loader
Foto

„Viaţa la ţară în comunism”, un nou documentar marca „Adevăruri despre trecut”

Duminică, 24 mai, de la ora 14:30, urmăriţi la TVR 1 poveşti ale românilor care au fost martori şi participanţi la revoluţia agrară şi colectivizarea comunistă.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Colectivizare, întrecere socialistă, comună fruntașă, noua revoluție agrară - sunt expresii des folosite în perioada comunistă, care trezesc și acum memorii dureroase.  În episodul 10 al seriei-documentar „Adevărurilor despre trecut”, țărani și intelectuali, născuți la sat sau obligați să muncească la țară după terminarea facultății, povestesc despre drama celor fortați să intre în colectiv, despre cotele obligatorii și furtul de la CAP, despre ședințele de partid, lipsurile din anii ’80 și „munca voluntară” la care erau obligați, în fiecare an, elevii și studentii.

Milioane de ţărani au fost deposedaţi de terenurile lor, lăsaţi fără nici un animal în curte şi obligaţi să semneze actele de „expropiere”, doar pentru crearea noilor colhozuri româneşti. „Dacă un chiabur face agitaţie, poate fi împuşcat acolo, pe loc”, se spunea într-un instructaj al Securităţii din iulie 1950. Iar acei chiaburi au fost de fapt sătenii care nu voiau să-şi lase pământurile în mâna autorităţilor comuniste. În ediţia din 24 mai „Adevăruri despre trecut” vom afla dramele ascunse în spatele colectivizării, înfometarea prin care a trecut populaţia doar pentru a raporta producţiile record şi pentru a plăti datoriile externe ale României.

De la povestea Topoloveniului, comuna model înființată în perioada interbelică de Ion Mihalache, la comunele fruntașe ale regimului comunist, vom face o trecere în revistă a celor mai importante transformări prin care au trecut agricultura şi satul românesc.

Realizator Irina Luca
Producător Raluca Rogojină
Consultant de specialitate Lavinia Betea



Despre „Adevăruri despre trecut”

Noua serie lansată de Televiziunea Română – „Adevăruri despre trecut” - dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei pornesc la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi continuă cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar vor arăta telespectatorilor şi culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze. Seria va mai pune pe tapet viaţa „prinţişorului Nicu” şi va căuta să demonstreze, cu argumente valide, cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă vor îmbina imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace.

FILM.TVR.RO

Logo

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.