loader
Foto

Prăjitură însiropată cu portocală și șofran

LIFESTYLE

Un desert care te poate duce cu gândul la vară, la însorita Grecie, dar și la iarnă, la mirosul de portocale. Dulce, dar nu exagerat, parfumată ca o livadă de pe malul Mării Egee, fin caramelizată și crocantă pe la margini. O prăjitură ca un vis aromat și ușor de preparat.

 

INGREDIENTE

  • 100 g migdale măcinate (făină de migdale)
  • 50 g mălai
  • 175 g zahăr tos
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 2 portocale mari, bine spălate
  • 4 ouă măricele
  • 200 ml ulei de măsline
  • 1 vârf de cuțit generos de fire de șofran
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 85 g zahăr pudră

Opțional, pentru servire: iaurt grecesc și felii proaspete de portocală

MOD DE PREPARARE

  1. Se încălzește cuptorul la 180C (căldură circulantă).
  2. Se unge cu ulei o formă rotundă de 20 cm, apoi se tapetează baza cu hârtie de copt.
  3. Migdalele măcinate se pun într-o tigaie și se prăjesc la foc mic spre mediu, amestecând frecvent, până când se rumenesc uniform.
  4. Se lasă migdalele la răcit, apoi se amestecă cu mălaiul, zahărul pudră și praful de copt.
  5. Se rade fin coaja de la o portocală, care urmează să fie amestecată cu ouăle și uleiul. Se bat bine cu telul sau cu o lingură de lemn, apoi se încorporează cu ingredientele uscate.
  6. Se toarnă amestecul în forma pregătită și se coace timp de 30-40 de minute, până când prăjitura crește și se întărește la atingere.
  7. În timp ce prăjitura se coace, se curăță coaja de la cealaltă portocală și se taie în fâșii foarte subțiri.
  8. Fâșiile de portocală împreună cu sucul de la ambele portocale, cele 2 linguri de suc de lămâie, șofranul și zahărul pudră se pun pe foc într-o crăticioară. Aduți siropul la punctul de fierbere, apoi lasăți-l să fiarbă ușor, cam 5 minute.
  9. Când prăjitura e gata, se lasă să se răcească puțin în formă, apoi o se răstoarnă pe o farfurie sau un platou.
  10. Cât timp este călduță, prăjitura se înțeapă pe toată suprafața cu o scobitoare, apoi toarnă uniform siropul peste ea.
  11. Poate fi servită simplă sau cu iaurt și felii de portocală. Se poate ține la frigider, într-un recipient etanș, timp de 3-4 zile.

Sursă: smarandavornicu.ro

 
În direct și exclusivitate la TVR Sport: Campionatul Național de Înot în bazin scurt

Sunt frumoși, dezvoltați armonios și înoată mai rapid decât un pește de pradă. Cei mai valoroși înotători români ai momentului fac spectacol în ...

Cu nostalgie şi emoţie, despre distracţiile de altădată. „A șaptea obsesie” şi documentarul „Playback”, la TVR CULTURAL

Luni, 10 noiembrie, de la ora 19.00, regizorul Iulia Rugină şi DJ Sorin Lupaşcu ne introduc în atmosfera discotecilor optzeciste, la „A șaptea ...

Creșterea nivelului de mobilizare a sportivului

Fiecare sportiv cunoaște acel moment dinaintea unei competiții: starea în care mintea trebuie să fie clară, corpul gata de efort, iar emoțiile – ...

Inițiativă legislativă: Tinerii, protejați de accesul la jocurile de noroc

O nouă inițiativă legislativă depusă în Parlament urmărește să interzică accesul persoanelor care nu au împlinit vârsta de 21 de ani în sălile de ...

Bogdan Stănescu: „E foarte important să ţi se acorde încredere. Iar eu am avut acest privilegiu. M-a ajutat să mă dezvolt”

Bogdan Stănescu ne întâmpină, de luni până vineri, de la ora 21.00, la singura emisiune informativă TV din România care le aduce ...

De la breaking news la „Dragostea din tei” – vedetele TVR s-au întrecut în jocuri la Nostalgia Imaginarium

S-au întors în anii ’90–2000, dar nu pe ecran, ci pe ringul de dans. Prezentatorii TVR au lăsat microfoanele și pupitrele de știri pentru o seară ...