loader
Foto

Pilaf sârbesc plin de vitamine

LIFESTYLE

Vă invităm să încercați preparearea unei rețete de pilaf, o mâncare hrănitoare, de post, rumenă, aurie și parfumată, propusă de Smaranda Vornicu!

 

Înainte de pregătirea propriu-zisă a pilafului, este necesară preîncălzirea cuptorului la 180 de grade.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei sau de floarea soarelui sau de măsline
  • ceașcă de orez înmuiată cu 24 de ore înainte de preparare, clătită de câteva ori cu apă rece
  • 400 ml de bulion sau pulpă de roșii
  • 1 ceapă tocată
  • 1 dovlecel curățat și tăiat cubulețe
  • 2 ardei grași: 1 roșu și 1 galben, tăiați cubulețe
  • condimente: mărar uscat sau proaspăt, boia de ardei dulce sau iute (după gust), sare, piper negru proaspăt măcinat
  • 1 l de apă sau supă limpede de legume, clocotită

(w882) orez

Mod de preparare:

  1. Se pune uleiul la foc potrivit într-o cratiță!
  2. Se adaugă ceapa tocată și se lasă la înmuiat câteva minute până devine translucidă!
  3. Se pun peste ceapă cei 2 ardei grași tăiați cubulețe și se înăbușe totul 2 minute!
  4. Se incorporează orezul care se călește cu legumele câteva minute!
  5. Vine rândul dovlecelului care se înmoaie mai ușor, de aceea este lăsat ultimul!
  6. Se asezonează totul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și boia dulce!
  7. Se toarnă 1 l de apă sau supă limpede de legume clocotită peste întreaga compoziție!
  8. Se amestecă totul și se lasă la fiert până sunt bine pătrunse boabele de orez!
  9. Pilaful se introduce în cuptor pentru 20 de minute, coborând temperatura cuptorului la 170 de grade, până scade și se rumenește frumos!
  10. Înainte de a fi servit pilaful, se adaugă puțin mărar uscat sau proaspăt și câteva picături de ulei de floarea soarelui sau de măsline!
  11. Se poate servi cu murături!

***

Sursă: emisiunea Sănătate cu de toate! realizată de Smaranda Vornicu

Credit foto: Kravtzov, Sutterstock

 
România, fruntașă în topul intențiilor de emigrare din regiune

Un sondaj recent realizat de Banca Centrală a Austriei aduce în prim-plan o realitate care ar trebui să îngrijoreze: peste 522.000 de români își ...

Via Transilvanica - ziua 34: Mediaș - Bazna

Via Transilvanica - ziua 34: Mediaș - Bazna

publicat: Miercuri, 03 Septembrie 2025

Colegul nostru, Alexandru Ungureanu, străbate, în cea de-a 34-a zi pe Via Transilvanica, cei zece kilometri dintre Mediaș și Bazna, în călătoria ...

Duminică, 07 septembrie 2025, ora 13:00, Academia Română şi TVR Cultural vă invită să revedeţi şi să reascultaţi dialogul dintre profesorii ...