TVR găzduieşte un curs de specializare în jurnalismul TV

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012

Traineri din Marea Britanie şi Franţa vor instrui jurnalişti din 9 ţări, reuniţi la Timişoara

Televiziunea Română şi CIRCOM Regional - Asociaţia televiziunilor regionale din Europa - organizează, în perioada 25 aprilie-7 mai 2011, la Timişoara, un curs de specializare în producţia ştirilor de televiziune. Destinat tinerilor jurnalişti de la televiziuni regionale, membre ale CIRCOM, trainingul face parte din seria de evenimente ocazionate de cea de-a 29-a ediţie a Conferinţei CIRCOM Regional. Conferinţa - care se va desfăşura la Timişoara, între 5-7 mai - prilejuieşte organizarea de workshopuri, dezbateri, cursuri de specializare, schimburi de opinii şi experienţă între profesioniştii mai multor televiziuni europene.

Pe parcursul a două săptămâni, 16 tineri jurnalişti din 9 ţări vor învăţa toate etapele realizării ştirilor de televiziune - de la stabilirea subiectului, până la alcătuirea şi difuzarea unui jurnal TV. Participanţii la curs vor fi instruiţi de o echipă de traineri şi jurnalişti din Marea Britanie şi Franţa. În timpul stagiului de pregătire de la Timişoara, cursanţii vor filma şi edita propriile materiale jurnalistice, cu ajutorul unor cameramani şi editori de imagine din Marea Britanie, Croaţia, Ungaria şi România. Materialele filmate vor fi dezbătute în ultima zi a conferinţei.

La trainingul care se va derula în perioada 25 aprilie - 7 mai participă jurnalişti de la posturi regionale din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Muntenegru, Polonia, Serbia şi România.

Cursul destinat tinerilor jurnalişti de ştiri a fost organizat, în premieră pentru conferinţele CIRCOM, în cadrul Conferinţei găzduite de TVR la Iaşi, în 1994, devenind de atunci una dintre bunele tradiţii ale întâlnirilor anuale CIRCOM. Peste 400 de tineri jurnalişti din toată Europa s-au specializat în cadrul celor peste 20 de cursuri derulate începând cu 1994.

Despre Conferinţa CIRCOM Regional, ediţia 2011

Televiziunea Română, prin TVR Timişoara, împreună cu CIRCOM Regional - Asociaţia televiziunilor regionale din Europa, organizează la Timişora, în perioada 5-7 mai 2011, cea de-a 29 ediţie a Conferinţei CIRCOM Regional.

Desfăşurată sub tema „Mai multă calitate, mai puţini bani" ("Doing It Better, Spending Less"), conferinţa va prilejui organizarea de dezbateri, workshopuri, sesiuni de traininguri, schimburi de opinii şi experienţă privind probleme presante pentru serviciile regionale de televiziune, cum ar fi menţinerea standardelor de calitate de producţie în condiţiile bugetelor reduse sau beneficiile coproducţiilor şi ale schimbului de programe.

Peste 200 de jurnalişti, din 27 de ţări, dar şi manageri şi traineri de la televiziuni europene, membre CIRCOM, vor participa la conferinţă.

Desfăşurată anual, fiecare ediţie a conferinţei este găzduită de o altă ţară membră a CIRCOM.

Este pentru a doua oară când TVR organizează acest eveniment, după ce, în 1994, studioul de la Iaşi a găzduit prima conferinţă CIRCOM desfăşurată într-o ţară din Europa de Est. Printre televiziunile care au mai organizat această conferinţă de-a lungul anilor se numără BBC, RAI, France 3, ARD.

Despre CIRCOM:

CIRCOM - European Association of Regional Television - reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993. Preşedinte al CIRCOM este Michael Lally (de la RTE - Radioteleviziunea publică din Irlanda), iar vicepreşedinte este Elena Spanily, Şef al Serviciului Relaţii Internaţionale din TVR.

Anual, asociaţia premiază cele mai bune producţii regionale. De-a lungul anilor, TVR a câştigat mai multe distincţii CIRCOM Regional.

Mai multe detalii despre CIRCOM puteţi găsi la adresa: http://www.circom-regional.eu/

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public de televiziune. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.

***

Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:

Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana

Twitter: http://twitter.com/_TVR

 

Citiţi şi: