loader
Foto

Black banana cake

LIFESTYLE

În plin sezon al fructelor exotice, ar fi păcat să nu profităm şi să nu ieşim din tiparele preparatelor tradiţionale cu o reţetă deosebită. În plus, se potriveşte perfect cu o ceaşcă de ceai sau de cafea.

 

INGREDIENTE

175g unt, la temperatura camerei

175g zahăr – jumătate zahar brun şi jumătate zahăr tos

75g nuci sau alune de pădure

2 ouă măricele

175g faină cu agent de creştere

2 banane foarte coapte

1/2 linguriţă esenţă de vanilie

175g ciocolată de calitate, neagră sau cu lapte, după preferinţă

puţin zahăr brun

MOD DE PREPARARE

1. Preîncălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius. Tapetează cu hârtie de copt fundul şi pereţii laterali ai unei forme pentru chec.

2. Pune untul moale şi zahărul în vasul unui mixer / robot de bucătărie. Bate până când obţii un amestec cremos, aerat, omogen.

3. Prăjeşte nucile sau alunele într-o tigăiţă, până când sunt aurii, la foc mic (se ard repede). Pune-le într-un prosop de bucătărie şi freacă uşor, pentru a îndepărta cât mai mult din pieliţă. Macină-le sau pisează-le fin.

4. Adaugă treptat cele două ouă în crema de unt şi zahăr, apoi nucile/ alunele măcinate şi făina cu agent de creştere. Amestecă, să se omogenizeze.

5. Decojeşte bananele şi taie-le în bucăţi mici. În compoziţia pentru chec, adaugă acum bucăţile de banană, esenţa de vanilie şi ciocolata tocată în bucăţi mici. Amestecă delicat, fără a insista.

6. Toarnă compoziţia în forma de chec tapetată cu hârtie. Presară deasupra puţin zahăr brun. Dă la copt pentru o oră – o oră şi 10 minute. În cazul în care prăjitura se rumeneşte prea repede la copt, acoper-o cu folie de aluminiu.

Sursă: smarandavornicu.ro

 
Via Transilvanica – ziua 21: Lupeni-Odorheiu Secuiesc

În cea de 22-a zi pe Via Transilvanica, Alexandru Ungureanu are de parcurs 25 kilometri pe Via Transilvanica, între Lupeni și Odorheiu Secuiesc, ...

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Colinele Iașilor joacă un rol esențial în comunitatea rurală, facilitând extinderea și amenajarea unui spațiu ...

MUZICOLOGUL ADRIAN IORGULESCU, INVITATUL ACADEMICIANULUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 24 august 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită să intraţi în "DIALOGURI ACADEMICE"​cu muzicologul şi ...