loader
Foto

Biografie și istorie în „Imposibila iubire”, ecranizare după Marin Preda | VIDEO

Duminică, 9 octombrie, la orele 13.00 şi 20.00, la Duminica Filmului Românesc, descoperim proza lui Marin Preda în viziunea cinematografică a lui Constantin Vaeni - „Imposibila iubire”, film în două părți.

 

Filmul difuzat la TVR2 are un palmares bogat:

  • Festivalul Filmului pentru Tineret de la Costineşti - Premiile pentru regie, interpretare feminină (Tora Vasilescu), interpretare masculină (Şerban Ionescu) şi muzică (Cornelia Tăutu). Premiul special (Amza Pellea - in memoriam)
  • ACIN - Premiul special al juriului (Contantin Vaeni). Diplomă de onoare (Anghel Deca)
  • Festivalul de Film de la Avellino - Premiul pentru regie „Laceno d'oro”. Premiul pentru interpretare feminină (Tora Vasilescu)

Drama din 1983 este inspirată de romanul „Intrusul”, de Marin Preda.

(w882) Imposibila

La sfârşitul anilor '50 ai secolului XX, un tânăr ucenic-vopsitor de turle de biserici, Călin Surupăceanu, îl întâlneşte pe inginerul-constructor Dan. Acesta are nevoie de tineri pe un nou  şantier din munți și Călin porneşte alături de el. Eroul nostru pune temelia unui oraş nou - un oraş simbolic, fără nume, prototip al noilor aşezări ale clasei muncitoare, așa cum s-au construit ele după 1945.

„Constantin Vaeni adaptează pentru ecran un roman de Marin Preda, „Intrusul”. Optând pentru un titlu cu trimitere la o altă operă a lui Marin Preda, alegând Imposibila iubire în loc de Intrusul şi deschizându-şi filmul cu un citat din ultimul roman al prozatorului, acel citat ce pare că devine, cu vremea, un fel de refugiu cald, „dacă dragoste nu e, nimic nu e”, cineastul nu îngustează, cum s-ar putea crede, biografia spirituală a eroului; prin ambiguitatea aparentă a propunerii, el lărgeşte câmpul semnificațiilor existențiale, chiar dacă, pe parcurs, unele dintre acestea abia vor pâlpâi (...) Partiturile actoriceşti, dificile, uneori adevărate curse cu obstacole, oferă interpreților prilejul unor roluri remarcabile prin permanența tensiunii, prin găsirea tonului adecvat susținerii unui dialog cu înseşi gândurile prozatorului”. (Magda Mihăilescu, Informația Bucureștiului, martie 1984 – apud aarc.ro).

(w882) Imposibila

Regizorul Constantin Vaeni îi alege în distribuție pe Șerban Ionescu, Amza Pellea, Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Irina Petrescu, Magda Catone, Dan Puric. Imaginea este semnată de Anghel Deca și muzica de Cornelia Tăutu.

(w882) Imposibila

Din filmografia lui Constantin Vaeni (n. 1942, București) vă amintim Zidul, Buzduganul cu trei peceți, Drumeț în calea lupilor.

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...