loader
Foto

Papricaş de ciuperci

LIFESTYLE

Inspirat din bucătăria ungurească, papricaşul de ciuperci poate fi o variantă de mâncare deosebit de savuroasă în zilele de post. Dacă nu ţineţi post,  puteţi „scăpa” nişte smântână în farfurie.

 

INGREDIENTE

1/2 linguriţă seminţe de chimen
1 lingură ulei de măsline
1 ceapă mare, feliată
300g ciuperci champignon (brune, dacă se poate, pentru că au mai mult parfum de pământ de pădure reavăn), tăiate în sferturi
1 ardei gras mare, tocat nu prea mărunt
2 linguriţe de boia dulce afumată sau, pentru amatorii de iuţeală, 1/2 linguriţă boia iute afumată şi 1 1/2 linguriţe de boia dulce
400g pulpă de roşii din conservă
1 cub de supă de legume
pătrunjel proaspăt
sare şi piper negru, proaspăt măcinat
smântână (opţional)
paste, cartofi copţi ori bucăţi de pâine frecată cu ulei de măsline şi usturoi şi puse pe grătar (pe post de garnitură)

MOD DE PREPARARE

1. Încălziţi o cratiţă încăpătoare, adăugaţi seminţele de chimen şi lasă-le să se prăjească uşor, timp de câteva secunde, ca să înceapă să îşi elibereze aroma specifică.
2. Adaugaţi în tigaie ceapa, ciupercile şi bucăţile de ardei. Asezonaţi cu piper şi cu sare – aceasta din urmă va face ciupercile să îşi lase apa în cratiţă. Căliţi-le, amestecând frecvent, timp de vreo 7 minute, până când legumele sunt pătrunse şi ceapă a început să se rumenească.
3. Presăraţi deasupra boiaua şi cubul de supă de legume fărâmiţat, turnaţi pulpa de roşii şi apa (cam jumătate din volumul cutiei de conserve în care a fost pulpa de roşii).
4. Micşoraţi flacără şi lasăţi să fiarbă uşor timp de încă 10 minute. Presăraţi pătrunjel proaspăt, adăugaţi – dacă vrei şi nu ţineţi post – câte o lingură de smântână pentru fiecare porţie şi serviţi cu una dintre garniturile sugerate la finalul listei de ingrediente.

sursă: smarandavornicu.ro

 
Dorina Florea: „Am învățat că oricât de mult aș ști, știu, de fapt, prea puțin! Și că mereu trebuie să învăț!”

„Știri sau Știri, deocamdată”! Cu asta se ocupă Dorina Florea, la TVR. Dar, cândva, pasiunea ei pentru călătorii s-ar putea împleti în mod ...

„Arta la colț de stradă” – un suflu nou în media culturale româneşti

Dacă adesea emisiunile culturale sunt percepute ca fiind sobre și elitiste, TVR CULTURAL lansează o propunere proaspătă și plină de vitalitate: ...

Efectul psihologic al fake news

Efectul psihologic al fake news

publicat: Vineri, 31 Octombrie 2025

Expunerea neîncetată la informații false și fluxuri contradictorii generează un efect psihologic periculos numit „ceață mentală”. Această stare ...