Documentar-eveniment despre Alexei Navalnîi la TVR | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Joi, 22 Februarie 2024
Televiziunea Română și-a modificat programul după anunţul morţii lui Alexei Navalnîi, pentru a difuza filmul-document „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă”, despre cel mai cunoscut opozant rus al preşedintelui Vladimir Putin.  

Conform Administrației Penitenciarelor Federale, Navalnîi a murit la data de 16 februarie, în închisoarea IK-3 „Polar Wolf", din satul Harp în care era deţinut, „după ce s-a simţit rău în urma unei plimbări”.​

Documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă” ce reconstituie incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când acesta a supravieţuit tentativei de asasinat a serviciilor secrete ruseşti, s-a transmis pe 16 februarie pe TVR INFO de la ora 21.30. La TVR 1 a fost programat duminică, 18 februarie, de la ora 21:00.

(w640) jurnalisti

Realizat în 2021, în Regatul Unit, „THE MAN PUTIN COULDN’T KILL” (regia şi scenariul Jon Blair, narator Marcel Theroux) a fost distins cu Premiul Nimfa de Aur – categoria „Cel mai bun reportaj de actualitate”, la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo 2022.

​În luna august 2020, într-un zbor către Moscova, carismaticul lider al opoziției din Rusia Alexei Navalnîi a început să se simtă rău, starea sa a devenit critică în scurt timp, ajungând chiar să urle de durere. Avionul a deviat imediat spre cel mai apropiat oraș, iar politicianul a fost transportat de urgență, în stare de inconștiență, la spital. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a zguduit lumea. Am aflat la TVR întreaga poveste, o incredibilă istorie adevărată cu spioni şi asasini, în documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă”. Renumitul regizor britanic Jon Blair, premiat cu Emmy, BAFTA şi OSCAR, reconstituie cu umor şi cu un ritm specific unui film poliţist incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit unei tentative de asasinat pusă la cale de serviciile secrete ruseşti.

(w640)

Documentatul include interviuri ale unor personaje-cheie în elucidarea acestui caz şi pune cap la cap toate informaţiile acestei poveşti incredibile, în care „James Bond” îl întâlnește pe „Johnny English”. La presiunea mai multor lideri mondiali, președintele Putin a fost nevoit să permită transportul lui Navalnîi cu avionul la un spital din Berlin cu experiență în salvarea celor asupra cărora au existat tentative de otrăvire de către serviciile de securitate ale Kremlinului. Jurnaliştii de investigaţie de la Bellingcat au demonstrat nu numai că Navalnîi a fost otrăvit de agenţii serviciilor secrete, dar şi că fusese urmărit ani de zile şi că aceştia dezvoltaseră noi variante ale armei chimice interzise: Noviciok (o serie de toxine de a patra generaţie, considerate de cercetătorii sovietici care le-au creat drept „cei mai letali agenți toxici produși vreodată”).

(w640)

(w640)

Incredibila poveste despre spionaj internațional și asasini incompetenți culminează cu mărturia unuia dintre ucigași, care îi spune victimei exact cum i-a fost administrată otrava – aplicată pe cusăturile lenjeriei intime purtate de Navalnîi!

De ce a reprezentat Alexei Navalnîi o amenințare pentru unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii? Cum rămânea el un pericol din interiorul unei închisori rusești? Bătălia dintre doi bărbați – unul care beneficiază de o echipă de asasini, celălalt – înarmat doar cu simțul umorului, anchetatori îndrăzneți și stăpânirea rețelelor sociale – s-a încheiat.

Care vor fi urmările acestui eveniment pentru viitorul Rusiei și al întregii lumi, rămâne de văzut.

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)