Un documentar irlandez a primit Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012
Castigatoarea marelui Premiu cu David Lowen.jpg

BBC a câştigat patru din cele nouă categorii ale competiţiei

Documentarul "The Pipe", produs de Rachel Lysaght, de la postul irlandez TG 4 Galaway, a obţinut Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM, desfăşurată aseară, la Timişoara. În cadrul galei au fost premiate cele mai bune producţii realizate de televiziunile regionale europene, pe parcursul anului 2010. Filmul lui Rachel Lysaght a câştigat şi la categoria Documentar.

Posturile regionale ale BBC au obţinut patru dintre cele nouă categorii ale competiţiei: Video-Jurnalism, Interacţiune Socială, Sport şi Originalitate. Alte categorii au fost câştigate de televiziuni din Germania, Suedia, Ungaria.

O distincţie specială, "The Rising Star Award", premieră pentru Gala Prix CIRCOM, a fost acordată în memoria Vandei Condurache, realizator şi redactor-şef al Redacţiei Programe de la TVR Iaşi. Vanda Condurache a fost, printre altele, membru al Comisiei Europene de Coproducţii CIRCOM. Vanda şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, în timp ce se îndrepta spre Conferinţa CIRCOM Regional din 2007.

Premiul "The Rising Star Award", a fost câştigat de jurnalistul Spass Kyosev de la BNT Sofia.

Lista completă a câştigătorilor este disponibilă pe site-ul CIRCOM Regional, la adresa: http://www.circom-regional.eu/prix-2011.

Gala Prix CIRCOM a avut nouă categorii: Documentar, Magazin/Magazin de ştiri, Ficţiune/Dramă, Video-jurnalism, Sport, Ficţiune, Interacţiune socială, „Vivre l'Europe" şi "The Rising Star Award".

În competiţia Prix CIRCOM s-au înscris 157 de programe din 21 de ţări. Câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate, format din profesionişti de televiziune din 14 ţări europene, care s-au întrunit, în luna aprilie, în Norvegia. Din juriu a făcut parte şi Dan Raţiu, regizor artistic la TVR Timişoara.

Gala Prix CIRCOM face parte din cea de-a 29-a ediţie a Conferinţei CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a televiziunilor regionale din Europa. Conferinţa este organizată la Timişoara, de TVR şi CIRCOM Regional - Asociaţia televiziunilor regionale din Europa, în perioada 5-7 mai.

Gala Premiilor CIRCOM Regional a fost prezentată de Irina Păcurariu, realizator TVR, şi David Lowen, preşedintele Premiilor CIRCOM şi al juriului competiţiei. Gala a fost transmisă de TVR 3 şi de staţiile regionale ale Televiziunii Române.

Conferinţa CIRCOM Regional continuă şi astăzi cu o serie de workshopuri şi dezbateri pe marginea programelor premiate.

Despre Conferinţa CIRCOM 2011:

Organizată de TVR şi CIRCOM Regional, conferinţa CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a Asociaţiei televiziunilor publice regionale din Europa, are loc la Timişoara, în perioada 5-7 mai 2011. Este pentru a doua oară când TVR organizează acest eveniment. Printre televiziunile care au mai organizat această conferinţă de-a lungul anilor se numără BBC, RAI, France 3, ARD.

Desfăşurată sub tema „Mai multă calitate, mai puţini bani" ("Doing It Better, Spending Less"), conferinţa din acest an prilejuieşte organizarea de workshopuri, cursuri de perfecţionare şi dezbateri pe teme presante pentru serviciile regionale de televiziune, cum ar fi: menţinerea standardelor de calitate de producţie în condiţiile bugetelor reduse, beneficiile coproducţiilor şi ale schimbului de programe, promovarea eficientă a programelor.

Anual, CIRCOM Regional premiază, în cadrul conferinţei, cele mai bune producţii regionale. La conferinţă participă peste 200 de jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale din 25 de ţări europene.

Despre CIRCOM:

CIRCOM - European Association of Regional Television - reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993.

Preşedinte al Circom este Michael Lally (de la RTE - Radioteleviziunea publică din Irlanda), iar vicepreşedinte este Elena Spanily, Şef al Serviciului Relaţii Internaţionale din Televiziunea Română.

Anual, asociaţia organizează conferinţa CIRCOM Regional, găzduită de un studio teritorial al unei reţele publice naţionale membre a CIRCOM, anul acesta fiind rândul Televiziunii Române să organizeze, la Timişoara, acest eveniment.

 

Citiţi şi:

Peste 200 de participanţi vor fi prezenţi la Conferinţa CIRCOM

TVR găzduieşte un curs de specializare în jurnalismul TV

TVR organizează conferinţa CIRCOM Regional, la Timişoara