Vă invităm să încercați preparearea unei rețete de pilaf, o mâncare hrănitoare, de post, rumenă, aurie și parfumată, propusă de Smaranda Vornicu!
Înainte de pregătirea propriu-zisă a pilafului, este necesară preîncălzirea cuptorului la 180 de grade.
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei sau de floarea soarelui sau de măsline
- ceașcă de orez înmuiată cu 24 de ore înainte de preparare, clătită de câteva ori cu apă rece
- 400 ml de bulion sau pulpă de roșii
- 1 ceapă tocată
- 1 dovlecel curățat și tăiat cubulețe
- 2 ardei grași: 1 roșu și 1 galben, tăiați cubulețe
- condimente: mărar uscat sau proaspăt, boia de ardei dulce sau iute (după gust), sare, piper negru proaspăt măcinat
- 1 l de apă sau supă limpede de legume, clocotită
Mod de preparare:
- Se pune uleiul la foc potrivit într-o cratiță!
- Se adaugă ceapa tocată și se lasă la înmuiat câteva minute până devine translucidă!
- Se pun peste ceapă cei 2 ardei grași tăiați cubulețe și se înăbușe totul 2 minute!
- Se incorporează orezul care se călește cu legumele câteva minute!
- Vine rândul dovlecelului care se înmoaie mai ușor, de aceea este lăsat ultimul!
- Se asezonează totul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și boia dulce!
- Se toarnă 1 l de apă sau supă limpede de legume clocotită peste întreaga compoziție!
- Se amestecă totul și se lasă la fiert până sunt bine pătrunse boabele de orez!
- Pilaful se introduce în cuptor pentru 20 de minute, coborând temperatura cuptorului la 170 de grade, până scade și se rumenește frumos!
- Înainte de a fi servit pilaful, se adaugă puțin mărar uscat sau proaspăt și câteva picături de ulei de floarea soarelui sau de măsline!
- Se poate servi cu murături!
***
Sursă: emisiunea Sănătate cu de toate! realizată de Smaranda Vornicu
Credit foto: Kravtzov, Sutterstock