loader

Despre brigăzile din anii comunismului, la "Adevăruri despre trecut" | VIDEO

RECOMANDARI

Miercuri, 14 octombrie, de la ora 22.00, la TVR1 și online pe TVR+, am avut o nouă porţie dublă de "Adevăruri despre trecut".

 

În prima parte, Carmen Bărbulescu ne-a propus un reportaj despre brigăzile din anii comunismului, iar în cea de-a doua, Roxana Tarhon ne-a spuspovestea străinilor veniți la studii în România, în perioada dinainte de 1989.

(w882)

În anii comunismului, nu exista fabrică, întreprindere, cooperativă agricolă de producție și nici universitate care să nu aibă formații artistice de amatori. Acestea erau fie ansambluri de dansuri populare, fie formații de muzică, trupe de teatru, dar mai ales, brigăzi artistice de agitație. Regimul dorea să demonstreze că orice țăran, orice muncitor poate fi artist, dar mai cu seamă dorea să controleze inclusiv puținul timp liber pe care românii îl mai aveau în cele 6 zile pe care le munceau săptămânal. Deși la începuturi brigăzile au fost percepute (și pe bună dreptate) la categoria “impuse”, cu timpul ele au devenit pentru români unele dintre puținele “guri de oxigen” generând momente în care oamenii mai puteau să uite de grijile și de lipsurile la care îi supunea zilnic regimul comunist.

Realizator - Carmen Barbulescu

În a doua parte a emisiunii am prezentat povestea străinilor veniți la studii în România, în perioada comunistă. Încă din 1964, Romania a început să semneze acorduri de cooperare cu diverse state denumite în documentele oficiale „ţări în curs de dezvoltare”. O rubrică separată a acestora era dedicată tinerilor pe care România se obliga să îi instruiască în cadrul facultăţilor sale.

(w882)

(w882)

Calitatea învăţământului românesc era un punct de atracţie al facultăţilor de la noi din ţară, dar nu singurul. Aici se mai adăuga si preţul mic al şcolarizării faţă de ţări din Vestul Europei. Despre aventurile din anii de studenţie, dar şi despre dificultăţile acelei perioade vor vorbi foști studenți străini din România comunistă, actuali conaționali.

Realizator - Roxana Tarhon

 
Infertilitatea în România: O problemă demografică și socială urgentă | VIDEO

Declinul demografic din România reprezintă o problemă stringentă, reflectată în numărul alarmant de scăzut al nașterilor. Statisticile recente, ...

Boala, adesea privită ca o adversitate, poate fi interpretată ca o lecție fundamentală despre viață. O ediție "Eu pot!" despre curaj, reconectare ...

„Doamnelor și domnilor, să fie foarte clar, Calofir nu cântă!”

Vasile Calofir este invitat în emisiunea moderată de Adrian Enache la TVR 2. Cu ce compensează actorul lipsa glasului de privighetoare aflăm ...