loader
Foto

Galerie foto

„Adevăruri despre trecut”, la TVR 1: Lunaticii regimului | VIDEO

Ce a însemnat tratamentul aşa-zişilor alienaţi mintal în perioada comunistă, cum au fost preluate şi aplicate teorii ştiinţifice de origine sovietică? Pe 23 septembrie, la 22.20, la TVR 1, ni s-au dezvăluit noi „Adevăruri despre trecut”.

 

Adevăruri despre trecut continuă să prezinte şi în această toamnă, în fiecare seară de miercuri, istorii mai mult sau mai puţin ştiute despre ce a însemnat viaţa românilor înainte de 1990. O nouă ediţie a celui de-al 10-lea sezon al emisiunii s-a văzut pe 23 septembrie, de la ora 22.20, la TVR 1 şi ne-a adus poveşti despre lunaticii regimului sau aşa-zişii alienaţi mintal.

 

 

(w882)

După venirea comuniştilor, în 1944, atitudinea faţă de persoanele cu tulburări psihice nu s-a schimbat peste noapte. În ediţia din 23 septembrie a Adevărurilor despre trecut, echipa emisiunii a documentat şi ne va prezenta ce a însemnat mai exact tratamentul aşa-zişilor alienaţi mintal în toată această perioadă, cum au fost preluate şi aplicate teorii ştiinţifice de origine sovietică, cum medicii au instrumentat aceste teorii în folosul pacienţilor şi cum totul a luat o întorsătură neaşteptată spre finalul regimului.

(w882)

În urma schimbării de regim, în anii '90, au fost treptat scoase la lumină cazuri în care medicii psihiatrii se făceau vinovaţi de complicitate cu vechea securitate, pe fondul unor dispoziţii emise în mod sistematic începând cu anii '70. Directivele urmăreau inducerea unei aparenţe de legalitate practicilor de neutralizare a persoanelor care îndrăzneau, cu intenţie sau prin imprudenţă, să critice regimul. Persecuţia celor indezirabili politic era astfel mascată în ochii străinătăţii prin două metode: se înscena încălcarea legii sau se declara tulburare mintală, caz în care oponenţii regimului erau preluaţi abuziv de personalul medical din clinicile de psihiatrie. Fenomenul este cunoscut astăzi drept „Represiunea psihiatrică”.

(w882)

Au explicat cum a fost trataţi lunaticii regimului: dr. Leyla Safta-Zecheria, cercetătoare, Colegiul Noua Europă; dr. Corina Doboş, cercetătoare, Universitatea Bucureşti; dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician, Universitatea de Vest, Timişoara; dr. Germina Nagâț, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS),precu, şi acad. prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu, medic psihiatru​.

(w882)

Realizator - Raluca Bibiri. Jurnalist - Lucia Zamfir

Consultant de specialitate - Lavinia Betea

Editor imagine - Ioana Cristea

Producător - Raluca Rogojină

Despre seria Adevăruri despre trecut de la TVR 1:

„Se împlinesc deja 6 ani de când mărturisim fără patimă despre destinul omului de rând în comunism. Orice suferinţă are în ea plâns şi smerenie. Astăzi însă, supravieţuitorii povestesc în tihnă, sfătos şi simplu, despre cum au învăţat să alunece pe spirala durerii”, declară Raluca Rogojină, producătorul uneia dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistică a Televiziunii Române.

Arhiva TVR păstrează mărturii cutremurătoare despre realităţile anilor ceauşişti. Istoria a consemnat multe, s-au scris mii de cărţi. Dar Televiziunea Română este unica deţinătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini. Adevărat depozitar de istorie vie!

Realizatorii Adevăruri despre trecut vorbesc, în imagini şi comentarii, despre evenimente marcante ale istoriei noastre recente, dezvăluie întâmplări pe care partidul le-a îngropat timp de 50 de ani.

(w882)

Dramele pe care le genera un divorţ în perioada comunistă, tehnici operative de filaj SRI, meditaţia transcedentală, povestea studenţilor veniţi din străinătate, formaţiile artistice ale întreprinderilor sau cooperativelor, importanţa domeniului cercetării, echipa de fotbal Rapid – cu solidaritatea împărtăşită de suporterii ei până în ziua de astăzi, discotecile din vremea comunismului, povestea studiourilor de film de la Buftea, arta afectată de propaganda comunistă etc. se numără printre subiectele noului sezon Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...