Interviu cu Moni Bordeianu | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
Bucurați-vă de un interviu cu Moni Bordeianu!
Bordeianu

TVR: Aș vrea să ne întoarcem un pic în timp… și să-mi spuneți ce înseamnă „Meca”.

Moni Bordeianu (MB): „Meca” numeam noi sala de la Politehnică, unde cântam. De la „Mecanică”, era facultatea din Politehnică. Nici nu știu ce era chiar acolo, era o cantină, o sală mare, unde cântam sâmbăta, întotdeauna.

TVR: Mai erați „Sfinții”?

MB: Eram „Sfinții”. Sfinții care cântau la Mecca.

MB: Băieții erau la început. Toți pe un radio, care era puțin modifi cat, și un amplifi cator făcut de cineva. Eu cântam pe difuzoarele de sală, unde se vorbea când se făcea o ședință. Difuzoare din alea mari, de sală, și cu microfonul care venea 8 TVR de sus, unul din ăla mare, cum cântase Sinatra pe vremuri, în poză la studio Capitol, în San Francisco. Așa cântam în ’64.

TVR: Iar „Lola” ce înseamnă?

MB: Era o popicărie pentru muncitorii care veniseră din Ardeal și de peste tot să construiască în Timișoara. Sala era lungă și îngustă, cu parchet, unde se jucau popice. Și unul de la conducătorii de la muncitori, cred că UTM, sau cum se numea atunci, ne-a propus să cântăm acolo pentru muncitori, asta după „Mecanică”. Nu că ne-au dat afară, dar ni s-a spus că nu mai merge, era așa o înghesuială… Veniseră și oameni care nu erau studenți și erau prea mari probleme. Atunci am început cântăm la Lola de trei ori pe săptămână: vineri, sâmbătă și duminică. Primeam 500 de lei pe spectacol. Se cereau la intrare de 5 lei, sau 10 lei. Câștigam mai mult decât tata, care era inspector la contabilitatea județului. Mă lăudam în fața lui cu asta.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.