CHINEZII

TVR.RO | actualizat: Luni, 27 August 2018
THE TWO OF US (1970)

de Michael Frayn

traducerea:  Petre Bokor
adaptarea: Mircea Cornișteanu
regia artistică, adaptarea și scenografia: Mircea Cornișteanu
director de  imagine:  Daniel Șerbănică
producător: Dana Andriescu
distribuția: Cerasela  Iosifescu, George Alexandru.
Spectacol al Casei de Producție TVR, 2013

Este ştiut că pentru europeni toţi asiaticii sunt la fel; şi că toţi chinezii seamănă între ei. În termenii asiatici ai autorului, chinezii înseamnă specia de identici care populează pământul azi. Indivizi fără individualitate care aşa cum spunea piesa: „toţi sunt exact la fel cu aceleaşi sevicii, aceleaşi sclavii, aceleaşi păreri", ba chiar seamănă între ei! Parcă ar fi chinezi! Masificarea producţiei, a informaţiei, a culturii au dus la ştergerea tuturor graniţelor iar accesul nelimitat oricum la orice şi oricând. Suntem în plină civilizaţie de consum: totul este făcut accesibil, orice trebuie consumat.

„O piesă scrisă cu excepțional meștesug, prilej pentru cei doi actori să-și dea măsura talentului comic și a fanteziei în interpretarea mai multor partituri. O mică bijuterie a genului, care satirizează uniformizarea produsă în societete de rutina vieții zilnice a clasei mijlocii, cu automatismele ei, cu permanenta repetare a micilor bârfe de la serviciu și de acasă, cu ritualurile răsuflate ale întâlnirilor periodice când la unul, când la altul, cu plictiseala înecată în alcool și discuții sterile pe subiecte anoste, care-i face pe toți asemănători, de parcă ar fi CHINEZI, asa cum ne apar aceștia nouă, europenilor.

A fost o mare plăcere pentru mine să fac spectacolul atât la teatru, cât și în studioul TVR. Sper să aibă și la televiziune același mare succes pe care l-a avut (și încă-l mai are) pe scenă.” - Mircea Cornișteanu

 

Protagoniştii spectacolului, actorii Cerasela Iosifescu şi George Alexandru, au răspuns la câteva întrebari:

1. Ce a însemnat pentru dumneavoastră realizarea piesei de teatru Chinezii în studiourile TVR ?

Cerasela Iosifescu: Un lucru inedit. Am mai lucrat cu TVR, dar n-am mai făcut teatru de televiziune. Nu mi-a fost prea greu, pentru că ştiam spectacolul pe care-l jucăm şi pe scenă.

George Alexandru: O revenire plină de emoţii, plină de bucurie, dar cumva bucuria mi-a fost puţin umbrită deoarece colaborând în ultima vreme mai rar cu TVR-ul, am aflat, cu mâhnire, că mulţi foşti colaboratori nu se mai află printre noi. În pofida acestui lucru, am lucrat perfect cu cei pe care i-am întâlnit pe platou şi sper ca tot ce am realizat împreună să fie un succes.

2. Ce ne puteţi spune despre piesă, despre rolul pe care l-aţi interpretat?

Cerasela Iosifescu: Interpretez trei roluri de comedie, trei personaje englezeşti. Îmi place, mă simt bine şi îmi este uşor.

George Alexandru: Cunosc piesa foarte bine, am jucat-o acum ceva timp la Teatrul C.I. Nottara în regia aceluiaşi Mircea Cornişteanu şi având-o ca parteneră pe aceeaşi Cerasela Iosifescu. Colaborarea a fost şi rămâne una foarte bună. Piesa este o comedie savuroasă interpretată de doar doi actori, un el şi o ea, aceştia dând viaţă mai multor personaje care sper să ajungă la sufletul spectatorilor. Subiectul surprinde comicul unor situaţii, încurcături care se pot ivi atunci când ai invitaţi la cină. Ca orice rol care mi-a fost propus şi pe care l-am interpretat, şi acesta a fost tratat cu profesionalism şi înţelegere a personajelor. Nu pot vorbi despre rolul interpretat întrucât sunt mai multe, vreau să las curiozitatea telespectatorului de a le descoperi.

3. Aţi mai filmat teatru la TVR? Care şi cum a fost prima filmare/experienţă teatrală în studiourile televiziunii publice?

Cerasela Iosifescu: Am mai lucrat la TVR ca prezentatoare a unei emisiun în direct – Ghici cine vine la tine – şi apoi scenete de teatru, în cadrul emisiunii Clubul de comedie. Chinezii a fost prima piesă de teatru. Ulterior, am mai lucrat cu dl. Constantin Dicu piesa Aceşti nebuni făţarnici, după textul lui T. Mazilu, dar a fost mult mai greu, pentru că nu jucasem înainte spectacolul care s-a lucrat doar pe platoul TVR-ului. Pot spune că teatrul de televiziune seamănă şi cu filmul şi cu teatrul de scenă, dar, paradoxal, sunt foarte diferite. Curios, nu?

George Alexandru: Am mai filmat, şi revin cu mare drag ori de câte ori sunt solicitat. Prima filmare a fost cu ceva ani în urma, în 1988, piesa Spre fericire, în regia Olimpiei Arghir şi abia o aştept pe următoarea. Toate experienţele au fost frumoase şi din fiecare am avut de învăţat.

4. Ce părere aveţi despre reluarea producţiei de teatru a Televiziunii Române?

Cerasela Iosifescu: De bun augur. Succes!

George Alexandru: Cineva, undeva iubeşte actorii. Cineva şi-a dat seama de faptul că teatrul e o hrană spirituală, de care mulţi oameni au mare nevoie. Aşa că... vă poftim la masă!