim 65 de ani de carieră ai Anetei Stan

Duminică, 16 noiembrie 2025, TVR 1 difuzează de la ora 21.00, o ediție specială a emisiunii  „Petrecere... cu cântec” , dedicată unei artiste ...

Remix Junior: BOGDAN OTA și Muzica. Povestea vieții sale

Urmare a unui interviu didactic al tinerilor jurnaliști de la Botoșani, ediția pune în pagină portretul muzicianului născut la ei în oraș, Bogdan ...

„Comorile României” – despre bogățiile ascunse ale României și miza uriașă a exploatării, la „Dosar România”

România stă pe o adevărată comoară: minerale rare, esențiale pentru economia globală, mai ales în contextul tensiunilor internaționale. Într-o ...