TVR proiectează în avanpremieră documentarul „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”

TVR.RO | actualizat: Vineri, 28 Martie 2014

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, organizează proiecţia în avanpremieră a documentarului „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”, un film de Lucia Hossu Longin. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR).

Proiecţia va avea loc joi, 27 martie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (ICR). La eveniment vor lua cuvântul: Lucia Hossu Longin (realizator al filmului), Stejărel Olaru (istoric, secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe) şi Demeter Andras (Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR).

Documentarul reface istoria zilei de 1 aprilie 1941, ziua tragică în care Bucovina a fost cedată imperiului sovietic. Atunci, peste 3.000 de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă. Trupele NKVD i-au somat să se oprească, dar coloana a ignorat somaţia şi sovieticii au tras în plin cu mitraliere.

Filmul dezvăluie, în premieră după 73 de ani, informaţii despre sumbrul eveniment, în care peste 3.000 de români au fost mitraliaţi la graniţa cu România, patria istorică.

Documentarul a fost realizat la Casa de Producție TVR, cu finanţarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE, în urma câştigării concursului de proiecte din anul 2013.