loader
Foto

Prăjitură însiropată cu portocală și șofran

LIFESTYLE

Un desert care te poate duce cu gândul la vară, la însorita Grecie, dar și la iarnă, la mirosul de portocale. Dulce, dar nu exagerat, parfumată ca o livadă de pe malul Mării Egee, fin caramelizată și crocantă pe la margini. O prăjitură ca un vis aromat și ușor de preparat.

 

INGREDIENTE

  • 100 g migdale măcinate (făină de migdale)
  • 50 g mălai
  • 175 g zahăr tos
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 2 portocale mari, bine spălate
  • 4 ouă măricele
  • 200 ml ulei de măsline
  • 1 vârf de cuțit generos de fire de șofran
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 85 g zahăr pudră

Opțional, pentru servire: iaurt grecesc și felii proaspete de portocală

MOD DE PREPARARE

  1. Se încălzește cuptorul la 180C (căldură circulantă).
  2. Se unge cu ulei o formă rotundă de 20 cm, apoi se tapetează baza cu hârtie de copt.
  3. Migdalele măcinate se pun într-o tigaie și se prăjesc la foc mic spre mediu, amestecând frecvent, până când se rumenesc uniform.
  4. Se lasă migdalele la răcit, apoi se amestecă cu mălaiul, zahărul pudră și praful de copt.
  5. Se rade fin coaja de la o portocală, care urmează să fie amestecată cu ouăle și uleiul. Se bat bine cu telul sau cu o lingură de lemn, apoi se încorporează cu ingredientele uscate.
  6. Se toarnă amestecul în forma pregătită și se coace timp de 30-40 de minute, până când prăjitura crește și se întărește la atingere.
  7. În timp ce prăjitura se coace, se curăță coaja de la cealaltă portocală și se taie în fâșii foarte subțiri.
  8. Fâșiile de portocală împreună cu sucul de la ambele portocale, cele 2 linguri de suc de lămâie, șofranul și zahărul pudră se pun pe foc într-o crăticioară. Aduți siropul la punctul de fierbere, apoi lasăți-l să fiarbă ușor, cam 5 minute.
  9. Când prăjitura e gata, se lasă să se răcească puțin în formă, apoi o se răstoarnă pe o farfurie sau un platou.
  10. Cât timp este călduță, prăjitura se înțeapă pe toată suprafața cu o scobitoare, apoi toarnă uniform siropul peste ea.
  11. Poate fi servită simplă sau cu iaurt și felii de portocală. Se poate ține la frigider, într-un recipient etanș, timp de 3-4 zile.

Sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 
Capcana volumului: Acumularea de informații nu înseamnă înțelegere reală

În multe situații de viață funcționăm după legi pe care nu le cunoaștem și în spatele multor comportamente ale noastre stau efecte psihologice pe ...

„Orașul celor 1000 de izvoare”, cu remedii pentru trup şi suflet. Nou episod „Exclusiv în România”, la TVR 1

Informații și povești tămăduitoare pentru trup și pentru suflet vom descoperi alături de Cristian Tabără în judeţul Covasna. Duminică, 7 ...

Un vin franţuzesc şi un parfum fin, perfecte pentru o seară de miercuri. Marsilia – istorie şi avangardism, la „Hai-Hui... cu Marina”

Cu siguranţă, este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din Franţa. Mulţi îl consideră cel mai frumos. Îi descoperim atracţiile alături de ...

Epuizarea antrenorilor nu vine de la scorul final

Statutul de antrenor de performanță, deși adesea glorificat, este, de fapt, unul dintre cele mai dificile și mai puțin confortabile din sport.

O duşcă de antigel și un pas în televiziune – Gabriel Giurgiu despre începuturi și Europa sa

Cu o carieră în presă începută în plin entuziasm postrevoluționar, Gabriel Giurgiu este unul dintre jurnaliștii care au crescut odată cu ...

„TÎLCOVENII”, un concert-spectacol original, transmis în direct de TVR CULTURAL

Doi maeștri ai muzicii, dansului și poeziei, compozitorul Dan Dediu și coregraful Gigi Căciuleanu semnează spectacolul pe care telespectatorii ...

Aşchia nu sare departe de trunchi. Generații muzicale, la „Destine ca-n filme”

Pe 2 decembrie, Iuliana Marciuc află poveşti inedite şi emoţionante din vieţile unor familii de artişti: Mircea şi Ana Baniciu, respectiv Edi şi ...

Eveniment artistic excepțional, transmis în direct la TVR CULTURAL

​Concertul-spectacol “TÎLCOVENII” de Gigi Căciuleanu și Dan Dediu va fi difuzat pe 2 decembrie, la ora 19:00.

„Omul și Timpul”. România și Republica Moldova, cronica unei relații complicate

„Ca să aibă loc Unirea, trebuie să se dorească nu numai la Chișinău, dar și la București. Și poate mai mult decât la Chișinău, să se dorească și ...

România privită cu sinceritate, de 1 Decembrie, la „Prim plan”

Ziua Națională este un prilej de bucurie și mândrie, dar și un moment de luciditate în care ne punem întrebări esențiale. Noi suntem România, ...

Evergreen-uri româneşti în Gala Centenar „Vasile Veselovski”, la TVR 2

Aniversăm 100 de ani de la nașterea maestrului Vasile Veselovski, alături de mari artişti ai scenei româneşti, într-un spectacol de gală, ...

Tradiţionalul spectacol extraordinar „Noi suntem români!” se vede şi anul acesta la TVR

Iuliana Tudor este gazda evenimentului dedicat Zilei Naţionale a României, transmis în direct de la Sibiu. Luni, 1 Decembrie, ora 14.30, la TVR 1 ...

Ediții speciale „Care pe care” la TVR 1: două zile dedicate limbii române și copiilor pasionați de cunoaștere

Pe 29 și 30 noiembrie, de la ora 16:00, TVR 1 difuzează două ediții speciale ale emisiunii-concurs „Care pe care”, cu tineri talentați, premii ...

TVR, de Ziua Națională: transmisiuni speciale, parade militare, spectacole și producții dedicate identității românești

1 Decembrie la Televiziunea Română – acoperire completă a ceremoniilor din București și Alba Iulia, ediții speciale la TVR 1, TVR 2 și TVR ...

TVR Internaţional - de 30 de ani, legătura românilor aflați în toate colţurile lumii

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este pentru TVR Internațional și pentru telespectatorii săi, ziua în care, în urmă cu 30 de ani, începea ...