loader
Foto

Un secol de la Încoronarea Regilor României Mari

Pe 15 octombrie, Trenul Regal a purtat Familia Regală spre Alba Iulia și a respectat pe ore programul de acum un secol. La "Ora Regelui", am văzut jurnalul acelor zile de sărbătoare. La TVR1, pe 5 noiembrie, ora 15.20.

 

La exact o sută de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Majestatea Sa Margareta a ajuns la Alba Iulia cu Trenul Regal, precum Suveranul Reîntregirii.

(w882) Ferestre t

Preambulul festivităților dedicate împlinirii unui secol de cînd Coroana de Oțel a fost așezată pe fruntea Regelui Ferdinand s-a petrecut la Cluj, oraș legat de toate generațiile Familiei Regale.

(w882) Cluj audit

(w882) Cluj Ora r

”Nu pot vedea generosul vostru gest drept o recompensă personală, ci mai degrabă ca pe un omagiu adus Regelui Ferdinand și Reginei Maria, Regelui Carol al Doilea, Reginei-Mamă Elena și Regelui Mihai, înaintașii mei”, a spus Custodele Coroanei în discursul susținut la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa.

(w882) Cluj unive

”Familia Regală a privit educația drept una dintre datoriile ei constante. De-a lungul istoriei noastre moderne și contemporane, familia mea a ajutat fiecare generație să cunoască, să studieze, să creadă în educație și cultură, demnitate și competență, să cultive patriotismul și devotamentul față de Națiune”, a adăugat Majestatea Sa Margareta.

(w882) Gara

În Trenul Regal care a parcurs drumul dintre Cluj și Alba Iulia au fost invitați doar elevi olimpici, mesajul Familiei Regale fiind astfel univoc, educația este principalul motor de dezvoltare a țării.

(w882) Tren

După întreruperea de 64 de ani, la plecarea în exil a Regelui Mihai și a mamei sale, prima călătorie a Trenului Regal din zilele noastre a fost tot către orașul Unirii. Cu 10 ani în urmă, pe 15 octombrie 2012, aniversând 90 de ani de la Încoronare, locuitorii municipiului Alba Iulia și autoritățile locale sărbătoreau evenimentul, refăcând cu fidelitate prezența Familiei Regale în Gara Alba Iulia, la Catedrala Încoronării și în Sala Marii Uniri.

Anul acesta, tot în 15 octombrie, Trenul Regal, respectând chiar pe ore programul de acum un secol, a purtat Familia Regală spre Alba Iulia.

(w882) Peron gara

(w882) Buchet

La ”Ora Regelui”, vedeți jurnalul acelor zile de sărbătoare în care Majestatea Sa Margareta a fost înconjurată de români cu aceeași dragoste cu care au fost întâmpinați strămoșii săi, Regele Ferdinand și Regina Maria.

(w882) Catedrala

Credit foto: romaniaregala.ro - ©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

***

Director de imagine: Iulian Ene

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Bogdan Șerban-Iancu

Edițiile sunt disponibile online pe TVR+.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 5 noiembrie 2022, ora 15.20

TVR Internațional – sâmbătă, 5 noiembrie 2022, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 10 noiembrie 2022, ora 16.05 (11 noiembrie, ora 2.00)

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...