TVR, premiată de UCIN

TVR.RO | actualizat: Luni, 13 Iunie 2016
TVR a obţinut patru distincţii la ediţia de anul acesta a Galei Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Astfel, Premiul pentru film documentar de televiziune a fost adjudecat de filmul Parisul lui Matei, realizat de jurnalista Andreea Ştiliuc (TVR Iaşi). Filmul documentar îl are ca protagonist pe Matei Vişniec, considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări.

Premiul Preşedintelui (UCIN) a fost acordat pentru seria TV Dreptul la memorie. Argumente pentru înfiinţarea unui  muzeu al comunismului în România la Bucureşti realizat de Ruxandra Ţuchel, Cristina Rădulescu, Roxana Chiriţă, Cristina Oancea, Alexandru Munteanu - o serie de şapte filme documentare realizate de TVR care au ca obiectiv înfiinţarea unui asemenea muzeu.

De asemenea, distincţia Premiul Preşedintelui (UCIN) a fost acordată şi pentru adaptarea cinematografică a operei lui Anton Cehov Salonul nr.6, dramatizare realizată de Vitalie Lupaşcu.

Premiul Special din România al Uniunii Cineaştilor a fost acordat lui Cristian Sbîngu (director de imagine TVR Iaşi) pentru imaginea din filmul „Culorile lui Gheorghe Ciobanu”.