TVR a participat la URTI Grand Prix 2013

TVR.RO | actualizat: Vineri, 24 Mai 2013
Jurizare URTI 2013

Televiziunea Română a înscris patru programe la cea de-a 23-a ediţie a Marelui Premiu al Documentarului de Autor, organizat de Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune - URTI Grand Prix for Author’s Documentary. URTI este prima organizaţie audiovizuală, fondată în 1949, şi singura cu o perspectivă globală asupra acestui domeniu.

TVR a participat la preselecţia URTI Grand Prix 2013 cu documentarele Rugă în Hebride – realizator Cristina Madgearu, Piepturi goale şi buzunare pline – realizator Cornel Mihalache, Fabrica de copii – realizator Alina Amza şi Moştenirea Indiferenţei – realizatori Maria Florea şi Carmen Scutariu.

„Participarea în competiţia organizată de URTI este o rampă de lansare internaţională pentru documentarele profesioniştilor din TVR”, a declarat Demeter Andras Istvan, consilier în management la TVR şi membru în juriul de preselecţie URTI Grand Prix 2013. „În acelaşi timp, este o oportunitate pentru televiziunea publică de a identifica şi obţine în condiţii avantajoase filme de calitate pentru publicul din România”, a adăugat Demeter Andras Istvan.

Anul acesta, în competiţie s-a înscris un număr record de documentare – 317, din 83 de ţări. Concursul a fost deschis tuturor televiziunilor publice şi private, asociaţiilor sau instituţiilor din domeniul audiovizualului.

Pentru marea finală, care se va desfăşura la Monte Carlo,  Monaco, în perioada 8-10 iunie 2013, au fost selectate 10 documentare din Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Polonia, Senegal, Spania şi Yemen. Marele Premiu al Documentarului de Autor URTI 2013, în valoare de 5.000 de dolari, va fi acordat în prezenţa a numeroase personalităţi din audiovizualul internaţional. În juriul care va evalua documentarele intrate în finală, Televiziunea Română va fi reprezentată de Demeter Andras Istvan.

Televiziunea Română este membru al URTI din 1980. În calitate de membru, TVR primeşte filme documentare de la televiziuni din lumea întreaga şi realizează schimburi de programe prin intermediul Catalogului URTI. Televiziunea Română a avut dintotdeauna membri în comisia de televiziune URTI şi în juriul de preselecţie a filmelor pentru Grand Prix.

 

Despre URTI

Fondată în 1949, Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune - URTI este prima organizaţie audiovizuală şi singura cu o perspectivă globală asupra acestui domeniu. URTI acţionează pentru promovarea creaţiei audiovizuale, intermediază schimburi de programe radio-TV între membrii săi, coproducţii şi realizează cursuri de pregătire profesională.

URTI a organizat primul Grand Prix pentru audiovizualul internaţional.

Televiziunea Română este membru al URTI din 1980. Printre membrii URTI se numără televiziuni din Franţa, Belgia, Portugalia, Italia, Spania, Polonia, Maroc, Algeria, Camerun, Palestina, Senegal, Tunisia etc. Colaborarea TVR cu URTI contribuie la promovarea programelor televiziunii publice în plan internaţional şi facilitează obţinerea unor documentare valoroase în condiţii avantajoase