loader
Foto

Violența în mediul școlar, realitatea de zi cu zi a elevilor

RECOMANDARI

Conform unui studiu recent realizat de World Vision România, peste 9 din 10 copii din mediul rural au fost victimele bullyingului în școli în ultimul an.

 

Fenomenul bullying-ului în școli, deși una dintre cele mai răspândite și nocive forme de violență din mediul școlar, este deseori o problemă ascunsă sub tăcere, dar care afectează atât victimele, cât și martorii sau chiar agresorii.

În fața acestor acte de agresiune, mulți profesori se declară nepregătiți să intervină eficient. Statisticile arată că mai puțin de jumătate dintre cadrele didactice știu cum să gestioneze situațiile de bullying, în timp ce ceilalți se simt neputincioși sau evită confruntarea, considerând că problema va dispărea de la sine.

Acest fenomen nu se limitează doar la agresiunea fizică, ci include și violență verbală, umilire publică, intimidare și excludere socială. În era digitală, bullying-ul capătă noi forme, continuând chiar și dincolo de zidurile școlii, prin rețelele de socializare. Victimele se confruntă cu anxietate, depresie, scăderea încrederii în sine și, în unele cazuri, abandon școlar.

Intervenția rapidă și eficientă a profesorilor este esențială, dar pentru aceasta este nevoie de programe de formare care să îi învețe cum să recunoască și să combată bullying-ul. De asemenea, este vital ca școlile să creeze un climat de siguranță și sprijin pentru elevi, unde aceștia să se simtă protejați și încurajați să raporteze incidentele.

Fără măsuri concrete, bullying-ul va continua să erodeze mediul educațional, lăsând răni adânci asupra copiilor care ar trebui să crească într-un spațiu al respectului și al învățării.

O încercare de a diminua acest fenomen distructiv o reprezintă inițiativa World Vision România, care lansează programul SAVE – School Anti-Violence Ecosystem, prin care vor fi finanțate 35 de proiecte dedicate prevenirii și combaterii violenței în școli.

Aflați mai multe detalii pe TVR INFO.

 

sursa: Shutterstock

 
Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...