TVR pe primul loc la CIRCOM Regional

TVR.RO | actualizat: Joi, 01 Iunie 2023
Televiziunea Română a obţinut, în premieră, locul I la două categorii ale Premiilor CIRCOM Regional 2023.

CIRCOM Regional –Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa – este o organizaţie care reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale din 38 de ţări şi are misiunea de a coordona reţeaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relaţiile cu instituţiile europene (Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Parlamentul European), de a creşte numărul programelor destinate schimbului şi de a înlesni realizarea coproducţiilor. TVR este membru activ în organizaţia CIRCOM Regional din anul 1993.

La categoria „Program de ştiri” (News Programme), TVR Cluj a ocupat prima poziţie, cu un jurnal produs de redacţia ştiri, iar la categoria „Videojurnalism”, jurnalistul Péter Keresztes, de la TVR Timişoara, a fost distins cu premiul I pentru o serie de trei reportaje despre realitatea regională. 

TVR Cluj este prima şi cea mai mare staţie a postului public de televiziune,  înfiinţată în 1990. Jurnalul Regional al TVR Cluj este difuzat zilnic, de luni până vineri, de la ora 18.00, pe canalul regional.

„Cred că avem acum o echipă de ştiri consolidată şi matură. Acest premiu vine ca o confirmare a muncii depuse de întreaga echipă de la Redacţia Ştiri, a producătorilor, reporterilor, cameramanilor şi a editorilor”, a declarat Alin Gelmărean, directorul postului TVR Cluj.

„Mă bucur foarte mult pentru premiu. Cred în jurnalismul de înaltă calitate, de aceea doresc să realizez reportaje care rezistă testului timpului. Sunt foarte încântat că nu doar telespectatorii, ci şi breasla crede că materialele mele merită atenţie. Acest premiu mă stimulează ca de acum încolo să realizez reportaje şi mai bune”, a afirmat Péter Keresztes.

(w640)

De altfel, la ediţia de anul trecut a Premiilor CIRCOM Regional, jurnalistul Péter Keresztes a obţinut o menţiune specială („Commended”) la categoria „Digital Multimedia”, cu reportajul „Pe timp de război nu poți să spui la revedere”.

Câştigătorii Premiilor CIRCOM Regional 2023 au fost desemnaţi de un juriu de specialitate, format din profesionişti de televiziune din 14 ţări europene, iar TVR a fost reprezentat de Dite Dinesz, câştigătoarea Marelui Premiu CIRCOM Regional 2021.

„Mă bucur cu toată inima că am luat parte la momentul în care două staţii ale TVR au fost anunţate câştigătoare. E o premieră: două premii I pentru TVR! 14 profesionişti din televiziunile publice europene, televiziuni cu tradiţie, precum BBC, France 3, SVT, ORF au votat cele mai bune producţii regionale pentru 2023. Gala Premiilor CIRCOM Regional 2023 va avea loc în Spania, iar TVR va fi de două ori pe scenă, cu o echipă foarte bună! Felicitări colegilor din Cluj şi Timişoara!”, a declarat Dite Dinesz.

Ca în fiecare an, Televiziunea Română a oferit premiul pentru debut în televiziune „Young Onscreen Talent”, acordat în memoria jurnalistei Vanda Condurache, fost director de Programe la TVR IAŞI şi membru în juriul Prix CIRCOM. Premiul a fost câştigat de Daniel Stromback, de la televiziunea publică suedeză  SVT.

În concurs s-au înscris peste 170 producţii pentru cele 11 categorii, inclusiv Grand Prix-ul CIRCOM. Premiile CIRCOM vor fi înmânate în cadrul Conferinţei Anuale CIRCOM Regional, care va avea loc la San Sebastian, Spania, la începutul lunii iunie 2023.