TVR – să regăsim drumul către public

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 12 Octombrie 2016
CA al SRTv a aprobat propunerea managementului executiv de a dezvolta un Proiect de repoziţionare şi eficientizare a televiziunii publice . Proiectul presupune atât o reconfigurare a canalelor, cât şi obţinerea unei stabilităţi financiare pentru TVR.
Turnul TVR televiziunea romana

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, cu 8 voturi pentru, 2 abţineri şi 3 împotrivă, propunerea managementului executiv, prezentată de Preşedintele-Director General al TVR - Irina Radu, de a dezvolta un Proiect de repoziţionare şi eficientizare a televiziunii publice. Proiectul presupune atât o reconfigurare a canalelor, cât şi obţinerea unei stabilităţi financiare pentru TVR.

Au fost prezentate Consiliului de Administraţie mai multe scenarii financiare, pentru mai buna înţelegere a situaţiei instituţiei. A fost votat scenariul susţinut de Preşedinte şi managementul executiv, acest scenariu bazându-se pe următoarele elemente:

- o prognoză realistă a situaţiei TVR - pentru a comunica transparent cu  telespectatorii, salariaţii şi oficialităţile;

- creşterea sumelor dedicate programelor de televiziune, de la 18% la 27% din cheltuieli - deoarece TVR trebuie să lupte pentru a-şi recâştiga publicul pierdut şi pentru a atrage un public nou;

- scăderea cheltuielilor  salariale cu aproximativ 18% - prin diferite metode permise de legislaţia în vigoare;

- creşterea procentului alocat dezvoltării tehnice şi a resursei umane (de la 0,3 % la 6 % din cheltuieli) - având în vedere dotarea învechită şi lipsa de pregătire la zi a personalului;

- plata datoriilor către partenerii comerciali, printr-o eşalonare sustenabilă;

- plata datoriilor către Bugetul de stat - în aproximativ 10 ani (datorii istorice care depăşesc în acest moment 110 milioane de euro);

- modificări legislative esenţiale pentru buna funcţionare a unei televiziuni publice.

* Procentele se raportează la cheltuielile efectuate în anul 2015; cheltuielile sunt raportate la încasările proprii din 2015 ( taxă şi publicitate).

Luând în considerare modul de finanţare al TVR, credem că telespectatorul trebuie şi merită să primească o valoare reală în schimbul taxei plătite.

Proiectul va fi dezvoltat în perioada următoare, astfel încât să poată beneficia de votul final al Consiliului de Administraţie şi să fie depus la Parlamentul României, Guvern şi Ministerul de Finanţe.

 

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol